Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Číňané sbírají v Česku sportovní zkušenosti, Pelta chce ligu v tamní TV

Praha - Čínský prezident Si Ťin-pching se při své návštěvě České republiky setkal i s mladými sportovci z Česka a dalších zemí. V Praze se koná první ročník mezinárodního fotbalového turnaje a kemp čínských hokejistů. Spolupráce zmíněných sportů má pokračovat. A šéf českého fotbalu už plánuje, jak v Číně zpropagovat nejvyšší tuzemskou fotbalovou soutěž.

Je nám líto, video expirovalo.
UDÁLOSTI: Sbližování českého a čínského sportu

Na první ročník mezinárodního fotbalového turnaje se sjelo osm týmů plných nadějných hráčů ze dvou kontinentů: Juventus, Hajduk Split, Žilina, Slavie, Sparta, český výběr, Šanghaj a Peking. Ten se netají tím, že se od Čechů chce učit hokej i fotbal, což je také důvod, proč se mladí sportovci setkali s oběma hlavami států v zahradách Pražského hradu.

Jednání probíhala i mezi vedením fotbalových asociací. "Jednáme o tom, abychom prosadili český fotbal v televizi nebo na internetu v Číně. Chceme posílit vztahy na úrovni trenérů, rozhodčích," řekl předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

První česko-čínská fotbalová spolupráce už funguje. Firma CEFC, která je většinovým vlastníkem pražské Slavie, se stala partnerem české reprezentace. Slavia je o několik kroků dál, když do svého A-týmu přivedla čínskou hráčku. Vedení klubu navíc podepsalo dlouhodobou spolupráci s pekingským týmem. "Výměna zkušeností na poli mládeže, výchova mladých fotbalistů a také spolupráce na poli dospělého fotbalu," vypočítal Tomáš Syrovátka ze Slavie výhody spolupráce. "Chtěli bychom co nejdříve vyjet do Číny na nějaký turnaj," dodal.

Číňané se přijeli učit hokeji

S Čínou chce spolupracovat nejen fotbal, setkali se rovněž šéfové obou olympijských výborů a hokejových svazů. "Začali se zajímat zejména o mládež a organizování velkých hokejových utkání," nastínila Markéta Štěrbová z Českého svazu ledního hokeje.

Výsledkem spolupráce českého a čínského olympijského výboru je i týdenní kemp pod dozorem zkušených tuzemských trenérů. Cílem hokejistů Říše středu je účast na turnaji pod pěti kruhy v Pekingu v roce 2022. Pořadatelská země startuje na olympijském turnaji v případě, že je ve světovém žebříčku nejhůře osmnáctá. Čína se však zatím krčí až na konci čtvrté desítky. Od spolupráce s Čechy si slibuje vzestup. "Česko má velkou tradici ve výchově
mladých hokejistů, zatímco Čína ne. A tak jsme se sem přijeli poučit," uvedl předseda Čínského olympijského výboru Peng Liu.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články