Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dostáváme se do evropského povědomí, říká organizátor dostihové premiéry

Praha - Už v sobotu budou ve Velké Chuchli závodit špičkoví žokejové z několika evropských zemí. Podobný podnik jako Evropský pohár žokejů ještě na domácí půdě nebyl a organizátor Václav Luka doufá, že se díky nadcházejícímu nultému ročníku mítinku český dostihový sport dostane do evropského povědomí. Přímý přenos sledujte v sobotu 26. 9. od 14:50 na ČT sport a našem webu.

Do Prahy přijede šestnáct žokejů hned z devíti světových zemí. Podobná účast na českém území je bezprecedentní. "Myšlenka na Evropský pohár žokejů se zrodila v loňském roce, protože jsme si mysleli, že tady něco podobného chybí. Jde o nultý ročník největšího rovinového mítinku ve Velké Chuchli – co se týká dotací či konkurence," říká Luka. "V rámci Evropy o nás nikdo neví – nikdo nevěděl, že je tady závodiště takových parametrů. Nyní se dostáváme do povědomí a do budoucna to věřím bude mít velký přínos pro český turf," dodal organizátor Luka.

Evropský pohár žokejů přivítá hosty z několika evropských zemí. "Celková dotace je bezmála čtyři miliony. Máme koně z Maďarska, Německa či Francie. Dojde na srovnání i v rámci Evropy, a to je unikátní – třeba na Velkou pardubickou nyní tolik zahraničních koní nemíří," poznamenal Luka.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Velké Chuchle míří premiéra Evropského poháru žokejů

Do Prahy dorazí žokejové z Francie, Španělska, Švédska, Britských ostrovů, ale také východní Evropy – například Francouzi Fabrice Veron a Theo Bachelot, Španěl José Luis Martínez, Brit Martin Dwyer, Slovák Jaroslav Línek nebo irská dvojice Martin Lane, Tadhg O'Shea. "Chtěli jsme ukázat, že Česká republika má v turfu co dělat. Zúčtování přijde až po závodech, ale už dnes se o nás v Evropě mluví," poznamenal za organizátory Luka.

Český turf se rok od roku snaží zvýšit svou konkurenceschopnost."Před deseti lety by se nám těžko zdálo o tom, že bychom mohli měřit síly s nejlepšími v Evropě. V dnešní době se to občas stává. Vyrážíme do Německa, Itálie či Francie a nejsme tam už do počtu. Konkurence je obrovská, ale snažíme se. Nakročeno máme," uzavřel Luka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články