Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Drbohlav: Udržet největší sportovní akce po ekonomické krizi je složité

Praha - Olympijské hry, Liga mistrů či první fotbalová liga. Sportovní akce, které dlouhá léta neodmyslitelně patřily na obrazovky České televize. V současnosti je však jejich udržení čím dál obtížnější. Podle Vladimíra Drbohlava, komentátora a v současnosti především vedoucího zahraničních operací ČT, to souvisí s ekonomickou krizí, která pozměnila způsob financování sportu. Odpovědi Vladimíra Drbohlava na další vaše dotazy na chatu naleznete zde.

Vladimír Drbohlav
zdroj: ČT sport

Letos na obrazovkách ČT sport uvidí diváci všechny tři největší sportovní akce roku. Kromě dlouho očekávané letní olympiády v Riu de Janeiro to bude tradičně mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy ve fotbale.

Jak tomu bude v budoucnu, to se teprve uvidí. Zatímco například mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 bude opět v plném rozsahu na obrazovkách České televize, práva na olympijské hry v témže roce převzala společnost Discovery a není tak jasné, jaké množství sportů se podaří ČT získat. "Nový vlastník naznačil možnost jednání o určitých sublicencích, ale budou se lišit zemi od země. Zatím čekáme na podrobnosti," prozradil Drbohlav.

Za ztrátou nejvíce sledovaných sportovních událostí či lig se skrývá náročné financování. Komerční televize si totiž mohou dovolit zaplatit za práva daleko větší obnos peněz než veřejnoprávní.

Markou ČT je kvalita a serióznost

"Je to složité. Od ekonomické krize na počátku druhého desetiletí nového století se s výpadkem sponzorů financování sportu hodně začalo opírat o nárůst televizních práv. Veřejnoprávní televize mají pochopitelně jiné limity reklamních časů atd.," uznal Drbohlav s tím, že ČT při získání práv alespoň pomáhá dlouholetá spolupráce. "Partneři respektují kvalitu, tradici a serióznost."

Příkladem dalšího náročného boje o zisk práv bude například mistrovství světa v ragby, které při letošním povedeném světovém šampionátu na Ostrovech získalo velkou pozornost. "Objevili jsme pro českého diváka svět ragby a velice nás těší obrovská kladná odezva. Bohužel s úspěchem sportovním přišlo pro světové ragby i nové komerční nastavení podmínek televizních práv, a tak teď nemůžeme zaručit ani Six Nations ani MS v Japonsku. Uvažujeme, ale musíme také počítat," přiznal Drbohlav.

Sport častěji i na ČT2

V roce 2016 má však ČT zajištěny již zmíněné sportovní události. Navíc se stále jedná o možnosti vysílání Světového poháru v hokeji, které se uskuteční v září v Americe. "Bude to hodně těžké, ale jednání probíhá," řekl o situaci Drbohlav.

Vladimír Drbohlav:

- 62 let, v Redakci sportu ČT působí od roku 1971

- jeho hlas vždy neodmyslitelně patřil k atletice a úvodnímu a závěrečnému ceremoniálu OH

- v současnosti působí jako vedoucí zahraničních operací

- dříve zastával, co se týče redakčního zařazení, i pozice vedoucí oddělení mezinárodních přenosů, koordinátor zpravodajství EBU, komentátor

- Televizní kariéra:

Asistent režie, dramaturg, reportér, moderátor, komentátor, koordinátor. Sportovní ozvěny 1982–1998 (cca 750×), Sport ve světě 2000–2007 (zatím 128×), BBV 1990–1995 (moderování cca 280×), přímé přenosy a záznamy z 35 odvětví sportu – nejstabilněji vzpírání (1986–2000), kanoistika (1986–1993), klas. lyžování (1992–2000), atletika (od 1983).

- Počet odkomentovaných přímých přenosů: přes 600

- další podrobnosti naleznete zde

Velký význam mistrovství Evropy ve fotbale a olympiády také lehce pozmění strategii ČT, co se vysílání týče. V současnosti totiž až na mimořádné případy běží sport pouze na ČT sport. Během léta však dojde k porušení tohoto pravidla a soupeření o vítězství se objeví i na ČT2. Tradičně tam bude olympiáda a s největší pravděpodobností i právě Euro. "Pro Euro snad vyjde možnost souběžného vysílání posledních zápasů ve skupinách s povinnými stejnými začátky," prozradil Drbohlav.

Kromě Tour de France i některé jarní klasiky

Natěšení mohou být i fanoušci cyklistiky. Kromě již tradičních přímých přenosů z nejslavnějšího závodu Tour de France uvidí na obrazovkách také další slavné podniky. "Přibude Paříž-Roubaix a Liege-Bastogne-Liege. Znovu bude také Tour de Suisse i kompletní MS z Kataru," oznámil Drbohlav.

Dlouholetý hlas sportovního zpravodajství ČT v poslední době již není ve vysílání tolik slyšet. Sám přiznává, že mu komentování chybí, ale nová pozice mu nedává tolik prostoru. "Při vytíženosti všemi povinnostmi vedoucího zahraničních operací mi bohužel nezbývá než navléci klotové rukávy. Michal Dusík a mladší kolegové to zvládají určitě výborně," uznal.

O jeho komentáře během zahájení a ukončení olympiády v Riu by však diváci přijít neměli. "Pokusím se v rámci povinností team leadera znovu zapojit i komentátorsky, ale je to Hry od Her stále komplikovanější," dodal s úsměvem na závěr.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články