Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Skeetařka Jahodová: Na olympiádu jsem vůbec nemyslela. Je to nádhera

Praha – Když jí v kvalifikaci neodbytný rozhodčí ukazoval hodinky v narážce, aby spěchala, dostala se do mírného stresu a dvakrát chybovala. Skeetařka Libuše Jahodová však na mistrovství světa krizovou situaci nakonec zvládla a vyrovnáním českého rekordu vybojovala konečné osmé místo a především zajistila českým střelcům, respektive s téměř jistotou sama sobě, místo pro olympiádu v Riu.

Libuše Jahodová
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Třiadvacetiletá střelkyně zatím prožívá výbornou sezonu. První výrazný úspěch vybojovala na letní univerziádě v Kwandžu, kde ovládla individuální závod a zlato slavila ještě v soutěži týmů společně s Jitkou Peškovou a Barborou Šumovou.

Ještě větší úspěch ale pro Jahodovou přišel na mistrovství světa. V kvalifikaci trefila 71 terčů ze 75, vyrovnala český rekord a navrch vybojovala jedno ze dvou míst pro olympiádu v Riu, o která se na šampionátu bojovalo, což pro českou reprezentantku bylo obrovským překvapením.

"Do Lonata jsem jela především s tím, že chci zastřílet co nejlepší výsledek a umístit se co nejlépe. Na olympiádu jsem moc nemyslela, protože konkurence byla obrovská, 72 žen. Sestřelila jsem 71 terčů. Pak jsme ještě čekali, jestli dvě střelkyně minou. Naštěstí se to povedlo," řekla o závodě, který byl pro evropské brokaře posledním kvalifikačním na olympiádu, spokojená skeetařka.

Jahodová si získaného místa pro olympiádu váží o to víc, že olympijská kvalifikace byla pro střelkyně obtížnější než kdy dřív. Poprvé se totiž na Hry mohly kvalifikovat dvě skeetařky z jedné země. "Američanky a Italky jsou výborné, takže hned zabraly čtyři místa. Za těchto podmínek je ta kvalifikace o to cennější. Třeba Rusky neuspěly," uznala střelkyně, jež se věnuje skeetu od svých čtrnácti let.

Česká střelkyně z šampionátu nakonec odjela s osmým místem. Nebyla však daleko od toho, aby útočila ještě na lepší umístění. Jahodová se totiž dostala mezi pět žen, které se rozstřelovaly o poslední místo v šestičlenném finále. To jí ale nakonec uniklo.

"V 16:30 jsem se dozvěděla, že jedu na olympiádu. Dvě minuty nato za mnou přišli, že musím za čtvrt hodiny do rozstřelu. Doběhla jsem tedy k autu, vzala zbraň a běžela na skeet. Vůbec jsem kvůli tomu nebyla připravená ani koncentrovaná," přiznala Jahodová.

Vyhrát v Riu může kdokoliv

Přesto po závodě zářila spokojeností, k čemuž jí dopomohlo i vybojované místo pro české brokaře pro Rio, kam se díky pozici české jedničky téměř jistě podívá právě ona. Jahodová ale přiznává, že olympiáda pro skeetaře není tím největším závodem vůbec.

"Rio bude nádherný závod, ale jsou i větší podniky jako třeba mistrovství světa. Na šampionátu je totiž 72 žen, zatímco na olympiádě se nás představí pouze 22. Ono vyhrát šampionát, kde jsou všechny státy, má asi trochu větší hodnotu než olympiáda," prozradila Jahodová.

Na Hrách v Brazílii budou za favoritky jiné závodnice, především Američanky, které ovládly mistrovství světa, a také Italky. Jahodová ale přiznává, že olympiáda je natolik nevyzpytatelná, že uspět může kdokoliv. "Hodně bude záležet na podmínkách, jak člověku sedne závod," dodala česká naděje.

Je nám líto, video expirovalo.
Skeetařka Jahodová: Kvalifikace do Ria byla obzvlášť těžká
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články