Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stuyven zaskočil favority a dojel si pro největší triumf dosavadní kariéry

Kuurne – Poté, co tento víkend závodníci zahájili sezonu jarních klasik na Omloop Het Nieuwsblad, pokračovali ve svém programu na východu Flander závodem Kuurne-Brusel-Kuurne. Mladý Belgičan Jasper Stuyven zde zaskočil všechny, kteří počítali s hromadným finišem, a po dvacetikilometrovém úniku dorazil do cíle před všemi konkurenty. Sprinterský souboj se tak konal pouze o druhou příčku, kterou získal Alexander Kristoff před Nacerem Bouhannim.

Jasper Stuyven vítězí v závodě Kuurne-Brusel-Kuurne
zdroj: ČTK/BELGA autor: ERIC LALMAND

Závod Kuurne-Brusel-Kuurne bývá obvykle tím méně zajímavým z dvojice podniků během úvodního víkendu jarních klasik. Letos se ovšem v kvalitě přinejmenším vyrovnal sobotnímu Omloop Het Nieuwsblad. Jde o závod, kdy se většinou v cíli ve flanderském Kuurne finišuje z velké skupiny – takto například v loňském roce vyhrál letos absentující Mark Cavendish. Těžká a prudká stoupání totiž organizátoři směřují do první poloviny dne, posledních padesát kilometrů je poté už rovinatých a zdánlivě snadných. Faktorem, který znepříjemňoval situaci jezdcům na belgických silnicích, byl letos ovšem především boční vítr. Ten hrozil narušit očekávaný scénář závodu.

Skupina uprchlíků padla ještě daleko před cílem, její dostižení ale vyprovokovalo řetězící se nástupy – ty také trhaly hlavní pole na jednotlivé skupiny. Aktivní byl především druhý muž ze včerejšího OHN Peter Sagan, jeho snahy ovšem nebyly naplněny. Místo toho se zhruba třicet kilometrů před cílem v Kuurne utrhla šestnáctičlenná skupina, v níž už nebyl slovenský mistr světa, naopak se v ní střídali v tahání tempa lokomotivy Greg Van Avermaet, Tom Boonen nebo Luke Rowe. Před pelotonem, který táhli jezdci z Kaťuši, měli odstup zhruba půl minuty.

Přišel nástup domácího Jaspera Stuyvena, za nímž někdy lépe, někdy méně šťastněji spolupracovala skupina s Boonenem. Jeho pokus zprvu nevypadal kdovíjak nebezpečně, v časovkářském postoji ale zdolával na čele poslední kilometry a na čele sportovních ředitelů jiných stájí než Stuyvenova Treku se začaly tvořit vrásky. Boonen a spol. vizuálně neměli síly na to, aby předvedli adekvátní reakci, a peloton byl již příliš vzadu.

Když vjížděl Stuyven na poslední kilometr s náskokem třiceti vteřin, bylo už jasno o tom, že hlavní favorité tento závod protaktizovali a ztratili. Individuální výhra je zatím největším úspěchem třiadvacetiletého Belgičana a velkým překvapením pro všechny, kteří spoléhali na hromadný finiš. Ten se tak konal pouze o druhou příčku – na pásce zde Alexander Kristoff předčil Nacera Bouhanniho.

Jednorázový cyklistický závod Kuurne - Brusel - Kuurne (199 km):

1. Stuyven (Belg.) 4:53:51, 2. Kristoff (Nor.), 3. Bouhanni (Fr.), 4. Groenewegen (Niz.), 5. Wisniowski (Pol.), 6. Bonifazio (It.) všichni -17.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články