Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čeští curleři míří na ME: Po dlouhé době bez Snítila, ale s velkými ambicemi

Praha - Poprvé od roku 2006 bude český mužský curling na mezinárodní scéně reprezentovat jiný tým než družstvo skipa Jiřího Snítila. Na mistrovství Evropy v dánském Esbjergu, které se koná od 21. do 28. listopadu, se představí tým David Šika. Přestože se na mistrovství divize A tento celek ukáže vůbec poprvé, cílem zůstává postup na mistrovství světa. Evropský šampionát vám nabídne poprvé i ČT sport a náš web, začneme v pondělí od 19:20 duelem Čechů s vicemistry světa Nory.

Je nám líto, video expirovalo.
Curleři Šik a Boháč: Cílem je postoupit na mistrovství světa

Několikanásobný mistr republiky z přelomu tisíciletí David Šik se svým týmem Kolibris v říjnu vyhrál nově založený kvalifikační turnaj, který nahradil původní systém, podle něhož na mezinárodní mistrovství automaticky postupoval mistr republiky z předchozí sezony, a Šikova čtyřka se tak může těšit na účast na blížícím se mistrovství Evropy.

David Šik, který je zároveň i předsedou Českého svazu curlingu, vede mužstvo zkušených hráčů, pro všechny to ale bude první mistrovství Evropy divize A v kariéře. "V týmu hraje můj bratr, teď už nějakých 15 let," jmenuje členy svého celku Šik.

"Jinak se tým ale hodně obměnil. Milan Polívka se bohužel zranil na konci sezony a teď podstupuje zákroky s kolenem. Tak ten se mistrovství Evropy zúčastnit nemůže," pokračuje reprezentační skip. "Zhruba před čtyřmi pěti lety se mnou začal hrát Radek Boháč a Tomáš Paul," dodává Šik.

Cílem je postup

Turnaj v Dánsku má pro český curling velký význam, protože se z něj postupuje na světový šampionát, kde se už budou rozdávat body do kvalifikace na olympijské hry v roce 2018. Případný neúspěch nebo dokonce sestup by tak pro ambici českého curlingu poprvé postoupit na hry pod pět kruhy znamenal výraznou komplikaci. Na mistrovství světa ve Švýcarsku postupuje sedm z deseti účastníků turnaje.

zdroj: ČT sport

"Cílem je postoupit na mistrovství světa, ale samozřejmě víme, že to je hodně obtížné," uvědomuje si Šik. "My se každý rok účastníme Evropské curlingové tour, což je skupina řekněme deseti turnajů. My jezdíme zhruba na pět šest turnajů, které se konají všude po Evropě, a tam je konfrontace jen mezi těmi nejlepšími evropskými týmy. Čili všechny týmy, které na mistrovství jsou, známe, se všemi jsme hráli a víme, co čekat," vysvětluje viceskip Boháč.

Podle českých reprezentantů by tak postup na světový šampionát nemusel být utopií. "Řekněme, že tři týmy jsou kvalitativně někde trošičku jinde. Jednoduše řečeno - fungují na profesionální bázi. Zbytek, zhruba šest týmů, je zhruba na naší úrovni. A tam bude záležet na aktuální formě, intuici a štěstí," myslí si Boháč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články