Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Chelsea, Arsenal, či některý z Manchesterů? Boj o titul v Anglii začíná

Až za pár desítek minut foukne rozhodčí Jonathan Moss do píšťalky, odstartuje nový ročník anglické Premier League a zároveň odstartuje další dramatický boj o trofej pro mistra ligy. Ten bude obhajovat Chelsea, která loni dominovala. Letos by ji však rády atakovaly i další týmy v čele s Arsenalem či oběma kluby z Manchesteru. Již tradičně vám redakce webu ČT sport přináší výhled na šance jednotlivých týmů. První díl preview naleznete zde.

Chelsea slaví mistrovský titul
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kirsty Wigglesworth

1. Chelsea

Chelsea, dlouho nic a pak ti ostatní. Tak ve zkratce vypadala loňská sezona. Londýnský klub si minulý ročník naprosto podmanil a José Mourinho si tak mohl na své konto připsat další anglický titul. I letos jsou Blues hlavními favority na celkový triumf, i když posilování konkurence naznačuje, že tentokrát to Mourinhova družina nebude mít tak jednoduché.

Proč by tedy měla Chelsea opět Anglii vládnout? Odpověď není tak těžké najít. Mistrovský tým doznal jen minimálních obměn. Z klubu odešli Petr Čech, Didier Drogba a Filipe Luís. Na jejich místa ale Londýňané získali adekvátní náhrady v podobě Asmira Begoviče s Falcaem a brazilského krajního beka by měl v brzké době zastoupit Baba Rahman z Augsburgu. K tomu je potřeba připočíst kvalitu, kterou kádr má. Obrana s brankářem v lize nemá konkurenci a i v dalších řadách se obtížně hledá slabina. A pak je tu faktor Josého Mourinha, podle mnohých nejlepšího manažera světa.

Všechno má však svoje ALE. Zatímco ostatní týmy ze špičky, jak již bylo řečeno, byly na přestupovém trhu poměrně aktivní. Chelsea na nějakou velkou posilu, která by měla znamenat zkvalitnění základní jedenáctky, stále čeká. Mourinho díky tomu nemá zase tolik možností, kam by v případě zranění některé ze svých opor sáhl. Zejména záloha by potřebovala určitě doplnit. Pro Blues je to důležité nejenom kvůli lize, ale také třeba Lize mistrů, která pro ně v minulém ročníku skončila zklamáním.

Prvním náznakem, že to Chelsea letos nebude mít tak jednoduché, byl již předkrm před sezonou, kdy v Community Shield nestačila na Arsenal, a Mourinho tak poprvé v kariéře prohrál s Arsénem Wengerem. Samozřejmě, tento zápas ve finále nic neznamená, ale je to pro londýnský tým mírně zdvižený prst, který varuje. Varuje, aby se připravil na to, že obhajoba titulu nebude vůbec snadná. 

Umístění v minulé sezoně: 1.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 1.

Petr Čech
zdroj: Reuters

2. Arsenal

Za posledních deset sezon zřejmě Arsenal nebyl v lepší kondici než nyní. Klub v posledních dvou letech neomezují dlouhodobé sponzorské smlouvy, které před více než dekádou musel uzavřít kvůli ufinancování nového stadionu. Arsenal tak proboural svůj příjmový strop a může si rázem dovolit přivést elitní světové hráče a vynaložit více na nejtalentovanější mladé fotbalisty. Pomohly také značné investice do zázemí, konkrétně například do statistického, analytického či zdravotního oddělení. I díky nim klubu v posledních měsících výrazně ubyla zranění a zlepšil své výkony proti nejlepším ligovým týmům.

Kádr Arséna Wengera letos vypadá nejvyrovnaněji za poslední roky, na každý post má dva velmi kvalitní hráče, a i věkově je velmi dobře rozvrstven. Arsenal se navíc v ofenzivě konečně může opřít o fotbalisty, které svou kvalitou lze srovnávat s Henrym, Bergkampem či Pirésem, když zde dnes operují Sánchez, Özil či Cazorla. Klub má za sebou skvělou přípravu jak výsledkově, když vyhrál každý zápas včetně superpoháru proti Chelsea, tak fyzicky. Hráče na rozdíl od loňska netrápí včasný návrat po mistrovství světa. Špatná fyzická kondice se před rokem velmi negativně projevila na formě Arsenalu, který hned na začátku sezony vypadl z boje o titul.

O ten by Arsenal měl letos konečně zabojovat. Gunners mají za sebou velmi slušnou druhou polovinu minulé sezony, tým se stále více sehrává při držení míče, což je pro způsob hry Arséna Wengera mimořádně důležitý prvek, a má také zodpovědnější hráče směrem dozadu než dříve. Přesto se zdá, že mužstvu ještě malý krůček chybí. Kostra týmu a jádro jeho nejzkušenějších hráčů je pro tým velmi důležitá v kabině, stejně jako příchod Petra Čecha. Kvalitativně ale Arsenalu k absolutní špičce v současnosti chybějí ještě posily na několika postech.

Hráče nejlepšího kalibru by Wenger potřeboval na pozici středního obránce, kde figuruje Per Mertesacker (o svém potenciálu přitom může přesvědčit brazislký stoper Gabriel, jenž v zimě přišel do klubu), ale hlavně v útoku – Giroud ani Walcott nejsou kompletními hrotovými útočníky bez slabin. Zároveň by potřeboval doplnit defenzivní střed zálohy, kde není jisté, zdali Coquelin naváže na své loňské výkony a nemá za sebe plnohodnou alternativu.

Umístění v minulé sezoně: 3.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 2.

Slavící Wayne Rooney (uprostřed) se spoluhráči
zdroj: PA autor: Martin Rickett

3. Manchester United

Snaha Manchesteru United vrátit se opět na výsluní má před sebou další dějství. Po tragické sezoně pod Davidem Moyesem se Red Devils pod vedením Louise van Gaala zvedli, ale pravdou zůstává, že i tak měly výkony týmu k dokonalosti daleko. Nizozemský kouč se zejména v úvodu ročníku dostal pod tvrdou vlnu kritiky a konečné čtvrté místo v tabulce bylo pro nejúspěšnější anglický tým, co se ligy týče, úspěchem.

Problém United je totiž fakt, že od odchodu Sira Alexe Fergusona je tým neustále ve vývoji. Do kádru přichází noví a noví hráči, což se podepisuje na sehranosti. Nejinak tomu bylo i toto léto. Van Gaal provedl opět několik změn. Po pouhé sezoně si sbalil kufry nejdražší nákup anglické historie Angel Di María. Z týmu odešel také Robin van Persie či Nani. Do Manchesteru naopak přišli talentovaní Memphis Depay a Matteo Darmian a dva vynikající středoví záložníci Morgan Schneiderlin a Bastian Schweinsteiger.

Právě střed zálohy mají v United asi vůbec nejsilnější v celé lize. Kromě dvou posil je totiž potřeba zmínit také Andera Herreru a Michaela Carricka, což van Gaalovi dává velkou možnost výběru a flexibility. Na jiných pozicích to ale stále poněkud drhne, a to zejména směrem dozadu. Čekalo se, že do Manchesteru přijde nějaký stoper světové extratřídy, ale zatím se nestalo. Námluvy se Sergio Ramosem s největší pravděpodobností nevyjdou, což by mohlo způsobit v boji o titul problém. Nejistota je i na pozici brankáře. David de Gea má podle všeho namířeno do Realu Madrid a nová tvář Sergio Romero přece jenom nepatří do elitní brankářské společnosti.

I tyto nedostatky však nic nemění na tom, že kádr mají United velmi silný a dá se očekávat, že se ho během léta ještě pokusí doplnit. Blízko je údajně přestup Pedra z Barcelony. Proto budou Red Devils dozajista mířit vysoko a zabojují pravděpodobně také o titul. Otazník však visí nad sehraností týmu, což by mohl být klíčový důvod, proč Manchester skončí až za Chelsea a Arsenalem.

Umístění v minulé sezoně: 4.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 3.

Sport
zdroj: ČT4

4. Manchester City

Na to, jak ambiciózní klub je Manchester City, je průběh uplynulého ročníku velkým zklamáním. Klub sice skončil na druhém místě, ale Chelsea reálně ohrozil jen v polovině sezony, navíc nevyhrál žádný domácí pohár a v Lize mistrů znovu nepřešel přes osmifinále. Stejně zarážející jako nevýrazné loňské výkony je i letní reakce klubového vedení, které stále nezačalo s generační obměnou kádru. Podstatná část mužstva je sice v nejlepších letech, ale zároveň se již začíná dostávat za zenit.

Kádr City je stále mimořádně kvalitní, a tipovat jej na čtvrté místo je možná příliš příkrý soud. Mužstvo ale často podává velmi nevyrovnané výkony, podceňuje své soupeře a neodvádí sto procent. A v Premier League je stále jeden kvalitnější kádr (Chelsea) a dva (Arsenal a United), které mají větší motivaci uspět v lize než City. Ostatně s motivací by hráči City mohli mít problém po většinu sezony. Manuel Pellegrini byl na konci minulého ročníku velmi blízko vyhazovu a stále sílí spekulace o tom, že na trenérské křeslo by měl za rok usednout Pep Guardiola a mělo by dojít k radikální přestavbě kádru.

Tyto spekulace jen přiživuje letní aktivita Manchesteru City na přestupovém trhu, nebo spíše její nedostatek. Přestože pravidla UEFA ohledně finanční fair play by měla být volnější než dříve, klub svůj kádr nijak zásadně neposílil. Vedení přivedlo jen dvě výraznější posily a kvůli odchodu Milnera a Richardse musel vybírat v podstatě jen mezi anglickými hráči, aby vyhověl regulím Premier League o počtu domácích, respektive "doma vychovaných" fotbalistů. Dvacetiletý Raheem Sterling dodá kádru potřebnou energii z kraje hřiště, Fabian Delph, univerzál v záloze, však svého předchůdce Milnera kvalitativně rozhodně nepřevyšuje. Mužstvo ještě pravděpodobně doplní tvořivý a mimořádně talentovaný Kevin de Bruyne, City ale stále potřebují spíše dominantního a takticky disciplinovaného středového záložníka.

Přestože příprava nevypovídá mnoho o síle týmu před sezonou, City si jí prošli opravdu bídně. Pellegriniho výběr neporazil žádného kvalitního soupeře, když remizoval s Římem 2:2, obdržel výprask 4:1 od Realu a v generálce na ligu prohrával na konci zápasu 0:4 s přinejlepším průměrným Stuttgartem (zápas nakonec skončil 2:4). To, že na tom City v soutěžních zápasech budou mnohem lépe, je velmi pravděpodobné. Mnoho faktorů ale nenasvědčuje tomu, že by tým byl ideálně připraven k tomu, aby útočil na titul.

Umístění v minulé sezoně: 2.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 4.

Loučení se Stevenem Gerrardem na Anfield Road
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine Livepic

5. Liverpool

V minulé sezoně se všichni fanoušci Liverpoolu přesvědčili, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Po odchodu Luise Suáreze a velkých nákupech, které ale nebyly příliš úspěšné, Reds místo dalšího ataku na titul zapluli znovu do boje o páté místo a moc nechybělo, aby i oni šli do ročníku s novou tváři na lavičce. Brendan Rodgers však nakonec pozici uhájil, ale musí se připravit na velký tlak, který na jeho bedrech bude.

Letošní pauza mezi sezonami totiž hodně připomněla tu minulou. Liverpool opět přišel o svého nejlepšího střelce, když Raheem Sterling si vynutil přestup do Manchesteru City. K tomu je potřeba přičíst i odchod legendy Stevena Gerrarda, jenž zamířil do MLS. Zásadní rozdíl je však potřeba najít v přístupu k zisku náhrad. Zatímco loni Reds vsadili na spoustu drahých a nejistých nákupů, letos vybírali mnohem pečlivěji.

Již před koncem sezony ohlásil Liverpool zisk Jamese Milnera, anglického reprezentanta, dvojnásobného vítěze Premier League a především velkého univerzála. Devětadvacetiletý záložník byl hned jmenován zástupcem kapitána a mel by být důležitým článkem záložní řady. Pravou stranu obrany zase vyztuží žádaný Nathaniel Clyne. Největší investice však putovaly do ofenzivy. Z Hoffenheimu do města Beatles přišel brazilský reprezentant Roberto Firmino, jenž sice není žádný kanonýr, ale schopnost vytvářet góly pro ostatní je brilantní. Z toho by mohl profitovat druhý novic Christian Benteke, jenž má naopak střílení gólů v krvi, což ukazoval v posledních sezonách v Aston Ville.

Zmíněná čtveřice by měla ideálně zapadnout do současného kádru, od kterého se čeká, že po minulé sezoně alespoň částečně uzrál. Liverpool půjde do ročníku posilněn i dobrou přípravou, v níž pětkrát vyhrál a jednou remizoval. Síla soupeřů však nebyla kdovíjaká. První skutečnou zkouškou tak bude až první kolo, kdy Reds jedou na hřiště Stoke, kde v květnu schytali ostudný výprask 1:6 a už tento zápas by mohl napovědět o šancích pro nadcházející měsíce.

Umístění v minulé sezoně: 6.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 5.

zdroj: ČTK

6. Southampton

Po loňském odchodu trenéra Mauricia Pochettina a velké části základní jedenáctky tipovali mnozí experti Southampton na sestup. Díky vynikajícímu vedení, zázemí i novému kouči Ronaldu Koemanovi ale Saints svůj kádr doplnili skvěle a o záchranu se bát nemuseli, naopak. Na odchozích hráčích klub vydělal desítky milionů liber a ještě ke konci sezony měl reálnou naději na účast v Lize mistrů.

Letošní situace je pro Southampton tak trochu déja vu, přestože v mnohem menší míře. Během sezony do Tottenhamu odešel šéf skautingového a přestupového oddělení Paul Mitchell, v létě zase mužstvo opustili Nathaniel Clyne, Morgan Schneiderlin a Toby Alderweireld. Všichni tři měli na loňských výborných výkonech Saints velký podíl, zdá se ale, že klub kádr znovu posílil velmi slibně. Na místo defenzivního záložníka přišel nizozemský reprezentant Jordy Clasie, na pravém beku se zase v přípravě ve skvělém světle ukázala nová posila ze Sportingu Lisabon a člen portugalského národního týmu Cédric Soares.

Saints by v nové sezoně chtěli nadále stavět na skvělé defenzivě, není ale jisté, zdali klub má nyní k dispozici stopera, který naváže na Alderweireldovy výborné loňské výkony. Kompaktní a kombinačně vyspělá hra Southamptonu je pohledná, ale fyzicky dosti náročná, a úzkému kádru již ke konci sezony docházely síly. Totéž by mohl Koemanův výběr pocítit i letos kvůli účasti v Evropské lize.

Není tedy vyloučeno, že by klub mohl značnou část sezony strávit v nižších patrech tabulky. O potenciálním úspěchu Southamptonu ale napovídá, že po elitní čtyřce, která bojuje o titul, jsou zde další zhruba čtyři týmy kvalitativně na podobné úrovni. Z těch jsou ale Saints mimo hřiště díky vynikající akademii, skvělému skautingu jak hráčů, tak soupeřů, i novému tréninkovému centru zřejmě v nejlepší pozici.

Umístění v minulé sezoně: 7.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 6.

Harry Kane z Tottenhamu slaví vstřelenou branku
zdroj: ISIFA/AFP autor: ADRIAN DENNIS

7. Tottenham

Pro fanoušky Tottenhamu, kteří chtějí znovu vidět svůj tým v Lize mistrů, jsou poslední sezony zklamáním. Klub je ale dnes, alespoň co se týče výsledků, zřejmě v nejstabilnější pozici za posledních padesát let – Spurs v posledních deseti sezonách hned sedmkrát skončili do pátého místa. K vysněné účasti mezi evropskou elitou to však stačilo pouze jednou a na rozdíl od minulých let je velmi nepravděpodobné, že by se kvalifikace Tottenhamu mohla povést letos.

Klub kromě Llorise, Eriksena, Kanea a možná Alderweirelda nemá žádného hráče, který by mohl zaujmout místo v sestavě jednoho z týmů "Big Four", tedy Chelsea, City, Arsenalu či United. Loňské týmové výkony pod novým trenérem Mauriciem Pochettinem zároveň nepřesvědčily o tom, že by se klub opravdu posouval kupředu. Oproti všeobecnému přesvědčení navíc Spurs v uplynulých pěti sezonách vždy více vydělali na přestupech než utratili – byť 100 milionů liber z prodeje Garetha Balea prostředky nevyužili zcela ideálním způsobem.

Drahé posily, které Tottenham přiváděl dříve, ale nejsou vždy zárukou kvality a vedení v posledních přestupových obdobích sahá po jiném typu hráčů. Místo známých, ale výkonnostně nevyrovnaných fotbalistů či riskantních talentů, z nichž se často vyklubali průměrní hráči, nyní přicházejí málo známí, ale zato pečlivě vyskautovaní fotbalisté, kteří by měli zapadat do systému trenéra Pochettina. Alespoň to je tedy představa vedení. Zdali však opravdu bude fungovat, není příliš jisté. Nové posily Trippier a Wimmer nebo Dier a Yedlin, příchody z minulé sezony, jsou sice talentovaní hráči, nejsou však zdaleka prověřeni na to, aby bojovali o příčky, o něž Tottenham usiluje.

Jisté není také to, zdali se nejedná spíše o znouzectnost. Spurs by konečně měli zahájit stavbu nového stadionu, který by je z dlouhodobého hlediska mohl dostat na finanční úroveň špičky Premier League. Podobně jako Arsenal však nebudou moci činit větší investice do hráčského kádru. Tottenham se bez přísunu peněz z Ligy mistrů dovede obejít lépe než jeho největší rival před deseti lety i díky astronomickým příjmům z televizních práv. A už nyní se v Premier League stále více projevuje, že klub sídlící v Londýně má lepší podmínky pro úspěch. Spurs tak mají větší marketingový potenciál, přivádí lepší sponzory a kvalitnější hráče, než by se někdy dařilo jejim přímým rivalům z jiných částí Británie.

Tottenham je ale letos stále ve fázi přestavby celého klubového pojetí, což se odráží i na podobě hráčského kádru, který stále trochu postrádá tvář. Stále přitom není zcela jisté, čemu vedení věří nejvíce. Klub si navíc znovu projde Evropskou ligou a nedostatek energie jej může v domácích bojích i kvůli Pochettinovu fyzicky velmi náročnému stylu držet zpátky. Nejlepší střelec Tottenhamu v loňském ročníku Harry Kane má navíc za sebou jen velmi krátkou letní pauzu, a tak je nepravděpodobné, že si na své konto připíše podobný počet gólů jako loni.

Umístění v minulé sezoně: 5.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 7.

zdroj: ČT4

8. Everton

Loni touto dobou mohli mít fanoušci Evertonu od týmu velká očekávání. Toffees měli za sebou fantastickou debutovou sezonu trenéra Roberta Martíneze, jenž tým dovedl na páté místo a dlouho bojoval i o Ligu mistrů. Everton navíc provedl slibné a nečekaně ambiciózní nákupy a netajil se, že by chtěl konečně vybojovat účast mezi evropskou elitou.

Jenže místo toho byl uplynulý ročník pro Toffees značným vystřízlivěním. Martínez se snažil týmu až křečovitě vštěpit trpělivý kombinační fotbal v pomalejším tempu. Styl hry přitom neseděl většině hráčů, která je typologicky uzpůsobena hrát spíše výbušně na protiútoky s častým napadáním. Hráči sami tak Martíneze v polovině sezony požádali o to, aby hráli přímočařejším stylem. Ani poté ale Everton nepodával zcela vyrovnané výkony, i když mezi březnem a dubnem vyhrál šest ze sedmi utkání. Evertonu se také nedařilo vypořádat se s programem Evropské ligy, kupila se i zranění a o podstatnou část sezony přišli klíčoví hráči - Mirallas, McCarthy, Osman či Stones.

Everton každopádně před nadcházející sezonou znovu nepřišel o klíčové členy kádru. Přestože John Stones asi přece jen zamíří do Chelsea a už nyní je zapotřebí alespoň jeden stoper, Martínez má stále k dispozici sice věkově nevyvážený, ale kvalitní a vyrovnaný kádr. Ten byl doplněn o Deulofea z Barcelony, jenž zářil v Evertonu v předloňské sezoně, ale v minulém ročníku na hostování v Seville příliš nepřesvědčil. Svou kariéru bude chtít oživit také Tom Cleverley.

Nejvíce ale musí přesvědčit sám Martínez - o tom, zdali je doopravdy trenér, který by v budoucnu mohl trénovat Barcelonu či Real (takové mínění o něm stále mají mnozí španělští experti), či spíše "jen" slušný kouč, jemuž se ale nedaři udržet konzistenci ve výkonech jeho svěřenců. Jeho dosavadní kariéra zatím příliš nepřesvědčuje ani o jednom, ani o druhém.

Umístění v minulé sezoně: 11.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 8.

Radost Charlieho Adama
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

9. Stoke

Pryč jsou doby, kdy na Stoke každý kritizoval za neatraktivní způsob předváděné hry. Potters od doby, kdy manažerskou pozici převzal Mark Hughes, naprosto změnili svoji tvář. Hrají přímočařejší a dynamičtější fotbal, který také přináší výsledky. V posledních dvou sezónách obsadili vždy deváté místo, přičemž květnová domácí výhra nad Liverpoolem v poměru 6:1 zůstane v paměti fanoušků hodně dlouho.

A právě Reds jsou prvním soupeřem Stoke v nové sezoně, v níž by Potters svými ambicemi měli mířit opět vysoko. Důkazem toho budiž letní aktivita na přestupovém trhu. Kdo by si pár let zpět pomyslel, že Potters mohou koketovat s Xherdanem Shaqirim, "alpským Messim", a získat hráče jako Ibrahim Afellay. Bývalý velký nizozemský talent je dalším fotbalistou na lince Barcelona - Stoke a po Bojanovi druhým, který doufá, že na Britannia Stadium opět naváže na dřívější výkony.

Stoke se povedlo přivést ještě další zajímavá jména. Z Chelsea přišel na hostování defenzivní záložník Marco van Ginkel, z Liverpoolu krajní bek Glen Johnson, útočné řady zase rozšířil Joselu z Hannoveru či mladý talent Moha El Ouriachi, další hráč Barcelony. Potters však zaznamenali i dvě výrazné ztráty. Kádr opustila dlouholetá jednička Asmir Begovič, jehož by měl nahradit Jack Butland. Horší je situace kolem ztráty Stevena N´Zonziho, jenž se v záložní řadě vypracoval v klíčového hráče.

I přesto by kádr Stoke měl být dostatečně silný, aby mohl mířit znovu minimálně na deváté místo a kdoví, či ne ještě výš.

Umístění v minulé sezoně: 9.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 9.

Slavící Bafetimbi Gomis na hřišti Arsenalu
zdroj: PA autor: Adam Davy

10. Swansea

Swansea je před nadcházející sezonou stále ve výborném stavu. Klub se nemusí vypořádávat s dluhy, je vlastněn fanoušky a místními podnikateli a má k dispozici skvělé zázemí a skauting. V trenérské pozici působí mladý a velmi kvalitní kouč Garry Monk, jenž mužstvo loni dotáhl na druhé nejlepší umístění v historii. Jeho hráči zvládali takticky velmi odlišné úkoly - Swansea dokázala aplikovat jak velmi dominantní a útočné pojetí, tak předvést mimořádně defenzivní výkony.

Zopakovat totéž by chtěli Swans i letos, přičemž prioritou bude nadále záchrana. Klub sice má zvláště na krajích hřiště velmi kvalitní hráče, ne však dostatečně široký kádr a kvalitu na všech postech. Velšský klub se bude muset spolehnout na to, aby Batefimbi Gomis zopakoval formu z druhé poloviny loňské sezony, kdy dal díky osmi gólům od začátku ledna zapomenout na odchod Wilfrieda Bonyho. Velkou posilou by mohl být také příchod Andrého Ayewa, jenž má za sebou skvělou minulou sezonu v Marseille.

Monkův výběr ale loni podával značně nevyrovnané výkony, když dokázal dvakrát zvítězit jak nad Manchesterem United, tak nad Arsenalem, ale zároveň prohrát 0:5 doma s Chelsea. A podobný problém by Swansea jako typický tým ze středu tabulky mohl srážet i letos.

Umístění v minulé sezoně: 8.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 10.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články