Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ponikelský: Letošní rok bude pro ČT sport naprosto výjimečný

Kanál ČT sport již ve středu oslaví svoje první kulatiny. A právě desátý rok bude podle jeho výkonného ředitele Jiřího Ponikelského zcela výjimečný. Divákům totiž ČT sport nabídne během pár měsíců hned několik velkých sportovních událostí včetně olympijských her v Riu de Janeiro.

Sport
zdroj: ČT4

V jaké kondici je dnešní ČT sport?

"Za deset let vysílání se ČT sport vyprofiloval do jednoho ze základních pilířů podpory českého sportu. A to nejen tím, jak unikátně sleduje českou stopu, ale rovněž tím, jak oslovuje fanoušky, kteří fandí českým sportovcům a českým týmům. Aktuálně nechybí našemu programu v oblasti televizních práv téměř nic. Samozřejmě jsme někde museli ze svých ambicí slevit, ale taková je doba. Ten, kdo má rád sport, si ale na našem programu vždy vybere."

Jak vidíte budoucnost ČT sport jako veřejnoprávního sportovního programu?

"Procházíme obdobím, kdy na území České republiky začaly působit nové komerční subjekty v oblasti placených kanálů, a samozřejmě lze těžko predikovat další vývoj. Česká televize má ale v oblasti sportu obrovskou tradici. Sport tady byl od prvního dne vysílání tehdejší Československé televize a náš divák proto bude vždy vyžadovat servis a službu, kterou ČT v oblasti sportu historicky poskytuje. Věřím, že tady bude i nadále existovat prostředí pro to, aby se sport ve vysoké kvalitě a pestré nabídce ve veřejnoprávní televizi udržel."

Je nám líto, video expirovalo.
Výkonný ředitel Ponikelský: ČT žije sportem

Jak si vysvětlujete, že ČT sport má v porovnání s evropskými sportovními veřejnoprávními kanály tak vysokou sledovanost?

"Nabízíme enormně pestrou škálu a jedná se o akce, které diváky zajímají. Od atraktivních duelů Ligy mistrů přes kompletní pokrytí olympijských her, světové šampionáty v hokeji, fotbale až po biatlon či cyklistiku. A nechybí ani menšinové a malé sporty, které mají na obrazovce své pevné místo. Věnujeme se oblasti mládeže, paralympijskému sportu a podporujeme seniorské sportovní akce. Myslím, že vyváženě kombinujeme úkoly plynoucí z pozice média veřejné služby, vzdělání a osvětu s žádanými sportovními akcemi. A náš divák to umí ocenit a má k nám trvalý vztah."

Kolik lidí zajišťuje denní chod sportovního programu?

"Od třiceti až do dvou set, záleží, jaká sportovní akce zrovna probíhá. Při olympiádě jsme samozřejmě maximálně vytíženi. Když nepočítám zajišťování přímých přenosů, tak lidí, kteří zprostředkovávají samotný proces vysílání ve studiu, je okolo pětadvaceti. Počet moderátorů, komentátorů, reportérů se ale aktuálně mění podle toho, jak vypadá daný den."

Letošní rok je velmi specifický z hlediska velkých sportovních akcí, tím se asi bude od jiných let značně odlišovat…

"Letošní rok je z hlediska velkých sportovních akcí naprosto výjimečný. A my chceme být na každé z nich přímo v místě konání, se studiem, abychom měli co nejtěsnější kontakt s českými sportovci a mohli divákům co nejvíce přiblížit nejen jejich sportovní výkony, ale i pohled do zákulisí. Všechny letošní akce jsou ale zahraniční, loňský rok byl oproti tomu výjimečný z hlediska domácích operací, protože nikdy v minulosti neproběhlo na území České republiky tolik významných sportovních událostí. A u každé té akce, ať už to bylo EURO do jednadvaceti let, mistrovství světa v hokeji či halová atletika, hrála Česká televize vždy důležitou roli."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články