Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Do Závodu padajícího listí jde u Comského jezera i pětice Čechů

Como (Itálie) – Sezona pomalu končí a závodnický peloton se rozdělil. Sprinteři a časovkáři směřují na světový šampionát do Kataru, klasikáři a vrchaři zase u Comského jezera čekají na start posledního letošního Monumentu, italského Giro di Lombardia, kterému se díky říjnovému termínu přezdívá Závod padajícího listí. Stodesátým ročníkem podniku, který se na cyklistické scéně uvedl povedeným trikem jednoho z domácích jezdců, si projde i pětice Čechů.

Profil Giro di Lombardia 2016
zdroj: illombardia.it

Silniční cyklistika a podvody  oboje spolu souvisí tak neodlučitelně, že se podvádění někdy raději rovnou vyzdvihovalo jako součást závodnické vynalézavosti. V dnešních dnech to mohou být lékařské výjimky a motorky v silničních speciálech, před deseti lety to byly krevní transfuze a EFO, v dřívějších dobách třeba steroidy.

V pionýrských časech cyklistiky, tedy do začátku první světové války, si závodníci pomáhali ještě jinak. Jelikož bylo pro organizátory nemožné pokrýt celou trať komisaři, kteří na průběh závodu dohlíží, bylo běžné se vozit za automobily (do jisté míry se tyto praktiky ovšem dějí i nyní, vzpomeňme Vincenza Nibaliho na loňské Vueltě, osočení z nedovolené pomoci se dočkal i vítěz letošního závodu Milán-San Remo Arnaud Démare) či si určitým způsobem zkracovat trať.

Podvod svého druhu stojí i u začátku závodu Il Lombardia (případně Giro di Lombardia), jednoho z dnešní pětice cyklistických Monumentů. Jeho první vítěz Giovanni Gerbi byl notoricky známý pro svou důkladnou přípravu a studium itineráře. Díky tomu si také všiml, že na jednom místě trasu křižuje železniční trať, po níž se závodníkům pojede snáze než po nezpevněné stezce – háček však byl v tom, že závodník posléze musel sesednout z kola, aby se dostal mimo prostor kolejí.

Gerbi si křižování dobře prozkoumal, ještě před závodem umístil na předem vytipované místo trochu hlíny a v kritický moment po něm dokázal bez sesednutí vyjet. Mohl tak na rozdíl od svých soupeřů, kteří se mezi kolejemi zapletli a ještě do sebe vráželi, ihned pokračovat. Náskok, který díky poněkud svéráznému triku získal, pak už nepustil a stal se prvním vítězem závodu, který si nyní na začátku října odbude už svůj 110. ročník.

Doby přišly a minuly. Gerbi už závod nikdy znovu nevyhrál, své místo přepustil jiným a po jeho smrti o něm zpěváci psali oslavné písně. Il Lombardia mezi tím rostla – pět vítězství tu slavil Fausto Coppi, jen o jedno méně má jeho vzor Alfredo Binda. Nyní závod uzavírá sezonu prestižní WorldTour a stal se každoroční tečkou za závodní sezonou, ostatně co také očekávat od podniku, kterému se říká Závod padajícího listí.

Letos okolí Comského jezera znovu přiláká světovou špičku, která ačkoliv má za sebou nezřídka více než 80 závodních dní (91 v případě Alejandra Valverdeho), schovává poslední zbytky energie na Il Lombardii. Vlastně se tu peloton rozděluje – sprinteři směřují do Kataru na světový šampionát, klasikáři a vrchaři jedou šplhat na sever Itálie.

Mapa Giro di Lombardia 2016
zdroj: illombardia.it

4400 metrů převýšení, to stejně tak dobře může být charakteristika horské etapy na některé z Grand Tours. Závodníci vyjedou z Coma, přičemž první zatěžkávací zkouškou bude jeden z nejslavnějších výstupů světové cyklistiky Madonna del Ghisallo. Tam se ale ještě rozhodovat nebude. Do tuhého by mělo jít na trojici stoupání Sant'Antonio Abbandonato, Miragolo San Salvatore a Selvino. Po průjezdu posledním vrcholem by si to měla několikačlenná skupinka nejlepších závodníků rozdat o vítězství na posledních třiceti kilometrech, které budou zbývat do celkové porce 241 km.

Silné týmy vysílá Astana i Etixx-QuickStep

Loňský ročník vyhrál Vincenzo Nibali a i letos budou oči upřeny hlavně na kvalitní sestavu Astany. V jejím čele ale stojí jiný domácí závodník, a sice Fabio Aru. Ten sice letos vybouchl na Tour de France, kde zklamal všechny své příznivce, po návratu na italskou půdu ale zřejmě začíná tušit formu – odjel tři přípravné závody a v žádném neskončil hůře než devátý. Astana má navíc i záložní kartu v případě Miguela Ángela Lópeze, kterému pro změnu nevyšla letošní Vuelta, ale před dvěma dny vyhrál generálku Milán-Turín.

Silný tým má i Etixx-QuickStep, jehož soupiska přetéká schopnými jmény. Do Itálie odcestovala stěžejní jednotka Dan Martin, Julian Alaphilippe, na soupisce dále čeká i Gianluca Brambilla či Zdeněk Štybar s Petrem Vakočem. Role obou Čechů by však u jezera Como měla být tentokrát především podpůrná.

Pozornost bude na Teamu Sky, jehož lídrem podle uděleného čísla má být Peter Kennaugh, spíše se však bude jednat o někoho z trojice Mikel Landa, Leopold König (pro toho jde o derniéru v dresu Sky) a Wout Poels. Posledně jmenovaný na jaře ukončil čekání britské stáje na vítězství v Monumentu, když vyhrál Lutych-Bastogne-Lutych. Nejvíce vrchařský podnik z pětice Monumentů by mu měl sedět.

V neposlední řadě je ve startovce Orica-BikeExchange, která přiváží Estebana Chavese a Simona Yatese, jejichž spolupráci pocítili soupeři na letošní Vueltě, kde Chaves dojel třetí a Yates šestý. Orica už dávno není souborem jezdců pro týmové časovky a Chaves je jejich hlavní kartou.

Z dalších favoritů je nutno zmínit Romaina Bardeta, druhého muže letošní Tour de France. Nechybí ani Alejandro Valverde – bez přehánění železný muž současné cyklistiky, který je schopný dojet na pódium Tour de France i vyhrát La Doyenne. Kupodivu navzdory oznámením a plánům bude k vidění i Joaquím Rodríguez, jenž sice na Hrách v Riu ukončil kariéru, jeho tým Kaťuša ale byl proti a přihlásil ho i na Lombardii. Co víc, mluví se i o Rodríguezově možném pokračování v příští sezoně, to už ale v barvách vznikajícího týmu Bahrain-Merida.

Pětičlennou českou výpravu doplňují Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) a Roman Kreuziger, který se podobně jako König loučí se svým dosavadním zaměstnavatelem. Pro tým Tinkoff jde navíc o poslední velký závod, po finále sezony ukončí svou existenci. Vedení týmu chce uspět a povolalo tak na jednodenní závod rovněž Alberta Contadora. Španělská legenda ale musela start nakonec odřeknout kvůli chřipkovému onemocnění, Kreuziger tak bude lídrem týmu v jeho rozlučce s WorldTour.

Zdroj
ČT sport, pezcyclingnews.com, cyclingquotes.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články