Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šachový svět je v šoku. Co se stalo v osmé partii?

New York - Po sedmi remízách konečně výhra jedné ze stran, ale ne taková, jakou fanoušci očekávali. Na to, že Karjakin zvítězí černými figurami, byl v pondělí podobný kurz, jako že ve fotbalové kvalifikaci o MS Izrael vyhraje na půdě Španělska.

Magnus Carlsen
zdroj: ČTK/AP/ autor: Seth Wenig

Dá se ovšem říci, že osmá partie potvrdila dosavadní trend. Zatímco v první třetině zápasu měl mistr světa Magnus Carlsen jasně navrch, poté šlo o vyrovnaný boj a spíše měl více šancí vyzyvatel Sergej Karjakin. To vedlo k určité frustraci norského šachového krále.

Na pevnou obranu ruského vyzyvatele prostě Carlsen nedokázal najít vhodný recept. Určitou známkou jeho nervozity bylo i to, že se u partií začal objevovat jako první a delší dobu před začátkem hry čekal na Karjakina. Jako by se nemohl dočkat, až se začne a on bude moci "odčinit" předchozí nevyužité šance. To je v ostrém rozporu s jeho obvyklým chováním, kdy se jako král obyčejně objevuje na scéně až jako poslední.

A narůstající nervozita se musela projevit i v jeho uvažování nad tahy osmé partie. Zahájení velké vzrušení nepřineslo, protože Carlsen bílými figurami použil klidný systém, který v poslední době několikrát hrál exmistr světa Vladimir Kramnik. Po šestnáctém tahu vznikla téměř symetrická pozice: 

zdroj: ČT

Fabiano Caruana, druhý hráč světového žebříčku, partii sledoval přímo v New Yorku a pro norskou televizi ji hodnotil: "...Pozice se mi víc líbí za bílé." Obyčejně má mistr světa podobné poklidné situace rád a jemným manévrováním dostává soupeře do úzkých. Ve včerejší partii se ale zdálo, že se Carlsen nemůže rozhodnout, zda hrát ze zajištěné obrany, nebo agresivně. Oslabil si dámské křídlo a ke kritické situaci došlo po 30. tahu černého:

zdroj: ČT

Bílý zde mohl zahrát 31.Vxd7 a vyměnit svoji věž za dva černé jezdce. To je pro něj materiálně výhodné, ovšem černý se může zahojit na pěšci e3. Přišlo by 31...Jxd7 32.Dxd7 Dxe3+ a díky oslabenému bílému králi černý vynutí věčný šach. Partie by skončila remízou a bylo by to také objektivně nejlepší pokračování. Carlsen ovšem místo toho zahrál riskantní 31.h3, čímž po 31...Jc5 přišel o pěšce na a4.

Za něj měl určitý útok proti černému králi a proti méně zkušenému hráči by jeho taktika slavila úspěch, ovšem Karjakin se dobře bránil. V oboustranné časové tísni dokonce propásl šanci partii vyhrát, ale i tak se po dohrání předepsaných 40 tahů (kdy hráči dostávají bonusový čas na rozmyšlenou) ocitl ve výhodné pozici. Ve složitém boji na ostří nože se mu nakonec podařilo Carlsena porazit:

zdroj: ČT

Po právě zahraném tahu 52...a2 se Carlsen vzdal. Proč? Pokud by pěšce sebral dámou, přišel by šach jezdcem na g4 a další průnik černé dámy na g1: 53.Dxa2 Jg4+ 54.Kh3 Dg1. Hrozí mat dámou na h2, a také šach jezdcem na f2, což nelze krýt.

Carlsen byl po porážce značně frustrovaný. Se soupeřem se nebavil a odmítl rozhovor pro norskou televizi. Zatímco Karjakin byl v obležení novinářů, seděl mistr světa sám za stolem, kde měla brzy proběhnout tisková konference. Po necelých dvou minutách ho ale čekání přestalo bavit a znechuceně odešel. Svému manažerovi podle norských médií řekl: "Nemůžu tady na něj čekat, prostě to nezvládnu". Za neúčast na tiskové konferenci mu podle zápasové smlouvy hrozí pokuta v přepočtu více než jeden milion Kč.

Carlsen je teď v těžké situaci, zbývají mu pouze čtyři partie na odvrácení nepříznivého skóre. Jako kdyby v 60. minutě fotbalového zápasu překvapivě prohrával 0:1. To ještě nemusí nic znamenat, ale rozhodně bude muset ve své hře něco změnit. Možná by mohl zavolat o radu svému bývalému trenérovi a nejspíš nejlepšímu šachistovi historie, Garrimu Kasparovovi? Ten v roce 1984 prohrával v prvním zápase s Anatolijem Karpovem už 0:5, a přesto se po velkých peripetiích stal mistrem světa. Na změnu zápasové strategie má ovšem Carlsen málo času, nejpozději 30. listopadu bude rozhodnuto.

Naproti tomu Karjakin je určitě spokojený, v dosavadním průběhu ukázal pevné nervy a vynikající obranné schopnosti. Jestli se mu podaří náskok uhájit i v následující deváté partii, to můžete sledovat už ve středu od 20 hodin SEČ na https://worldchess.com/nyc2016/ . Dovolím si tipnout, že nás ve zbytku zápasu čekají ještě velké bitvy!

Hlavní zprávy

Nejčtenější články