Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Olympiáda dětí a mládeže dává zájemcům zažít pocity sportovce, říká Šuman

Praha - Olympiáda dětí a mládeže je velikou akcí, která každý rok přiláká spoustu zájemců. Letos se koná v Plzni a pořadatelé doufají, že se účast znovu vyšplhá vysoko. Na mladé sportovce čeká osmnáct různých sportů. Hosty Sportovních zpráv byli volejbalistka Kateřina Válková a místopředseda ČOV Filip Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Kateřina Válková a Filip Šuman

"Projekt vznikl s ideou udržet mladé u sportu a dát jim motivaci. Díky velikosti olympiády dnes každý, komu je okolo deseti let a věnuje se sportu, má šanci se na ni dostat a opravdu zažít pocity sportovce," uvedl v pořadu ČT Šuman. Olympiáda dětí a mládeže je skoro až překvapivě veliká co do počtu účastníků. "Každého překvapí, že počet účastníků je občas téměř poloviční co londýnská olympiáda. Po organizační stránce je to obrovský projekt," dodal.

Na rozdíl od klasické olympiády zde nesoutěží děti z jediné země - ale různých krajů. "Soutěží zde sportovci z různých krajů. Sestaví se krajská reprezentace, která může čítat 300 sportovců za daný kraj. Pak mladí sportovci soutěží mezi sebou," popsal Šuman.

Letos si zájemci zasoutěží v osmnácti různých sportech. "Typologicky je to to, na co jsou lidé zhruba zvyklí z olympijských her. V české olympiádě se ale zařazují i neolympijské sporty. Premiéru si odehraje třeba hokejbal. Průřezově se už na olympiádě objevilo zhruba třicet sportů," řekl Šuman. Své disciplíny budou mít i tělesně postižení, na což organizátoři kladou zvláštní důraz. Letos půjde třeba o tzv. gólbal.

Mladí zájemci o sport mohou na olympiádě prokázat své kvality - a třeba se odrazit k úspěšné kariéře. "Většina disciplín je pro děti ve věku 1516 let. Je to ta kategorie, kdy má sportovec ukázat, že se dokáže odrazit k velké sportovní kariéře. Přesně k tomu má olympiáda motivovat," uzavřel Šuman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články