Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Liga mistrů opět začíná. Kdo si vyslouží postup do čtvrtfinále?

Praha – Už jen šestnáct týmů zbývá v nejprestižnější klubové soutěži světa. Cestu za titulem tento týden začíná polovina z nich včetně největších favoritů – Barcelony, Bayernu a Realu Madrid. V jakém se nacházejí rozpoložení a jak těžké pro ně bude překonat své protivníky? Utkání PSG ‒ Barcelona sledujte od 20:15 na ČT sport a ctsport.cz.

Benfica ‒ Dortmund

Nejde o nejzvučnější dvojzápas v osmifinále, přesto by mělo jít o skvělé duely. A to už jen proto, že jde o střet klubů, které mají na soupisce jedny z nejtalentovanějších hráčů současnosti. Dortmund v bundeslize příliš neválí – o víkendu prohrál s beznadějně posledním Darmstadtem a stále se potýká s letním odchodem velkých opor. Na evropské scéně se ale Borussia stále prezentuje vynikajícím fotbalem, na který si fotbaloví příznivci v posledních letech zvykli.

Benfica zase rok co rok předvádí pohledný technický styl hry se skvělými individualitami, které budí pozornost největších klubů světa ‒ třeba Nelsinho by se mohl stát nástupcem Philippa Lahma na kraji obrany Bayernu. Nebylo by proto velkým překvapením, kdyby se Benfice podařilo postoupit do čtvrtfinále, i když se lisabonský celek do osmifinále dostal jen těsně. Dortmund má ale přece jen širší a kvalitnější kádr – a v Thomasi Tuchelovi jednoho z nejlepších mladých trenérů současnosti.

Šance na postup podle redakce ctsport.cz: Benfica 40 % - Dortmund 60 %

PSG ‒ Barcelona

Souboj dvou klopýtajících gigantů. Ani jeden z velkoklubů letos nemá nejlepší bilanci – Barcelona ve španělské lize zaostává jen o bod za Realem, ale ten má dva zápasy k dobru. PSG zase po čtyřech letech vládnutí Ligue 1 nestačí na skvěle hrající Monako. Zdá se však, že Pařížané po příchodu Juliana Draxlera našli ideální sestavu, když vyhráli deset z posledních jedenácti soutěžních zápasů. Ke všemu je Unai Emery skvělým pohárovým trenérem, který dokáže zacílit na nejmenší detaily a své hráče vybičovat ke skvělým výkonům.

Přes všechen posun kupředu je ale stále otázka, zdali se PSG opravdu dostalo na stejnou úroveň jako Barcelona, která zřejmě také načasovala formu na správnou chvíli. Výběr Luise Enriqueho prohrál jediný z posledních 22 zápasů, střeleckou fazonu už opět objevilo trio MSN a netrápí ho prakticky žádná zranění opor. Pokud Blaugranés předvedou maximální výkon, jak se jim to v posledních letech v osmifinále vždy daří, měli by si postup zajistit. Proti PSG hraje navíc jedna věc, a sice absence kapitána Thiaga Silvy, který je mimo hru vinou zranění.

Šance na postup podle redakce ctsport.cz: PSG 40 % - Barcelona 60 %

Bayern ‒ Arsenal

Další už tak trochu tradiční duel – Bayern se s Arsenalem utkává počtvrté z posledních pěti ročníků Ligy mistrů. A bylo by s velkým podivem, kdyby to i tentokrát nedopadlo stejně jako v předchozích případech. Bavořané sice letos nepodávají tak dominantní výkony jako dřív, to ale v lize činí málokterý Ancelottiho tým – a stejně pak většinou vyhraje Ligu mistrů.

Arsenalu se proti Bayernu možná až překvapivě docela daří, Mnichov z posledních sedmi vzájemných zápasů vyhrál jen třikrát. Ale neschopnost Gunners přejít přes osmifinále Ligy mistrů a tendence vyhořet v největších zápasech sezony je pověstná. Probudit by se zároveň mohl i Thomas Müller. Ikona klubu se zatím spíš trápí, proti Arsenalu má ale výbornou bilanci, v šesti střetnutích se trefil čtyřkrát. Navíc by mu mělo vyhovovat, že Wengerův tým nebude chtít jen bránit, a najde tak více prostoru mezi obranou a zálohou.

Šance na postup podle redakce ctsport.cz: Bayern 75 % - Arsenal 25 %

Real Madrid ‒ Neapol

Mělo by jít o fantastický dvojzápas. Real letos jen těžko hledá přemožitele a prohrál v sezoně jen dva soutěžní zápasy. Přesto se zdá, že v uplynulých týdnech nebyl úplně v ideálním rozpoložení, když ovládl jen tři z posledních sedmi zápasů a ukázaly se jeho zranitelnosti v obraně.

Přesně to by mohlo nahrát na evropské scéně trochu podceňované Neapoli, která je v posledních měsících prakticky nezastavitelná. Neprohrála v posledních osmnácti zápasech, předvádí úžasný ofenzivní fotbal a Dries Mertens na hrotu útoku je momentálně bez přehánění jedním z nejlepších hráčů na světě.

Zinedine Zidane má ale za rok svého působení úžasnou bilanci ve velkých zápasech a Neapol je stále schopna čas od času klopýtnout, jako před týdnem doma proti Palermu. Trenér Sarri usiluje o výhru, která by jeho doposud velmi slibné působení posunula ještě na další úroveň. Partenopei se ale dlouhodobě příliš nedaří proti nejsilnějším protivníkům – z posledních dvanácti soubojů proti Juventusu ovládla jen dva. Nemluvě o individuální kvalitě kádru, která je v obou týmech stále trochu jinde.

Šance na postup podle redakce ctsport.cz: Real Madrid 65 % - Neapol 35 %

Hlavní zprávy