Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Florbal na OH a superliga nejlepší na světě? Šuman věří v zářnou budoucnost

Praha – Dvacet let působí český florbal na mezinárodní scéně a po nesmělých prvních krůčcích patří do elitní světové čtyřky. Tomu pochopitelně odpovídá také kvalita nejvyšší domácí soutěže a rostoucí sebevědomí. Prezident České florbalové unie Filip Šuman nepochybuje o tom, že se v budoucnosti florbal stane olympijským sportem, a pevně věří, že domácí soutěž má šanci být tou nejkvalitnější na světě.

Český florbal může těžit ze široké základny. "Nezastíráme, že se florbalu u nás daří. Poslední roky máme radost, že vzrůstá sledovanost – nejen televizní, ale i ve všech nových mediích zájem roste každoročně," uvedl ve Sportovních zprávách Šuman.

Češi do Skandinávie, Skandinávie do Čech

Z extraligy se stala superliga a šéf českého florbalu vidí její budoucnost růžově. "Díky tomu, že se nám soutěž zkvalitňuje, je o naše stále větší zájem v zahraničí. Pamatuji dobu, kdy odchod jednoho českého hráče do Švédska znamenal obrovskou událost. Nyní startuje sezona s jedenácti českými hráčkami a hráči v elitních švédských soutěžích," nastínil Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
Šuman: Olympijská budoucnost florbal nemine

"Doufám také, že v následujících obdobích česká liga natolik zesílí, že bude schopna přitahovat ty nejlepší i ze skandinávských zemí. Budeme se snažit bojovat o to, aby ze superligy byla ta vůbec nejkvalitnější soutěž ve světovém florbale," načrtl sebevědomě Šuman.

Olympijská budoucnost závisí na celosvětové expanzi

Kromě toho je tu i další z dlouhodobých cílů: účast mezi elitou olympijských sportů. Boj o olympiádu stojí podle Šumana mnoho let tvrdé práce. "Jsem přesvědčen, že olympijská budoucnost florbal nemine. V mnoha zemích musíme florbal posunout," prohlásil.

Čas expanze započal, ale ještě není vyhráno. "Startovali jsme z pozice, že bylo před námi šedesát nebo sedmdesát jiných sportů, které vznikly o několik desítek let dříve. Sport se nedostane na olympiádu, aniž by se rozšířil po celém světě a dosáhl zajímavé úrovně po sportovní a ekonomické stránce," uvedl Šuman. "Máme obrovskou radost z toho, jak se florbalu začalo dařit v Asii. Země jako Thajsko, Singapur, Malajsie, Korea a řada dalších jsou každoročně obrovské kroky, aby se připojily k Evropě. Víme, že mezinárodní rozvoj se bude muset posunout," dodal.

Lákavý florbalový podzim

Už však i blízká tuzemská budoucnost slibuje mnohé. Na podzim bude Česká republika hostit dva významné turnaje. Na začátku října se v Mladé Boleslavi v rámci Florbalového Poháru mistrů sejde absolutní klubová špička z Finska, Švédska, Švýcarska a Norska. Česko vyšle jako pořadatelská země do boje o titul nejlepšího klubu světa všechny čtyři letošní superfinalisty - Tatran, Boleslav, Chodov a Herbadent.

Brno bude v listopadu hostit mezinárodní turnaj Euro Floorball Tour, na kterém se představí čtyři reprezentace mužů a juniorů. Před rokem a půl na stejné akci Češi vůbec poprvé porazili Švédy. "Bylo by krásné na to v Brně navázat. Švédové si na nás dají o to větší pozor," lákal Šuman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články