Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Do Ruhpoldingu s novinkou ve štafetě. Šanci dostane talentovaná Davidová

Ruhpolding – Premiéru ve Světovém poháru už má za sebou. Za pár dní na český biatlonový objev Markétu Davidovou čeká další velká výzva. Dvacetiletá závodnice v německém Ruhpoldingu vyzkouší, jaké je to jet mezi elitou štafetu společně s Gabrielou Koukalovou či Evou Puskarčíkovou. Čtvrtou do party by pak měla být Veronika Vítková, která má za sebou po nemoci první tréninky.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Loskot Jaroslav

Letošní sezonu zatím Markéta Davidová může bez problémů označit jako snovou. V IBU Cupu, tedy jakémsi béčku Světového poháru, hned při svém druhém startu vybojovala vítězství. V prosinci si vyzkoušela i elitní sérii, a to hned při sprintu v Novém Městě na Moravě před tisíci fanoušků. A další výborná zpráva pro ni přišla nyní, kdy ji kouč žen Zdeněk Vítek dá šanci mezi elitou ve štafetě.

V českém kvartetu nahradí Lucii Charvátovou, které poslední štafetový závod v Pokljuce vůbec nevyšel a v probíhajícím ročníku se nadále střelecky hledá. "Rozhodnutí jsme udělali už někdy mezi Vánocemi. Když to řeknu na rovinu, my zase nemáme tolik na výběr. Těch lidí, co přichází do úvahu, není mnoho," řekl o volbě pro web České televize Vítek.

K nominaci Davidové, která se jinak stále zaměřuje na juniorské závody, pomohl i fakt, že v současnosti má volnější program. "Ta volba se nabízela, jelikož tady měla pár dní pauzu. Juniorské závody jinak nejsou moc kompatibilní s těmi dospěláckými," přiznal Vítek.

V úvahu připadala i Jessica Jislová, která ale nakonec místo do Ruhpoldingu vyrazí do Landorfu, kde ji čeká IBU Cup.

Davidová tak vyzkouší, jaké je to bojovat o body do Světového poháru nejen sama za sebe, ale za Českou republiku společně s obhájkyní velkého křišťálového glóbu Gabrielou Koukalovou, Evou Puskarčíkovou a podle všeho také uzdravenou Veronikou Vítkovou.

"Veronika už pár tréninků absolvovala. I střelbu nějakým způsobem po nemoci stabilizovala, takže to zatím vypadá, že pojede," upřesnil Vítek, který ale zatím netuší, v jaké formě Vítková bude. A právě fazóna jedné z opor bude mimo jiné také rozhodovat, na který úsek Davidová naskočí.

"Zatím jsme to ale vůbec neprobírali. Uvidíme, jak to bude tady probíhat v rámci tréninků, jak Markétě půjde střelba atd. A samozřejmě důležité také bude, jak se budou cítit ostatní holky," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítek: V Ruhpoldingu zkusíme ve štafetě Davidovou

Se situací v Ruhpoldingu, kam se tým přesunul po veleúspěšném podniku v dalším německém středisku Oberhofu, kde Koukalová získala žlutý dres, dvě výhry a stříbro a Puskarčíková jeden bronz, je zatím velice spokojen. "Je tady čtyřicet centimetrů čerstvého sněhu. Je tu kolem nuly až minus dvou stupňů. No jako v pohádce," popsal.

A šance na úspěch ve štafetě v pohádkovém Ruhpoldingu? Ty zatím Vítek také nechce moc odhadovat. Ví však, co by ho potěšilo. "Když budeme do šesti, budeme naprosto spokojeni," dodal.

Zda se to splní, se ukáže již ve čtvrtek, kdy štafeta žen na 4 x 6 kilometrů odstartuje. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 14:20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články