Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hvězdy nové generace rozehrály zápas o šachový trůn

New York – Více než jedna miliarda diváků. Není řeč o fotbale ani olympiádě, ale o šachu. Tolik lidí sledovalo internetové přenosy posledního zápasu o titul mistra světa, ve kterém Nor Magnus Carlsen znovu porazil Inda Višvánáthána Ánanda a obhájil svůj post současného šachového krále. Letos ho vyzývá nový soupeř – Rus Sergej Karjakin. Zápas už začal první partií. On-line přenos z ní, ale i ze všech následujících můžete sledovat ZDE.

Zápas o titul mistra světa mezi Magnusem Carlsenem a Sergejem Karjakinem
zdroj: Reuters

A protože se zápas koná v New Yorku, už získal i příchuť střetu Západu s Východem. Tím spíš, že Karjakin, který je narozený v Simferopolu, do roku 2009 reprezentoval Ukrajinu a mimo jiné podporuje ruskou anexi Krymu. Hlavně si ale věří. Říká: "Mám kvality, které mi pomohou, abych se stal šampionem."

Jenže na druhou stranu přiznal také to, že "Carlsen prakticky nemá žádnou slabinu". Poznal to na vlastní kůži opravdu nedávno. Na červencovém Masters v Bilbau dostal od mistra světa tvrdou lekci. Po třiceti tazích měl podivně na b4 rozehranou věž a Carlsenův ostrý postup 31. g4! byl typickým varováním, že pro černého krále jde do tuhého:

Ukázka partie Carlsen - Karjakin (Bilbao 2015)
zdroj: chessgames.com

Následovalo …a5, 32. Vg2 Jh7, 33. h4 Vb6, 34. g5 Kh8, 35. Vfg1 a černý měl nejvyšší čas se bránit:

Ukázka partie Carlsen - Karjakin (Bilbao 2015)
zdroj: chessgames.com

Měl třeba dostat do hry spíš věž na g6, místo toho Karjakin sáhl po odvážném 35. … f5. Dál se hrálo 36. Dh3 Vb4? Tato věž táhla už pošesté, a zatímco na královském se chystá rozhodující útok, ona vystává na poli, ze kterého už to do obrany nemá šanci stihnout. 37. gxh6 Sxh6, 38. Dg3 s hrozbou matu na g8… Jf6, 39. Dg6 Jg4, 40. Vxg4 a Karjakin se vzdal.

Zatím spolu sehráli dvacet jedna vážných partií. Šestnáct skončilo remízou, čtyři vyhrál Carlsen a jen jednou se radoval Karjakin. A při srovnání jejich stávajícího žebříčkového hodnocení ELO statistika říká, že šance na vítězství v celém zápase jsou rozložené zcela jasně: 90 % na Carlsena!

Zápas bez Ánanda

Poprvé od roku 2007 v zápase o titul nebude hrát indický šampion a předchůdce Carlsena na světovém trůnu Ánand. I on si Norovy hry velmi váží a říká o ní: "Carlsen je jedním z nejflexibilnějších hráčů současnosti. Z každé pozice, do které ho dostanete, dokáže vyjít, a proto je tak úspěšný."

Většinou to platí, ale v roce 2012 to nevyšlo. Carlsen tehdy prohrál s Karjakinem na tradičním turnaji ve Wijku. Byla to prozatím jediná Norova prohra s jeho nynějším soupeřem v klasické partii. Tehdy mu nijak zvlášť nevyšlo zahájení a po 15 tazích z něho bílými figurami nevytěžil žádnou převahu. Oba hráči měli svého volného pěšce, Carlsen na sloupci e, Karjakin na sloupci d.

Ukázka partie Carlsen - Karjakin (Wijk 2012)
zdroj: chessgames.com

Carlsen ještě zahrál aktivní 16. Ve1, ale po …Ve8 pokračoval 17. f4?! d4 a 18. Je4? Ani Carlsen není neomylný, trval si na své verzi a podle všeho vůbec neviděl přímočaré pokračování … Sxe4 19. Jxe4 d3! a teď nemůže brát věž na a8 pro d2 s vidličkou. Karjakin po několika tazích vyměnil svého nebezpečného pěšce na sloupci d za jiné dva, a i když se Carlsen pečlivě bránil, po šedesáti tazích se musel před pochodem černé pěchoty na královském křídle vzdát.

Zázračné děti

Oba se prosazovali od dětství. Carlsen ve třinácti letech porazil exmistra světa Karpova a remizoval s legendárním Kasparovem. A Karjakin se dokonce ještě jako o rok mladší stal šachovým velmistrem, což je dosud nepřekonaný rekord.

Mladí jsou stále. Je to nejmladší zápas o titul v historii. Karjakinovi je 26 a půl roku (ale už se stačil oženit, rozvést a znovu oženit), Carlsenovi o 10 měsíců méně. Pro srovnání – Ánandovi je 46…

Zápas o titul mistra světa mezi Magnusem Carlsenem a Sergejem Karjakinem
zdroj: Reuters

Americký duel bez Američana

Karjakin má s Carlsenem pasivní bilanci, a tak si mnozí příznivci šachu přáli, aby do zápasu o titul postoupil někdo jiný. Zejména Američan italského původu Fabiano Caruana. Jenže právě toho Karjakin v posledním kole jarního turnaje kandidátů porazil a postoupil na jeho úkor, a tak se Spojené státy svého hráče hrajícího o šachový trůn přímo doma v New Yorku nedočkaly. A to to vypadalo tak nadějně, že konečně mohou mít nástupce legendárního Bobbyho Fischera.

A je to škoda, protože s ním by měl duel mnohem větší náboj. I tak ale táhne. Slavnostně ho v budově někdejšího rybího trhu na Fulton Street zahájil starosta New Yorku Bill de Blasio a podívat se na něj chystají počítačoví magnáti Mark Zuckerberg a Bill Gates. Hraje se na dvanáct partií. Dávné pravidlo, podle kterého za nerozhodného stavu zůstává titul obhájci, už neplatí a v takovém případě rozhodne tie-break.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín V šachu o zápasu o mistra světa

Vizitky hráčů:

obhájce Magnus Carlsen (Norsko, * 30. listopadu 1990 – 25 let)

Velmistr od roku 2004
Světový žebříček: 1. místo (ELO 2853)
Mistr světa od roku 2013.
Velké vyhrané turnaje: Bilbao (2011, 2012, 2016), Wijk aan Zee (2010, 2013, 2015, 2016), Stavanger (2016), Moskva (2011, 2012 – Talův memoriál), Londýn (2009, 2010, 2012, 2015)
Zajímavost: Vystupoval v několika reklamách.

vyzyvatel Sergej Karjakin (Rusko, * 12. ledna 1990 na Ukrajině – 26 let)

Velmistr od roku 2002
Světový žebříček: 9. místo (ELO 2772)
Vítěz světového poháru 2015, vítěz turnaje kandidátů MS 2016
Velké vyhrané turnaje: Wijk aan Zee (2009), Stavanger (2013, 2014), Dortmund (2012), Moskva (2010 – Talův memoriál, 2013 – Aeroflot Open)
Zajímavost: Do roku 2009 reprezentoval Ukrajinu

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články