Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Haník: Trenérská unie má roli prestižní, spory mezi trenéry neřešíme

Praha - Už téměř tři roky funguje v Česku Unie profesionálních trenérů. Organizace vznikla s cílem poskytovat koučům všestranný servis - například v oblasti metodiky, práva a legislativy či zdravotní a rehabilitační péče. Vedle nejvyššího možného odborného vzdělání je jednou z podmínek pro přijetí do unie také dodržování speciálního etického kodexu. Unie má též svou vlastní síň slávy a loni poprvé vyhlašovala trenéra roku, kterým se stal biatlonový kouč Ondřej Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Haník: Myslím, že zahraniční trenéry potřebujeme, byť moje zkušenost je jiná

Podle předsedy volejbalového svazu a člena předsednictva UPT Zdeňka Haníka spočívá přínos organizace zejména ve zlepšené komunikaci. "Trenéři z různých odvětví spolu dokázali komunikovat a předávat si zkušenosti, což bylo snazší než uvnitř jednoho sportu, kde jsou si logicky konkurenty. Důležitá byla také řekněme emancipace trenérského stavu, kdy se ukázalo, že za výkonem sportovce není jen on sám, ale i ten kouč za ním," říká Haník.

Unie se ve svých seminářích zaměřuje zejména na obecné vzdělávání trenérů. "Naše role je prestižní, čili pracujeme na zviditelňování trenérské profese, a pak také metodická. Například udělování licencí je plně v kompetencích jednotlivých svazů a do případných sporů mezi trenéry rovněž nezasahujeme, ani bychom nechtěli," vysvětluje Haník.

Některé sportovní svazy nechávají vzdělávání trenérů na univerzitách a vysokých školách, zejména v kolektivních sportech je naopak tendence udělovat profilicence na základě vlastních kurzů. "My jako volejbalisté jsme se sdružili s basketbalem, florbalem, ragby, házenou a squashem a od letošního roku budeme udělovat nižší B licence společně, na obecném základě," objasňuje Haník.

Některé sporty reagují na nedostatek kvalitních trenérů angažováním zahraničních odborníků. "Osobně se mi to těžko hodnotí, protože ve volejbale nám tento krok příliš nevyšel, byť Stuart Bernard i Carlo Parisi byli obohacením a trenérské prostředí rozhýbali pozitivním směrem. Obecně si myslím, že zahraniční trenéry potřebujeme, navzdory tomu, že moje osobní zkušenost to nepotvrzuje," domnívá se Haník.

Sport
zdroj: ČT4

Právě oba volejbalové reprezentační výběry po neúspěšných vystoupeních na mistrovství Evropy čekají na nového hlavního kouče. "Je to trend posledních let, že dokážeme postoupit na ME, ale tím to končí. Parisi odváděl skvělou práci a hráčky za ním šly. Nesplnil ale cíl, kterým byl postup do čtvrtfinále, a tak musel odejít, i když mi to bylo velmi líto. A Zdeněk Šmejkal poté, co muži nepostoupili na šampionátu ze skupiny, rezignoval sám, přestože si myslím, že by mohl ještě pokračovat," říká Haník.

Výběr nástupců obou trenérů by Haník rád svěřil osobě reprezentačního manažera nebo svazového manažera, kterého momentálně hledá. "Ideální by byla asi pozice, kterou má v hokeji Slavomír Lener. Byť jsem sám bývalý trenér, tak v současnosti jsem už víc funkcionář než odborník. Proto si myslím, že by nemělo být na mně, abych vybíral trenéry reprezentace," je přesvědčen Haník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články