Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zimovčák a spol. pošesté křižují Česko. V nohách mají již 400 km

Českou republiku už pošesté křižuje cyklista na vysokém kole s početným pelotonem v zádech. Josef Zimovčák a spol. znovu vyrazili vstříc stovkám kilometrů v rámci cyklotour Na kole dětem. Po čtyřech dnech mají účastníci v nohách 400 kilometrů, které je provedly nejenom rovinkami Západních a Středních Čech, ale také náročnými výšlapy v Jizerských horách.

Josef Zimovčák během cyklotour Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

Cyklotour, odstartovala 3. června prologem v Aši a během čtyř dnů cyklisté projeli ze západu Čech k Praze, odkud se peloton dostal až do Jizerských hor, přesněji do Tanvaldu, kde měla třetí etapa svoji cílovou destinaci.

"Cyklistika je o stoupáních, takže právě v Jizerských horách jsem si to zatím užil nejvíce. Do kopce se nejede příliš rychle, takže lidé se mohou dívat na nádhernou přírodu. Ale je také sympatické, že díky tomu si uvědomí, že na sobě musí pracovat," řekl v cíli třetí etapy Zimovčák, hlavní tvář projektu, jehož hlavní myšlenkou je podpořit onkologicky nemocné děti a pomoci jim překonávat následky tohoto onemocnění.

Desetinásobný mistr světa v jízdě na velocipedu a držitel několika rekordů si průběh cyklotour nemůže vynachválit. "Je to zatím nádhera. Atmosféra ve městech je výborná. Mile mě překvapilo, že v pelotonu jede konstantně 60-80 lidí. To nebývalo zvykem, takže nám to udělalo velkou radost. Právě toto je totiž jedním z cílů celého projektu," prozradil Zimovčák, jenž na vysokém kole absolvoval všechny nejslavnější cyklistické závody, Tour de France, Giro d´Italia a Vueltu.

Dalším pozitivem dle něj je i velký počet dětí, které se k pelotonu v první dnech přidávají. Zatímco v minulých letech se účastnily jen krátkých pasáží, tentokrát zvládnou ujet i pár desítek kilometrů.

Kromě spousty amatérů, kteří se mohou přidat na pár kilometrů, jednu etapu, či celou trasu, se v pelotonu objevilo znovu i několik známých tváří ze světa sportu, mezi nimiž nechyběl tradiční účastník, badmintonista Petr Koukal či cyklističtí ultramaratonci Sváťa Božák a Jiří Hledík. Do Tanvaldu dorazila také biatlonistka Gabriela Soukalová.

"Etapy, které jsme jeli, byly výborné. Každý kousek Čech, jenž si projíždím, je pro mě hezká věc, která pro mě často znamená nostalgii či novou zkušenost. Každopadně v takovém pelotonu je to vždycky spojeno s poznáním nových lidí. Spoustu času jsme si povídali," popsal první dny v pelotonu Hledík.

Cyklotour pokračuje v neděli etapou do Velin a celkový závěr je naplánován na 13. června v Bruntálu. Cyklisté celkově ujedou během 11 dnů 1358 kilometrů, zastaví se v 58 zastávkových nebo etapových obcích a městech, a celkem projedou 365 obcemi a městy.

Podrobnosti o celé akci naleznete na oficiálním webu projektu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články