Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Konkurence velká i početná. Jezdecký festival začíná počtvrté psát dramatické příběhy

Praha – Komunita fanoušků a přátel jezdectví se dočkala. V Lysé nad Labem totiž dnešním dnem začíná čtvrtý ročník Jezdeckého festivalu. V šestatřiceti soutěžích a pěti disciplínách se představí kompletní domácí špička, a jak upozorňují sami závodníci v rozhovoru pro ČT sport, bude to velký adrenalin. Přímé přenosy sledujte až do neděle exkluzivně na webu ctsport.cz. Vysílání začíná vždy v 8:45, ve čtvrtek a v oba víkendové dny pak ještě o hodinu dřív.

Jezdecký festival v Lysé nad Labem
zdroj: jezdeckyfestival.cz

Zimní jezdecká sezona již dávno není hluchým obdobím, kdy se takříkajíc nic neděje. Naopak. Závodníci mají dvě možnosti – soupeřit pod širým nebem v teplých krajích, nebo měřit síly v hale. Je na každém, jak se rozhodne a kam bude směřovat své síly. Zimní sezona nyní vyvrcholí v Lysé nad Labem, kde začíná čtvrtý ročník populárního Jezdeckého festivalu.

Závodníci se na prestižní podnik ve středočeském jezdeckém středisku připravovali několik měsíců. "Koně mi přezimovali velice dobře, nechal jsem je až do konce ledna, protože zima byla dlouhá a hodně mrzlo. Teprve poté jsem začal s lehkým tréninkem. Jsou tedy odpočatí a připravení na sezonu," popisuje pro ČT reprezentant v jezdeckých spřeženích Josef Hrouda. "Přípravu jsme začali také v lednu," přikyvuje Robert Pokorný, který reprezentuje ve všestrannosti.

Pokorný odstartoval trénink brzy i proto, že pokukuje po letním mistrovství Evropy, které se uskuteční v blízkém Polsku. "Je to velké lákadlo. Přizpůsobili jsme tomu i začátek sezony, neboť jsme si naplánovali závody v Německu, poté pojedeme do Itálie a Polska. Po těchto závodech si zhodnotíme, zda bude reálné se ME zúčastnit," říká Pokorný. "Uvažujeme o dvou koních, se kterými se pokusíme kvalifikovat," dodává.

Velké plány má i jeho kolega Hrouda, který sice halovou sezonu začal se čtyřspřežím, na podzimní světový šampionát se ale chce dostat s dvojspřežím. "Mistrovství světa je letos v září ve slovinské Lipici, což je velice zajímavá destinace a domov slavných lipicánů," popisuje Hrouda s nadšením. "Budeme obhajovat domácí mistrovský titul ve dvouspřeží, a pokud budou koně zdraví a bude se nám dařit, na MS bychom chtěli být do dvacítky," klade si odvážný Hrouda nemalé cíle.

Je nám líto, video expirovalo.
Zimní jezdecká sezona vyvrcholí na festivalu v Lysé nad Labem

Robert Pokorný o rozdílu mezi venkovním a halovým jezdectvím: "V hale jsme limitovaní prostorem, na kterém jsou překážky postavené. Výhodu mají koně, kteří jsou rychlí, obratní a dobře reagují na pomůcky. Je třeba trochu riskovat. Myslím si, že uvidíme hodně rychlých kol."

Lysá znovu nabídne ten nejlepší jezdecký sport

Oba závodníci budou v akci také v Lysé. "Spřežení v Lysé tradičně zakončuje festival a je velice atraktivní záležitostí. Myslím si, že jsme připravení dobře, protože jsme absolvovali dvě povedená kola. Bude to velký adrenalin. Koně jsou připravení dobře a já doufám, že jim to nepokazím," říká s pokorou Hrouda. "Chystá se 36 soutěží a diváci si mohou najít cestu ke všem disciplínám," dodává.

Vysoká konkurence panuje ve všech kategoriích – ať už drezúře, voltiži nebo všestrannosti či spřeženích. Oba přední čestí závodníci se rádi popichují, kdo to má ve svém závodě složitější a která že disciplína je nabitější talentem. "Myslím, že ta naše, protože nás je tam víc," říká Pokorný. Jeho kolega Hrouda ale ne tak zcela souhlasí. "Nás sice není tolik, ale kvalita jezdců je veliká," uzavřel s úsměvem. Oba pohledy mohou čtenáři webu ctsport.cz posoudit v exkluzivním webovém vysílání, které poběží až do neděle vždy od 8:45 (v sobotu a neděli dokonce 7:45).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články