Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Kokosy na sněhu v českém provedení? Svoboda chce na olympiádu jako bobista

Praha – V historii samostatné České republiky se doposud nestalo, že nějaký mužský sportovec okusil jak letní, tak i zimní olympiádu. To by se ale brzy mohlo změnit. Prvním mužským olympijským obojživelníkem by se rád stal překážkář Petr Svoboda, jenž zvažuje, že by se pokusil kvalifikovat na zimní Hry v roce 2018 jako bobista.

Petr Svoboda
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Z českých sportovců se od roku 1993 mezi olympijské obojživelníky zařadily zatím pouze Kateřiny Neumannová a Nash a po olympiádě v Riu by tento seznam měla rozšířit i Martina Sáblíková, která si vyjela nominaci na nedávném cyklistickém šampionátu. Na mužského zástupce samostatné Česko ale stále čeká a to by Svoboda rád změnil.

"Mezi překážkami jsem chtěl být prvním bílým sprinterem, který zaběhne 110 metrů pod třináct sekund, což se mi nepovedlo. Rád bych se tedy stal alespoň prvním Čechem, který se zúčastní obou olympiád," prozradil Svoboda, jenž by mohl navázat na Romana Hrabaně, jemuž se podobný počin povedl ještě v dobách Československa. V roce 1988 reprezentoval v Soulu v desetiboji a v Albertville 1992 vyzkoušel rovněž bob.

Pokud se Svoboda skutečně vrhne na dráhu bobisty, naváže na celou řadu sportovců, kteří se vydali stejným směrem. Stačí vzpomenout na poslední zimní olympiádu v Soči, kde se představilo v ledovém korytu hned pět atletů a Američanka Lauryn Williamsová dokonce vybojovala stříbro. "Většina bobistů jsou bývalí sprinteři. Sprint jako takový je totiž výborný základ pro boby," řekl jednatřicetiletý atlet, jehož příběh by rovněž navázal na legendární jamajské bobisty, podle nichž byl natočen film Kokosy na sněhu.

S nabídkou na boby ho oslovil právník Jiří Šťovíček. "Přišla nabídka, jestli si to nechci zkusit, na což jsem reagoval tak, že bych to rád na 99,9 % vyzkoušel. A kdyby mi šlo a byl bych přínosem, tak bych si i zazávodil," prozradil Svoboda, jehož největším dosavadním úspěchem bylo zlato na halovém mistrovství Evropy v roce 2011 na šedesátce překážek.

O tom, že to myslí s boby Svoboda skutečně vážně, mluví i fakt, že si již na trenažeru vyzkoušel, jaké je do něj nasednout a rozjet se. "Svezl jsem se ale jen pár metrů na trenažeru. Nebylo to koryto, kde je adrenalin jiný. Je to ale sranda a ani mi to nepřišlo extra těžké. Avšak rozdíl je to dělat profesionálně, nebo přijít se sklouznout jako malý kluk," uvedl.

Svoboda by si měl v budoucnu vyzkoušet primárně dvojbob, v němž by jel s jednou z největších českých nadějí Dominikem Dvořákem. "Byl bych brzdař, jelikož jsem rychlý. A pokud bych přibral na 105 kilo, jak si přejí kluci, byl bych asi i dobrý. Otázka ale je, jak se s těmi kily běhá," usmál se účastník olympiády v Pekingu 2012.

Je nám líto, video expirovalo.
Překážkář Svoboda: Rád bych byl prvním Čechem, který zkusí obě olympiády

Pro Svobodu, který v roce 2013 kvůli problémům s achilovkou dokonce ukončil kariéru a na atletické ovály se vrátil po více než tříleté pauze v roce 2014, však v současnosti zůstává prioritou běh přes překážky, a tak zatím možnost projet se v bobu v ledovém korytu nechává spíše v rovinách teorie.

"Nechci teď riskovat. Náhoda umí udělat svoje. Prioritou zůstává atletika a letní olympiáda," dodal směrem k letním Hrám v příštím roce, které se konají v brazilském Riu de Janeiro a kam se chce kvalifikovat.

Po letní olympiádě se však Svoboda s největší pravděpodobností už vydá na závodní dráhy, kde je teplota o dost nižší. A třeba se mu konečně podaří splnit jedno z velkých přání, zapsat se do historie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články