Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Cyklisté, kteří se perou. 5 památných výměn názorů v pelotonu

Praha – Cyklistika má za sebou první velkou letošní kontroverzi. Postaral se o ni Andrij Grivko, který se během závodu v Dubaji pustil loktem do Marcela Kittela. Ukrajinský závodník přitom horkou hlavu ukázal třeba i během Giro d'Italia 2010, kdy měl vyostřenou výměnu názorů s Markusem Fothenem. Jak vypadaly další výbuchy agrese, ke kterým v pelotonu došlo v průběhu let?

Bernard Hinault přezdívaný Jezevec útočí pěstí
zdroj: slayingthebadger.com

Bernard Hinault vs. přístavní dělníci (Paříž-Nice, 1984)

Pátá etapa závodu Paříž-Nice směřovala do La Seyne-sur-Mer. Skotský lídr Robert Millar usiloval o udržení svého vedení, avšak nedokázal zareagovat na atak Bernarda Hinaulta, který vedl skupinu asi dvaceti jezdců. Francouzský cyklista se snaží vypracovat co největší náskok na svého soupeře, místo budování tempa ale musí rychle na brzdy.

Silnici totiž zablokovali přístavní dělníci z nedalekých loděnic, kteří protestovali proti snižování stavů. Hinault na poslední chvíli brzdí a padá k zemi, načež se rozzuřený zvedá a pěstí se pouští do nejbližšího stávkujícího, kterého udeří do ramene. Situaci pak musí klidnit až policisté.

Organizátoři poté závod restartovali a uprchlíkům v čele s Hinaultem ponechali stejný náskok, jako měli v době incidentu. Pětinásobný vítěz Tour de France se ale v cíli neraduje, a nakonec Paříž-Nice nevyhraje ani celkově. Vítězem se, stejně jako v šesti dalších případech, stal Sean Kelly.

Leonardo Sierra vs. Ramón González Arrieta (Vuelta, 1995)

Venezuelan Leonardo Sierra a Španěl Ramón González Arrieta se dostali do konfliktu poté, co o sebe zavadili řidítky a oba spadli na zem. Pro nikoho z nich nešlo o fatální ztátu času (Arrieta byl v té době 83. v celkovém pořadí, Sierra se nacházel ještě o patnáct míst níže), přesto mezi nimi vypukla regulérní bitka, za kterou byli svorně ze závodu vyloučeni.

Bližší pozorování jejich sporu navíc ukáže, že cyklisté nejsou nejlepšími bitkaři. Jak Sierra, tak Arrieta se několikrát pokusí o likvidační úder – buď se ale netrefí, nebo jej protivník, sám zřejmě nevěda jak, vyblokuje. 

Mario Cipollini vs. řidič doprovodné motorky (Gent-Wevelgem, 2003)

"Velmi dobrá trefa," komentoval pohotový Phil Liggett mušku naštvaného Maria Cipolliniho. Tehdejší mistr světa byl zabrán do konverzace se svým manažerem, který vedle něho jel v doprovodném voze. Nebyl ale zřejmě dostatečně blízko, neboť do mezery mezi závodníkem a automobilem vjel řidič doprovodné motorky.

Extravagantní italský závodník, o kterém koluje velké množství historek (podle jedné z těch vůbec nejlepších i nyní, dávno po konci kariéry, občas na italských profesionálních závodech vjede do pelotonu a pokračuje v něm jako za starých časů), si to nenechal líbit. Po řidiči dvakrát hodil bidon s vodou – poprvé, jak divákům oznámil komentátor stanice ITV, úspěšně, podruhé už tak dobrou trefu neměl. V každém případě to pro něj znamenalo diskvalifikaci, o níž se dozvěděl až po konci závodu Gent-Wevelgem.

Rui Costa vs. Carlos Barredo (Tour de France, 2010)

Španělský cyklista Carlos Barredo se po konci šesté etapy Tour de France 2010 rozhodl vyřídit účty s Ruiem Costou, který mu měl v závěru dne nebezpečně vrazit do řidítek. Barredo si na pomoc vzal své přední kolo, kterým se pokusil svého soupeře praštit po hlavě. Jejich souboj nakonec skončil až na asfaltu, kde je od sebe odtrhli přihlížející.

Pro oba nakonec incident vyústil v pokutu ve výši tři sta eur, diskvalifikováni ale nebyli. Alespoň tedy ne okamžitě po etapě – Barredovi totiž po dvou letech škrtli výsledky mj. i z této Tour kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. V červenci 2010 se hájil tím, že nezvládl stres. "Moje chování nebylo správné, pokuta je v pořádku," říkal.

Ivan Rovnij vs. Gianluca Brambilla (Vuelta, 2014)

Za konfliktem Ivana Rovného a Gianlucy Brambilly stály v šestnácté etapě Vuelty 2014 neshody ohledně spolupráce v úniku. Sedmatřicet kilometrů před cílem se ruský cyklista pustil do Brambilly, který se vyhýbal tomu, aby pro ostatní tvořil tempo. Položí mu nejprve ruku na rameno, načež Brambilla reaguje ránou loktem – a poté jejich spor pokračuje sprškou úderů.

Pro oba vyústilo jejich chování v diskvalifikaci, což jim komisaři oznámili ještě během etapy. Viditelně zasáhnutý Brambilla sice do kamery ještě ukazoval spojenýma rukama srdce, organizátory to ale neobměkčilo. Dvanáct kilometrů poté, co se do sebe pustili pěstmi, pro ně závod skončil.

Zdroj
ČT sport, Cycling News, cyclingweekly.co.uk, inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články