Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Chaves si v minulosti poradil s roční pauzou. Nyní ve Španělsku drtí favority

Zatím největší hvězdou španělské Vuelty není nikdo ze zavedených jmen jako Nairo Quintana či Chris Froome. Naopak - oba se zatím dívají na záda drobného, jen 55 kilogramů vážícího Estebana Chavese. Kolumbijský závodník stáje Orica GreenEDGE má dosud na svém kontě dvě vyhrané etapy, drží dres lídra závodu a mnozí začínají věřit, že by se v něm mohl ještě několik etap vozit. Přitom Chavesova kariéra před dvěma lety málem během několika vteřin skončila.

Esteban Cháves
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-christophe Bott

Když před rokem panovaly debaty o možném dalším působišti Leopolda Königa, jednou z variant byl přesun do australské stáje Orica-GreenEDGE. Ty samé spekulace probíhaly i v letošní sezoně, kdy dres měnil Richie Porte - i tehdy byl přestup k Australanům ve hře. V obou případech ale Orica po špičkových závodnících na celkové pořadí nesáhla a nadále věří svým vlastním talentům. Jak ukazují úspěchy Estebana Chavese na probíhající Vueltě, ale rovněž i stoupající výkonnost mladých britských dvojčat Adama a Simona Yatesových, budoucnost v etapových závodech pro tuto stáj vypadá velice slibně. Orica by tak v příštích letech už nemusela být známá jen jako tým časovkářských specialistů, kterému patří téměř každá týmová časovka na velkých podnicích.

Ve svém věku již prověřená hvězda Michael Matthews, dynamický stážista Jack Haig, k tomu zmínění Yatesovi, explozivní sprinter Caleb Ewan (triumfem v páté etapě Vuelty pravděpodobně ještě neřekl v závodě poslední slovo) nebo mladý Dán Magnus Cort Nielsen - soupiska týmu je nacpaná mladými nadějemi, které sportu mohou (a s velkou pravděpodobností i budou) dominovat v nadcházejících sezonách. Esteban Chaves se k naznačeným jménům rovněž řadí, i když pro pětadvacetiletého závodníka ten skutečný průlom přichází až nyní, v jeho druhé sezoně ve WorldTour.

Esteban Cháves s maskotem Vuelty
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Výkonnostní vzestup na rok zmrzačil pád

O jeho možnostech a talentu se ovšem ví o poznání déle. Chaves je jedním z často skloňované vlny kolumbijských vrchařů, kteří tuto jihoamerickou zemi po delší době vracejí na mapu světové cyklistiky (zřetelné to bylo například na loňském Giro d’Italia - více ZDE). Také jeho kariéra, stejně jako v případě Naira Quintany či Sergia Henaa, začala v malém klubu Colombia Es Pasion. V jeho dresu v roce 2011 (tedy rok po Quintanovi, kterého už v tu dobu lapil hvězdný Movistar a udělal z něj eso té nejvyšší kvality) zvítězil na Tour de l’Avenir a uvedl se na světové scéně.

Úspěchy přicházely i dále a Chaves postupně směřoval do jednoho z WorldTour týmů. Poté však přišla sportovní katastrofa, která mohla ukončit jeho závodní kariéru - na jednom z druhořadých italských závodů si po pádu zlomil klíční kost, sezona pro něho už v únoru skončila a panovaly odůvodněné obavy, že se na silniční speciál na špičkové úrovni už neposadí. To, že mu Orica dala šanci v situaci, kdy po rehabilitaci zbytek sezony nezávodil a údajně ještě po roce nemohl zcela manipulovat se svou levou rukou, svědčí o důvěře v Chavesovy schopnosti a snad i kusu jasnozřivosti.

Esteban Cháves v dresu lídra Vuelty
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Vuelta 2015 jako definitivní proniknutí mezi světovou špičku

Kolumbijec důvěru splatil v loňském roce řadou etapových vítězství (ve Švýcarsku nebo Kalifornii) a vyzkoušel si rovněž svou první Grand Tour. Letošní sezonu směřoval odpočátku k Vueltě, kde je v pozici nejen lídra své stáje, ale i celého závodu. Že si na novou roli musí zvykat, popisuje sám s úsměvem následovně: "Nejsem z toho ani tak nervózní, jako vyděšený." Následně po šesté etapě dodával: "Během etapy jsem mluvil s týmovým kolegou Mattem Haymanem, který mi řekl - jestli na to máš, musíš to zkusit, protože nikdy nevíš, co se další den stane. Když jsem viděl, že Amador z Movistaru tuhne, šel jsem do toho." Výsledkem byla druhá vítězná etapa a návrat do rudého dresu.

Kam dál v závodě? Očekávat, že stále mladý a vyvíjející se závodník vydrží v aktuální pohodě celé tři týdny, není reálné. Explozivní finále mu svědčí, skutečným testem jeho kvalit bude ale už dnešní sedmá etapa na La Alpujarra - ta vrcholí dvacetikilometrovým stoupáním na jedničkovou vrchařskou prémii. Management Oricy dopředu hlásí, že za velký úspěch budou považovat elitní desítku v celkovém pořadí. Možná to Chavesovi vyjde, možná ne. Už nyní ale ukázal, že jeho osobní budoucnost, jakož i budoucnost současného týmu a kolumbijské cyklistiky, je v dobrých rukou.


Zdroj
ČT sport, velonews.competitor.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články