Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nová fotbalová pravidla: Má ubýt červených s penaltami, změní se počáteční výkop

Cardiff - Ve fotbale by mělo ubýt situací, kdy rozhodčí pískne penaltu a zároveň faulujícímu hráči udělí červenou kartu. Hráč, který podle sudích fauluje protivníka neúmyslně při stoprocentní brankové příležitosti, by nově měl obdržet jen žlutou kartu. Změnit by se mohl i výkop, u kterého by v budoucnosti nemuseli stát dva hráči. I to schválila Mezinárodní fotbalová rada IFAB v rámci úpravy pravidel, která budou platit už od letošního Eura.

Hráč proniká sám na brankáře a předkopne si míč před sebe ve vápně. Zmate tak gólmana, který vyběhne, neodhadne situaci a fauluje hráče. Rozhodčí píská, kope se penalta a brankář obdrží červenou kartu.

Právě tato situace by se mohla od příští sezony dít mnohem méně často než dnes. Mezinárodní fotbalová rada IFAB schválila úpravy pravidel, které budou platné od letošního Eura. A budou obsahovat i změnu, po které volala řada odborníků i fanoušků.

"Změny se vydávají vždy s účinností od 1. července. Vždy je to ale s dodatkem, že když se hraje velký mezinárodní turnaj jako mistrovství světa či Evropy, platí už to i v jejich rámci," poznamenal pro web ČT sport předseda Pravidlové komise FAČR Jiří Kureš.

Tvůrci pravidel, kterými jsou FIFA ve spolupráci se zástupci tzv. Home Nations, tedy čtyř zakládajících ostrovních asociací, tak uznali, že červená karta a penalta za neúmyslný zákrok či snahu zasáhnout míč, která se nepovedla, je příliš velký trest pro mužstvo. Zmiňovaný brankář by tak nově mohl obdržet pouze žlutou kartu.

Penaltu a červenou kartu ale rozhodčí nadále udělovat budou. "Červená karta zůstává pro ruku, držení, tahání, vražení, žádnou snahu či možnost zasáhnout balon," uvedla IFAB. Červenou kartu také rozhodčí budou nadále udělovat v případě, že hráč zastaví jasnou gólovou příležitost i kdekoliv mimo pokutové území.

Mezi dalšími drobnými úpravami pravidel by mohla přijít i malá revoluce ve způsobu, jak mužstva provedou výkop v poločase. Hráči budou nově moci míč rozehrát kamkoliv, tedy nejen dopředu, ale i dozadu. Spoluhráč při rozehrávání nebude moci stát na polovině soupeře, i když pouze v rámci kruhu na půlicí čáře. Při výkopech tak bude prakticky nadbytečný. 

Zdroj
ČT sport, IFAB

Hlavní zprávy

Nejčtenější články