Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Královnu Koukalovou čeká obhajoba glóbů. Odolá atakům vyzývatelek včetně Domračevové?

Hon na Gabrielu Koukalovou. I tak by šla charakterizovat nadcházející sezona Světového poháru v biatlonu. Sedmadvacetiletá závodnice loni v celkovém pořadí ovládla až na jednu výjimku vše, co se dalo, a letos ji tak čeká boj o udržení trůnů před namotivovanými soupeřkami. Česká jednička navíc touží uspět i na mistrovství světa, kde narazí na oříšek v podobě navrátivší se hvězdy Darji Domračevové. SP startuje v neděli v Östersundu. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Velký glóbus za triumf v celkovém pořadí a tři malé glóby za vítězství v disciplínách sprint, stíhačka a závod s hromadným startem. Taková křišťálová sbírka přibyla ve vitríně úspěchů po minulém ročníku Světového poháru Gabriele Koukalové. Díky tomu je Češka závodnicí, na kterou si soupeřky budou brousit nejvíce zuby.

Do nové sezony však jde rodačka z Jablonce nad Nisou po přípravě, která by se dala popsat jako jízda na horské dráze. Po famózní sezoně byla Koukalová na roztrhání, z čehož plynula fyzická i psychická únava, a sama chvíli hledala dokonce motivaci. Navíc ji postihla nemoc, což přineslo další tréninkový výpadek.

Česká hvězda se ale během podzimu začala zvedat. "Už jsem měla totální vyčerpání. Podařilo se mi vzchopit a už trénuju," prozradila v říjnu. Díky lehce odlišnému tréninku oproti zbylým členům týmu se pomalu a jistě dostala do formy, což ukázala i na kontrolních testech reprezentace, kde ovládla sprint i hromadný závod.

"Ale moji skutečnou fazónu odhalí až opravdové závody," řekla směrem k prvnímu kolu SP v Östersundu.

Koukalová v přípravě zkoušela podobně jako ostatní čeští biatlonisté pilovat a zrychlit střelbu, ale zatímco většině týmu to pomohlo, vítězka čtyř závodů Světového poháru z loňské sezony se nakonec vrátila do starých kolejí, které jí svědčí nejlépe.

"Už se těším. Opět se bude něco dít. A budu mít konečně i zpětnou vazbu na tu dlouhou tréninkovou dřinu," dodala Koukalová, která by letos kromě úspěchů ve Světovém poháru ráda napravila bilanci z posledního mistrovství světa, z něhož se vrátila bez medaile.

Česká biatlonistka Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vítková se chce vrátit mezi nejlepší

Bojovat pravidelně o cenné kovy by chtěla i další česká závodnice, Veronika Vítková. Ta v loňské sezoně poněkud vyklidila pozici. V konečném pořadí Světového poháru sice obsadila osmou pozici, ale během ročníku jen dvakrát dosáhla na stupně vítězů, což pro ni bylo málo.

Sedmadvacetiletá Češka proto na sobě v létě tvrdě makala. Kvůli nevyrovnanosti výkonů a zbytečným chybám pracovala na psychice a střelbě a na startu ročníku se cítí velice dobře. "Ustoupila jsem ze svých pozic a chtěla bych to zlepšit. Příprava se obešla bez zdravotního omezení, tvrdě jsme makali, tak to snad bude vidět," řekla.

Její velkou motivací je kromě Světového poháru podobně jako u Koukalové mistrovství světa, kde chce konečně dosáhnout na velkou individuální medaili. "Ještě jsem si nedokázala, co bych chtěla. Individuální medaile z velkých akcí mi chybí, takže mám motivaci. Pořád je o co bojovat," řekla rodačka z Vrchlabí, která má olympijské stříbro a dvě medaile z MS, ale všechny tři kovy jsou ze smíšené štafety.

Wierová chce více než jeden glóbus

Na sezonu se kromě Češek poctivě připravovaly i zahraniční hvězdy, které cílí rovněž na přední pozice. Jednou z největších favoritek bude znovu Italka Dorothea Wiererová. Právě ona se stala jedinou závodnicí, která v loňské sezoně Světového poháru narušila dominanci Koukalové, když získala malý křišťálový glóbus ve vytrvalostním závodě.

Dorothea Wiererová
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Yevgeny Tumashov

Že to s útokem na nejvyšší příčky myslí vážně, ukázaly výsledky z přípravy. Během ní se stala dvojnásobnou mistryní Itálie a šanci nedala soupeřkám ani na rakouském šampionátu. Výhry navíc podtrhla dominantními výkony a obrovskými náskoky, které si během závodů na konkurentky vypracovala.

Pohledná Italka a vítězka tří závodů z posledního ročníku by měla opět těžit především z kvalitní střelby, kde patří vůbec k nejrychlejším. Pokud se jí pak povede ustálit výkony v běhu, bude ji stíhat jen málokdo.

Doplní Dorinovou Habertovou Braisazová?

Další velkou aspirantku na medaile lze hledat ve francouzském týmu. Marie Dorinová Habertová loni až do posledních závodů naháněla Koukalovou v boji o celkový triumf a nakonec skončila ve Světovém poháru těsně druhá. To mistrovství světa si podmanila a získala hned tři zlaté.

Marie Dorinová Habertová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Třicetiletá matka dcery Adele dlouhodobě patří mezi špičku a už příprava naznačila, že ani letošek by neměl přinést žádnou revoluci. Dorinová Habertová se stala hned čtyřnásobnou mistryní Francie a formu, zdá se, má výbornou.

Francie navíc bude pečlivě sledovat výkony obrovské naděje Justine Braisazové. Teprve dvacetiletá závodnice, která na konci loňské sezony vybojovala jednou čtvrté místo, se blýskla zlatem a bronzem na kontrolních závodech v norském Sjusjoenu a má předpoklady pro to, aby patřila k největším kometám.

Mäkäräinenová vyráží s novým trenérem a elánem

Na minulý rok by naopak nejradši zapomněla Kaisa Mäkäräinenová. Třiatřicetiletá zkušená závodnice sice obsadila ve SP čvrtou pozici a z mistrovství světa si přivezla bronz, ovšem čekaly se od ní daleko větší věci. Finská reprezentantka jde proto do nové sezony plna motivace a elánu, k čemuž pomohla i změna na pozici trenéra.

Sport
zdroj: ČT4

Finy nově povede Antti Leppävuori, který v devadesátých letech měl na starosti finské běžce. A právě běh je největší zbraní Mäkäräinenové, která díky němu dokáže stahovat i velká manka ze střelnice. Finská reprezentantka by proto ze spolupráce s koučem mohla těžit více než její kolegyně.

Navíc jak sama uvedla, právě příchod Leppävuoriho jí dodal nový elán a příprava toho budiž důkazem. S Mäkäräinenovou je třeba znovu počítat.

Hlavně zdraví, přeje si Dahlemeierová. Sílu má Německo ale i jinde

Asi nejsilnější sestavu posílají do Světového poháru opět Němky, které budou spoléhat hned na několik silných osobností. Hlavní tahounkou by měla být Laura Dahlemeierová, která loni jako jediná z žen vybojovala hned pět vítězství, jenže i kvůli zdraví nakonec skončila celkově pátá.

Další zbraní, díky níž by měly Němky ve štafetách být největšími favoritkami, bude Franziska Hildebrandová, která Dahlemeierovou v konečném pořadí o jednu pozici přeskočila. Skvělou letní přípravu má za sebou Franziska Preussová, trojnásobná domácí šampionka.

Laura Dahlmeierová
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Hakon Mosvold Larsen

Co předvedou Kuzminová a Domračevová?

Letošní sezona bude také ve znamení dvou velkých návratů po mateřské. Na jeden z nich se těší na Slovensku. Po druhém dítěti se do bílé stopy a na střelnice vrací Anastasia Kuzminová, dvojnásobná olympijská vítězka, která by měla svými výkony patřit do vrchních pater.

Ještě větší očekávání jsou však směřována na leden, kdy by se ve Světovém poháru měla opět objevit Darja Domračevová. Suverénní vládkyně sezony 2014/15 by celkové pořadí seriálu letos kvůli pozdnímu zapojení atakovat neměla, její hlavní cíl by měl ovšem být mistrovství světa.

Běloruská hvězda už začala s pomalou přípravou pod vedením norského trenéra Rogera Grubbena, aby v roce 2017 mohla naskočit opět do bojů o cenné kovy.

Darja Domračevová
zdroj: ČTK
Zdroj
ČT sport, biatlonmag.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články