Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Katarský sportovní ráj. Jezdí sem Bayern i Juventus

Dauhá – Když se v Kataru zeptáte, co kromě nekonečného množství peněz stojí za sportovním rozmachem této malé země, dostane se vám jednoznačné odpovědi. Aspire Zone, sportovní ráj budoucnosti. Shluk mnoha stadionů, tréninkových hřišť, léčebného centra s nejlepšími ortopedy a fyzioterapeuty, to vše obvázané mašlí s nádechem luxusu, dává tušit, že domácí reprezentace nebude stát jen tak stranou.

Sportovní areál Aspire
zdroj: ČT24 autor: Ondřej Nováček

Je krátce po poledni, nad Dauhá nezvykle zatažená obloha a u Aspire Dome zastavuje jedno auto za druhým. Do stadionu, který slouží jako vstupní brána do megalomanského sportovního komplexu, míří zástupy manažerů, kteří si jdou prohlédnout, jak se v Kataru perou s nemalými cíli. Jejich vyvrcholení nastane nejprve v roce 2022 během světového šampionátu ve fotbale, není ale pochyb o tom, že to nebude dlouho trvat a u Perského zálivu dosáhnou i na olympijskou metu. Mimochodem, prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se v Dauhá objevil už loni v antidopingové laboratoři Aspire, tentokrát zavítal v rámci světového šampionátu do katarské metropole na utkání domácích házenkářů s Chile.

Už teď se mohou v Aspire, kde v roce 2006 proběhly Asijské hry, pochlubit významnou klientelou. Do přilehlé akademie, která slouží pro výchovu mladých talentů, jezdí pravidelně na – většinou týdenní – tréninkové kempy ty nejlepší evropské fotbalové týmy. Do Dauhá se už v minulosti dorazili tužit Juventus Turín, Ajax Amsterodam a v nyní se zde připravují i hráči Zenitu Petrohrad, kteří si v neděli zašli na oběd do nedaleké vyhlídkové věže vysoké 320 metrů s restaurací a hotelem, jež večer hýří barvami a jako by z oka vypadla olympijské pochodni. Náhoda?

Před pár dny tu pak způsobil poprask mančaft Bayernu Mnichov, který si zaletěl za teplem před startem jarní části Bundesligy. Jeho trenér Pep Guardiola se družil s fanoušky, Frank Ribéry si zase vyšel do Duhailu na házenou, aby v boji s českou reprezentací podpořil Francii a následně se ještě stavil v šatně Rakušanů.

"Aspire je akademie pro vynikající výsledky ve sportu jedinečné zařízení. Nejen, že disponuje nejdokonalejší infrastrukturou, ale má také nejlepší programy pro výchovu mladých atletů. Cílem je udělat z nich nejlepší sportovce. Základním posláním je vychovávat šampiony a podporovat při tom rozvoj sportovních odvětví v Kataru," říká vedoucí centra Dieter Hackfort.

V architektonicky špičkovém Aspire je hned několik fotbalových hřišť, jimž vévodí stadion Khalifa z roku 1976. Prošel už několika rekonstrukcemi, ta poslední bude probíhat do příštího roku a zajistí střechu s klimatizací. V létě je totiž v Kataru minimální teplota 29 stupňů, běžně se pak vyšplhá k padesátce. I tak se ale po udělení kontroverzního pořadatelství MS neustále spekuluje, v jakých měsících bude turnaj nakonec probíhat. Je totiž skoro jisté, že klimatizace této prekérní situaci nepomůže.

A aby toho nebylo málo, tečkou je Villaggio, obří obchodní centrum ve stylu italských Benátek se zábavním parkem Gondolania, kde jezdí pod střechou horská dráha a mezi jednotlivými obchody proplouvají gondoly. Za jednu krátkou cestu si převozník účtuje v přepočtu 1 500 korun, lodě má přitom neustále plné. Jestli bude plné i fotbalové mistrovství světa, bude jasné až za sedm let, jisté je, že Aspire má nakročeno ke sportovnímu lídrovi minimálně Blízkého východu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články