Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Trenér Boleslavi: Superfinále nám nestačí. Úspěchem bude pouze výhra

Praha – Bude to pro něj specifický zápas. Ve Střešovicích získal tři tituly jako hráč i jako trenér. Jan Zahálka však v již tradičním superfinále florbalové extraligy mužů v O2 areně bude stát na druhé střídačce. Od letošní sezony totiž vede Mladou Boleslav, kterou jako první kouč dovedl až do finále a sám míří ještě výš. "Dostat se do superfinále je skvělý pocit, ale až ho vyhrajeme, tak si můžeme říct, že byla sezona úspěšná," prozradil před rozhodujícm duelem.

Trenér florbalistů Mladé Boleslavi Jan Zahálka
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Pokud by se letos uděloval titul za výsledky během celého ročníku, nezasloužil by si ho nikdo víc než Mladá Boleslav. Středočeši ovládli základní část, v níž prohráli pouze pět zápasů, triumf slavili v poháru a v probíhajícím play-off ještě ani jednou nezaváhali.

Naneštěstí pro ně se však tímto způsobem o extraligovém mistrovi nerozhoduje. O titul si to tak budou muset rozdat před zaplněnou O2 arenou, kam by mělo zamířit více než 10 tisíc diváků, s nejúspěšnějším týmem české historie Tatranem Střešovice, který bude útočit na šestnáctý titul.

Proti němu mají letos zatím pozitivní bilanci dvou výher a jedné porážky a trenér Zahálka se dalšího vzájemného měření sil nemůže dočkat. "Už se těšíme, ale je tam určitá nervozita. Takto velký zápas Boleslav ještě nikdy nehrála, ale to těšení převládá. Přijede nás podpořit spousta fanoušků a doufám, že v O2 areně bude hodně lidí. To je nejlepší zážitek," prozradil.

Sám přiznává, že Tatran považuje za mírného favorita, což je zapříčiněno zkušenostmi s dřívějšími závěrečnými duely. "Vůči Tatranu máme velký respekt. Jeho historie mluví za vše. Naší možnou výhodou však je, že jsem tam byl spoustu let. Čtyři roky jsem trénoval a dopodrobna znám všechny hráče, i když se to malinko obměnilo," řekl trenér, jenž před příchodem do Boleslavi působil u reprezentace Slovenska.

I přesto ale do superfinále jde s jasným plánem, vyhrát. "Superfinále nám nestačí. Vždycky máme ty nejvyšší cíle, a když máte takhle kvalitní tým, jaký v Boleslavi je a jaký se tam dlouho buduje, tak jiné ani mít nejdou. Dostat se do superfinále je skvělý pocit, ale pořád je před námi ještě jeden zápas a ten chceme rozhodně vyhrát. Pokud se nám to povede, tak pak teprve můžeme říct, že byla sezona úspěšná," nechal se slyšet Zahálka.

"Zápas si užiji osobně jinak"

V případě triumfu by Boleslav slavila premiérový titul v historii. To Střešovice jich mají na kontě patnáct, ale na triumf čekají už dva roky. Naposledy zvedly trofej nad hlavu v roce 2012. Od té doby české extralize vládly Vítkovice, které letos vypadly v semifinále právě s Tatranem.

To znamenalo, že Zahálka narazí na soupeře, které zná víceméně stejně dobře jako vlastní tým a závěrečný duel pro něj bude mít speciální náboj. "Snažím se to ale tlumit. Je to týmový sport a nelze stavět ambice jednoho člověka nad ambice týmu. Samozřejmě ale cítím velkou rivalitu. Na druhou stranu kluky z Tatranu mám rád, takže si to osobně užiji jinak, ale pro mě je důležitý náš tým," nechal se slyšet.

Superfinále úplně spravedlivé není, ale už bych ho neměnil

Způsob, že jeden zápas určí mistra sezony, bude extraligu rozhodovat počtvrté v řadě a organizátoři očekávají, že letos by mohl padnout rekord z roku 2013, kdy do O2 areny zavítalo 10 451 lidí.

Trenér, který je v osobním životě profesionálním hasičem, si ale myslí, že spravedlivější by byl klasický formát na čtyři vítězné zápasy. Na druhou stranu přiznává, že pro diváky, ale také pro samotné hráče má jeden rozhodující duel větší kouzlo. "Než jsem zažil první superfinále, tak jsem byl proti, jelikož jako trenér jsem chtěl, aby si hráči zahráli víc kvalitních utkání. Ale pak jsem ho zažil osobně a byl to skvělý zážitek a už bych to neměnil," řekl.

"Je to jeden zápas, začíná to 0:0, hraje se na dvě branky s jedním míčkem, a kdo to zlvádne, ten vyhraje, a to je spravedlivé je," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články