Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jedenáctka největších přestupů: Od Čecha přes Vidala až k Di Maríovi

Praha - Letní přestupové okno znovu přineslo velké příchody a odchody v evropských velkoklubech. Působiště nezměnily zřejmě největší hvězdy světového fotbalu, ale spíše mladí a mimořádně talentovaní, stejně jako možná ne zcela docenění hráči. Mnohé kluby zřejmě přeplácely za své posily, což bylo způsobeno mimo jiné slábnoucím eurem v poměru k libře a také uvolňováním pravidla finanční fair play. Jaké byly nejlepší, nejzajímavější a největší posily v evropském fotbale - a jak by se daly složit do co nejlepší jedenáctky?

Brankář: Petr Čech (Chelsea -> Arsenal, 13,5 milionu eur)

Letošní léto mělo v evropských velkoklubech přinést větší posuny na brankářských pozicích. Real Madrid ale prováhal možnost přivést Davida de Geu, a tak se následné přestupové domino neuskutečnilo. Na postu brankářské jedničky v Realu Madrid tak bude minimálně půl roku muset působit Kiko Casilla, jenž přichází z Espanyolu a měl by se střídat s Keylorem Navasem.

Největší událostí léta na gólmanské pozici tak zůstává odchod Petra Čecha z Chelsea do Arsenalu a následné hostování Wojciecha Szczesného v AS Řím. Čech se v Arsenalu uvedl nulou a vítězstvím v superpoháru proti Chelsea, dvě laciné inkasované branky v prvním ligovém utkání proti West Hamu ale příliš nenasvědčily, že by český brankář svému týmu opravdu měl přinést 12 až 15 bodů navíc, jak prohlásil kapitán Chelsea John Terry. I vzhledem k následné přestupové pasivitě Arsenalu by svůj tým k titulu mohl dovést spíše Szczesny. O tom vypovídá i slabá forma Juventusu v začátku sezony a přesvědčivé víkendové vítězství AS Řím nad Starou dámou.

Další zajímavé přestupy na pozici:

Wojciech Szczesny (Arsenal -> AS Řím, hostování)
Kiko Casilla (Espanyol -> Real Madrid, 6 mil. eur)
Iker Casillas (Real Madrid -> FC Porto, volný přestup)

Danilo (vlevo) v souboji s Douglasem Costou
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Pravý obránce: Danilo (Porto -> Real Madrid, 31,5 mil. eur)

Jedna z mála pozic, které před novou sezonou trápily Real Madrid, byl pravý kraj obrany, kde Los Blancos vedle Daniho Carvajala neměli adekvátní náhradu. Danilo z Porta byl jasnou první volbou na pozici pro všechny evropské velkokluby a Real si i na úkor Barcelony pojistil čtyřiadvacetiletého brazilského reprezentanta už v dubnu. Danilo zatím nastoupil v obou ligových zápasech a měl by tak být na svém postu upřednostňován před španělským kolegou.

Není divu - Danilo působí jako kompletní moderní krajní obránce díky výborné technice v kombinaci, slušnému zakončení, rychlosti a zrychlení. Kromě toho je s 184 centimetry urostlým hráčem, na něhož se Real bude moci spolehnout i při bránění standardních situací. Možná ale bude muset více zapracovat na poziční disciplinovanosti - Brazilec se velmi rád pouští do výpadů do středu hřiště, které by mohly být potrestány z protiútoků.

Další zajímavé přestupy na pozici:

Aleix Vidal (Sevilla -> Barcelona, 18 mil. eur)
Nathaniel Clyne (Southampton -> Liverpool, 17 mil. eur)

Alessio Romagnoli
zdroj: imago sportfotodienst

Stoper: Alessio Romagnoli (AS Řím -> AC Milán, 25 mil. eur)

Dvě zajímavosti vážou nového stopera AC Milán k Česku - v létě se představil na Moravě na Euru do 21 let a svůj debut si odbyl v sedmnácti letech, když ho do sestavy AS Řím zařadil Zdeněk Zeman. Romagnoli by nyní měl být základním kamenem "nového" AC Milán, který se chce pod trenérem Sinišou Mihajlovičem dostat zpět mezi italskou i evropskou elitu.

Jednoho z největších defenzivních talentů kontinentu přitom srbský trenér přirovnal k Alessandru Nestovi s tím, že je odlišuje jediná věc - v porovnání s legendárním obráncem Rossoneri je prý Romagnoli ještě lépe technicky vybavený. Podobnosti obou hráčů jsou každopádně zjevné. Stejně jako Nesta je i Romagnoli mimořádně elegantní stoper, který má vynikající přehled o hře, je spolehlivý v soubojích jeden na jednoho a tvořivý v rozehrávce. Dvacetiletý stoper pod Mihajlovičem působil už loni v Sampdorii, která v loňské sezoně vykázala pátou nejlepší obranu v Serii A.

Nicolás Otamendi
zdroj: Reuters

Stoper: Nicolás Otamendi (Valencia -> Manchester City, 45 milionů eur)

Nákup Nicoláse Otamendiho do Manchesteru City jen vypovídá o tom, co si může vicemistr při postupném konci finanční fair play dovolit. City totiž Otamendiho potřebovali spíše před začátkem sezony, kdy nebylo jisté, zdali se loňská - a ještě dražší - posila Eliaquim Mangala dokáže prosadit. Výběr Manuela Pellegriniho ale s Mangalou v sestavě vyhrál všechna čtyři úvodní utkání a neinkasoval.

Příchod argentinského stopera klub z Manchesteru jistě posílí zvláště v evropských pohárech, kde City chyběla větší disciplinovanost, ale i klid a rychlost ve středu hřiště. Nedá se přitom příliš polemizovat s trenérem Pellegrinim, podle něhož City získávají nejlepšího obránce loňské sezony La Ligy - o čemž ostatně vypovídají například statistiky i četné ankety odborníků.

Další zajímavé přestupy na pozici

Aymen Abdennour (Monako -> Valencia, 25 mil. eur)
Miranda (Atlético Madrid -> Inter Milán, hostování, opce na přestup 15 mil. eur)
Dante (Bayern -> Wolfsburg, 4,5 mil. eur)

Alex Sandro (vlevo) v dresu Porta
zdroj: Reuters autor: Rafael Marchante

Levý obránce: Alex Sandro (Porto -> Juventus, 26 mil. eur)

Zatím se do základní sestavy Juventusu v Serii A nedostal, při kolísavé formě Bianconeri by se ale Alex Sandro měl co nevidět objevit v Allegriho jedenáctce. Tím spíš, že jeho soupeř na postu, zkušený Patrice Evra, byl v utkání s AS Řím vyloučen. Brazilský hráč v létě přišel jako jedna z nejdražších posil Juventusu v historii a stejně jako jeho bývalý spoluhráč Danilo se pyšní výbornou technikou v kombinaci i při centrech. Na rozdíl od nové posily Realu Madrid je však Alex Sandro možná ještě rychlejší a lépe defenzivně vybavený.

Další zajímavé přestupy na pozici

Filipe Luís (Chelsea -> Atlético Madrid, 16 mil. eur)
Baba Rahman (Augsburg -> Chelsea, 29,5 mil. eur)

Bastian Schweinsteiger (vpravo) v utkání s Bruggami
zdroj: Reuters

Střední záložník: Bastian Schweinsteiger (Bayern Mnichov -> Manchester United, 20 milionů eur)

Manchester United nebyl jediným klubem, který kvalitně doplnil defenzivní střed zálohy, ostatně dvacetinásobný anglický mistr zde přivedl ještě jednu výraznou posilu v Morganu Schneiderlinovi. Zřejmě žádný z velkých přestupů ale nebyl překvapivější než odchod bavorské legendy Bastiana Schweinsteigera do Anglie.

Přestup ale byl při bližším ohledání vcelku logický. Bayern měl pochybnosti o tom, nakolik se může spolehnout na jednatřicetiletého hráče, který se poslední tři sezony protrápil s četnými zraněními. United zase potřebovali výraznou postavu, která svými zkušenostmi vypomůže v kabině a poposune tým po technické i psychické stránce výrazně kupředu. Z tohoto pohledu je přestup pro Manchester United výhodný již nyní, i kdyby přínos Schweinsteigera na hřišti nebyl natolik výrazný.

Další zajímavé přestupy na pozici

Geoffrey Kondogbia (Monako -> Inter Milán, 35 mil. eur)
Morgan Schneiderlin (Southampton -> Manchester United, 34 mil. eur)
Giannelli Imbula (Marseille -> FC Porto, 20 mil. eur)

Střední záložník: Arturo Vidal (Juventus -> Bayern, 37 mil. eur)

I díky více než adekvátní náhradě v podobě Artura Vidala nemusejí fanoušci Bayernu natolik smutnit, že jejich oblíbenec Bastian Schweinsteiger odešel do Manchesteru United. Vidal sice v první polovině loňské sezony dlouho hledal svou formu po dlouhodobém zranění kolena, na jaře však už typickými energickými a takticky disciplinovanými výkony pomohl Juventusu až do finále Ligy mistrů. Bayernu by měl dodat pohyb a přímočarost ve středu zálohy, které klubu ke konci uplynulých dvou sezon i kvůli zraněním chyběly.

Další zajímavé přestupy na pozici

Sami Khedira (Real Madrid -> Juventus, volný přestup)
Mateo Kovačič (Inter Milán -> Real Madrid, 33 mil. eur)

Pravé křídlo: Kevin de Bruyne (Wolfsburg -> Manchester City, 75 mil. eur)

Šestnáct gólů a sedmadvacet asistencí v bundeslize hovoří za vše. Kevin de Bruyne byl před začátkem sezony po právu vyhlášen nejlepším hráčem německé ligy, což je v konkurenci hráčů z Bayernu a Dortmundu vskutku husarský kousek. Není to ovšem nic překvapivého, de Bruyne měl pravděpodobně největší individuální vliv na výkony svého týmu ve všech velkých evropských soutěžích. Wolfsburg se přes své týmové výkony mohl spolehnout hlavně na belgického reprezentanta, i díky němuž skončil na druhém místě a vyhrál německý pohár.

Pouhý rok a půl po příchodu do Německa se tak de Bruyne stěhuje zpět do Anglie. Ne však zpět do Chelsea, nýbrž do Manchesteru City, který při svém skvělém startu přibírá dalšího hráče světového kalibru. Výběr Manuela Pellegriniho je tak nyní téměř kompletní.

Další zajímavé přestupy na pozici

Pedro (Barcelona -> Chelsea, 30 mil. eur)
Arda Turan (Atlético Madrid -> Barcelona, 34 mil. eur)
Stephan El Sharaawy (AC Milán -> Monako, 16 mil. eur)

Ángel di María (vpravo)
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

Střední ofenzivní záložník: Ángel di María (Manchester United -> PSG, 60 mil. eur)

Je až zarážející, jak málo kvalitních typických středních ofenzivních záložníků v letním přestupním termínu změnilo působiště. Ángel di María, jenž na pozici může alternovat a například za argentinskou reprezentaci, je zasazován v této roli, přitom zřejmě bude v Paris Saint-Germain hrát spíše z levé strany.

Bývalý hráč Realu Madrid bude po nepovedeném ročním angažmá v Manchesteru United chtít dokázat, že patří mezi nejlepší hráče na světě. O tom, že neztratil nic ze svého talentu, do značné míry přesvědčil i v létě na Copě Américe a doposud vcelku statickému PSG by měl dodat velkou míru kreativity a pohybu. Za pařížský klub zatím ve svém debutu zaznamenal asistenci a není mnoho důvodů, proč by mu změna prostředí neměla vyhovovat.

Douglas Costa
zdroj: Reuters autor: Michaela Rehle

Levé křídlo: Douglas Costa (Šachtar Doněck -> Bayern Mnichov, 30 mil. eur)

Douglas Costa byl v Šachtaru mimo masovou pozornost fotbalové veřejnosti, a tak nikdy nebylo zcela zřejmé, jak by se prosadil v opravdovém velkoklubu. Ihned po přestupu do Bayernu ale brazilský křídelník září, je plný sebevědomí a prosazuje se jak gólově, tak asistencemi.

Mnichovskému klubu by Douglas Costa měl dodat něco podobného, co jeho nový spoluhráč Arturo Vidal - neustálý pohyb a energii, a hlavně góly a asistence ze stran. Ostatně ve třech zápasech za Byern už zaznamenal jednu branku a dvě nahrávky. Pokud mu vydrží fazona, bude se jednat o více než plnohodnotnou náhradu za často zraněné Ribéryho a Robbena.

Další zajímavé přestupy na pozici

Raheem Sterling (Liverpool -> Manchester City, 49 mil. eur)
Adnan Januzaj (Manchester United -> Borussia Dortmund, hostování)
Julian Draxler (Schalke -> Wolfsburg, 35 mil. eur)

Jackson Martínez v dresu Atlética Madrid
zdroj: EFE autor: Kiko Huesca

Útočník: Jackson Martínez (Porto -> Atlético Madrid, 35 mil. eur)

Špičkový hrotový útočník, který by nasázel dvacet či třicet gólů v evropských velkoklubech? Mnoho jich k nalezení není, jak poznaly četné anglické kluby. A to i proto, že ostatní celky v Evropě si zajistily služby těch nejlepších dostupných hráčů co nejdříve. Jedním takovým fotbalistou je Jackson Martínez, jenž z Porta do Atlética Madrid zamířil již na konci června.

Martínez za poslední tři sezony v portugalském klubu nasázel úctyhodných 92 branek, a tak je i při inflaci cen za hráče (teenager Antony Martial přestoupil do Manchesteru United za větší částku než svého času Zinedine Zidane do Realu) jeho odchod ke Colchoneros relativně velmi levnou záležitostí. Hráči ale na konci října bude už 29 let, a tak si jej fanoušci Atlética zřejmě neužijí na vrcholu jeho schopností příliš dlouho. Díky jeho výbušnosti, neúnavnosti, a schopnosti v zakončení každopádně Atlético letos působí jako tým, který by mohl zase zaútočit na španělský titul.

Další zajímavé přestupy na pozici

Carlos Tévez (Juventus -> Boca Juniors, 6,5 mil. eur)
Carlos Bacca (Sevilla -> AC Milán, 30 mil. eur)
Paulo Dybala (Palermo -> Juventus, 40 mil. eur)
Antony Martial (Monako -> Manchester United, 65 mil. eur) 

Zdroj
ČT sport, transfermarkt.co, whoscored.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články