Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Třetí vrchol sezony. Vuelta slibuje velké příběhy, nejen duel Quintany s Froomem

Praha - Už se o ní mluví jako o nejatraktivnější Grand Tour. Vuelta v posledních letech stoupá na prestiži a dá se říci, že již na tomto poli přerostla spíše nevýrazné Giro. V loňském roce ve Španělsku závodili Alberto Contador s Chrisem Froomem v souboji dvou zklamání z Tour de France. V tom letošním je okruh favoritů nebývale kvalitní a slibuje v horských etapách velké příběhy. Quintana, Froome, Nibali či někdo jiný? Více čtěte v našem preview závěrečné Grand Tour sezony.

Nairo Quintana (25, Kolumbie, Movistar)

****

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 36. (2012)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (2.)

Nairo Quintana má za sebou stejně jako Chris Froome náročnou Tour, kde svému rivalovi už podruhé podlehl, navíc samotný počet jeho závodních dní (57) je vyšší než ten Britův (48). Přesto je viděn jako favorit, a to z několika důvodů. Předně byl v alpském týdnu silnější než lídr Sky a zřejmě jen jeho značné časové ztráty z druhé a desáté etapy rozhodly o celkovém vítězi. Profil letošní Vuelty, kde organizátoři stlačili horské etapy do druhého týdne (zvláště brutální bude jedenáctá etapa s více než pěti tisíci nastoupanými metry na 138 kilometrech), může znamenat, že Quintana coby bytostný vrchař rozhodne závod už v jeho polovině.

Mnozí se rovněž pozastavují na programu obou hlavních favoritů v období po Tour de France. Ani jeden z nich neodjel žádný závod, přesto byli oba v sedle. Srpen je kromě etapových závodů jako Kolem Polska, Eneco Tour či nedávno vzniklý podnik Arctic Race of Norway také obdobím tzv. kritérií. Jde o sponzorské závody, které se snaží lákat na velké hvězdy a které zároveň dávají šanci i amatérům, jež si na nich mohou zazávodit s profesionálními jezdci. Jen na takovýchto podnicích se pak může stát, že Froome přesprintuje Petera Sagana a nakonec si s ním připije půllitrem hoegaardenu. Podobné závody však mohou být výhodné z finančního hlediska, z toho sportovního ale už méně - zatímco Froome sponzorské akce objížděl svědomitě, Quintana čas na nich strávený omezil a i to by mohlo ve Španělsku svědčit v jeho prospěch.

Chris Froome (30, Velká Británie, Team Sky)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2013, 2015)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 2. (2011, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (1.)

Vzpomínky na letošní Tour může mít Chris Froome také pěkně hořké. Jistě, jeho vítězství bylo když ne dominantní, tak alespoň jisté a Froome se díky němu řadí mezi nejlepší závodníky posledních dvou dekád. V červenci se ovšem na Brita snesla zřejmě bezprecedentní vlna kritiky, které musel čelit takříkajíc na všech frontách - přímo u trati, čím dál silněji v médiích a také od doktorů ve sportovním lékařství. Když se tlak pokusil odrazit zveřejněním svých závodních dat z výstupu na La Pierre St. Martin, dopadlo to spíše rozpačitě - zveřejněný výkon (přesněji poměr výkonu na kilogramy - W/kg) byl totiž nižší než u některých závodníků, které v desáté etapě o minuty porazil.

Stejně jako Quintana, ovšem ve větší míře, se Froome v srpnu věnoval kritériím a zůstává otázkou, do jaké míry mu to rozhodilo závodní program - přece jen podniky, kde jde především o show pro fanoušky, sponzorské fotografie a závodí se s dětmi, nelze vnímat jako hodnotnou přípravu před Grand Tour. Froome se rovněž nedávno podrobil nezávislému vyšetření v laboratoři, tedy něčemu, po čem jeho kritici tak dlouho volali. Výsledky se očekávají a mohou snad přispět k tomu, že se kontroverze alespoň částečně vyjasní. Brit v případě vítězství ve Španělsku vstoupí do historie - pouze Anquetil a Hinault získali tento double. Froomovi by se to navíc podařilo v sezoně, kdy v podobné misi selhal jeho hlavní konkurent v "souboji" o nejlepšího závodníka své generace.

Vincenzo Nibali (30, Itálie, Astana)

***

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2010)
Nejlepší letošní výsledek: národní šampionát (1.)

Nejspolehlivější závodník na Grand Tours? Zřejmě nikdo neobjíždí vrcholy sezony tak jako Vincenzo Nibali, který v nejlepší desítce celkového pořadí některého z vrcholných podniků nebyl naposledy na Tour 2008. Taktéž, jak známo, má ke svému jménu připsána vítězství na Giru, Tour i Vueltě - něco, co z aktivních jezdců dokázal pouze Contador. Rovněž na nadcházející Vueltě se musí s Nibalim počítat jako s kandidátem na pódium. Existuje však několik otazníků.

Hlavním je samotná situace v Astaně - jak její ředitel Martinelli poskládá dohromady ambice hned tří jezdců, tedy Nibaliho, Arua a Landy? Ukáže se až v náročných španělských etapách, ale soudě dle situace z posledního Gira, kde šly role posledně dvou jmenovaných několikrát vysloveně proti sobě, nebude to nic jednoduchého. Poté se musí vzít v úvahu představení italského závodníka na Tour de France (ale i v celé sezoně, kterou má velmi slabou), kde mu na nejlepší leccos chybělo a sám o sobě prohlásil, že není "ani malý bratr Nibaliho z roku 2014". Nyní je měsíc po skončení Tour - dokázal se Nibali dostat na úroveň Quintany a Frooma?

Fabio Aru (25, Itálie, Astana)

***

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (2., 2015)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 5. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (2.)

Astana je patrně nejméně populární stájí v pelotonu - ať už si za důvod vezmeme dopingové příběhy, "velitele" Alexandera Vinokurova či způsob financování kazašského týmu. Nelze nicméně upřít, že v bleděmodrém dresu jezdí jedni z nejsilnějších závodníků. Na Vueltě by to mělo být ještě zřetelnější než na květnovém Giru. Astana do Španělska posílá trojici Nibali, Aru a Landa, kterou ještě podepírá silnými domestiky.

Pětadvacetiletý jezdec ze Sardinie má za sebou silný rok podepřený vydařeným Girem, kde nestačil pouze až na jedinou výjimku - dominantního Contadora. Vuelta je od počátku Aruovým druhým letošním cílem a zřejmě nepočítal, že se zde bude muset o post lídra dělit s Nibalim. Co do přípravy by na tom ale měl být lépe - připravoval se speciálně v nadmořských výškách a do závodního tempa se dostal před dvěma týdny v závodě Kolem Polska. Výsledek interního duelu v Astaně pravděpodobně rozhodne i o rozložení sil do příštích let.

Alejandro Valverde (35, Španělsko, Movistar)

***

Nejlepší výsledek: Vuelta (1., 2009)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2009)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (3.), Lutych-Bastogne-Lutych (1.)

O kvalitách Valverdeho po výsledku letošní Tour již nemůže být pochyb, tedy pokud se o nich někdy pochybovalo. Jeho dopingový skandál ponechme nyní stranou - jde o závodníka, který umí všechny typy závodů od jarních klasik (trojnásobný triumf na La Doyenne) přes týdenní etapáky po ty třítýdenní. Ve Francii navíc potlačil své osobní ambice a spolu s Quintanou v posledních dnech skutečně dostali Frooma pod tlak. Bude tomu podobně i ve Španělsku? To je otázka, kterou si kladou všichni počínaje vedením Movistaru.

Těžko srovnávat profily obou závodů - na Vueltě se bude pravděpodobně rozhodovat ve druhém týdnu, v tom třetím už totiž nepřijde ani jeden horský finiš (všech devět jich je namačkaných do prvních dvou týdnů). Dvojka z Movistaru, kterou bude podporovat i vynikající Andrey Amador, tak bude moci útočit a eventuálně rozhodnout závod dříve, avšak tehdy jejich soupeři zase ještě nebudou tak unavení. Valverde je na domácí půdě v roli elitního pomocníka, avšak pódium bude zřejmě znovu jeho osobním cílem - prát se o něj bude hlavně s Nibalim a Aruem.

Může se ovšem ukázat, že o pódium budou reálně usilovat i jezdci mimo naznačenou "velkou pětku". Jde především o Tejay Van Garderena, až do nuceného odstoupení příjemného překvapení Tour de France. Profil Vuelty by mu ovšem se svými strmými výstupy neměl tolik sedět a musí doufat v silnou časovku. Mikel Landa z Astany skončil na jaře třetí na Giru a místy byl silnější než jeho kapitán Aru - dokáže to replikovat i na Vueltě? Před potvrzeným transferem do Sky jde zřejmě o jeho poslední závod v bleděmodrém.

Další tři závodníci mohou také bojovat o pódiové příčky, potažmo místa v elitní pětici pořadí. Rafal Majka bude famózní v horách, jak si ovšem povede v kopcovitých etapách? Dvojice veteránů Rodríguez a Pozzovivo taktéž doufají v dobrá představení ve druhém týdnu. U obou se však podobně jako koule u nohy rýsuje dlouhá časovka, v níž jsou shodně až příliš slabí.

Tejay Van Garderen (27, USA, BMC) **
Mikel Landa (25, Španělsko, Astana) **
Rafal Majka (25, Polsko, Tinkoff-Saxo) **
Joaquím Rodríguez (36, Španělsko, Kaťuša) *
Domenico Pozzovivo (32, Itálie, Ag2r) *

Jak si poradí se závodem sprinteři? Tradičně silný bývá ve Španělsku John Degenkolb, od kterého se dá čekat silnější představení než na červencové Tour. Přijíždí ovšem také Peter Sagan, podle mnohých nejlepší a nejvšestrannější závodník v cyklistickém pelotonu. Po pěti druhých místech na Tour nemůže doufat v nic jiného než vítězství a stáj Tinkoff-Saxo dopředu avizuje, že kromě snah Rafala Majky o celkové pořadí je Sagan jejich druhou prioritou.

Do trojlístku hlavních sprinterských es nelze nezařadit Nacera Bouhanniho, který se po nuceném konci na Tour vrátil několika vítězstvími a ukázal, že patří jasně do sprinterské špičky. Z několika outsiderů lze vypíchnout mladého Australana Caleba Ewana, který se nedávno v Polsku sklonil v jedné z etap pouze před - na Vueltě bohužel absentujícím - Marcelem Kittelem.

John Degenkolb (26, Německo, Giant-Alpecin) ****
Peter Sagan (25, Slovensko, Tinkoff-Saxo) ****
Nacer Bouhanni (25, Francie, Cofidis) ****
Caleb Ewan (21, Austrálie, Orica GreenEDGE) **

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy