Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Graclík před ESH: Některých Čechů se týkat nebudou, jsou moc dobří

Praha – Až v červnu v ázerbajdžánském Baku odstartuje premiérový ročník Evropských sportovních her, je již v současnosti jisté, že největší hvězdy několika disciplín ve startovní listině nebudou. "Najít v kalendáři všech sportovních federací volné místo bylo složité a určité sporty na to doplatí," řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík. Týkat by se to mělo především atletiky a plavání.

Ázerbajdžánská metropole Baku
zdroj: ČTK

Barbora Špotáková si odváží z Ázerbájdžánu evropské zlato. Zuzana Hejnová skvělým výkonem dominovala nad překážkami či Simona Baumrtová si doplavala pro bronz.… Takové zprávy z Evropských sportovních her konaných v červnu určitě nepřijdou. První ročník obdoby Asijských či Panamerických her bude s jistotou bez největších atletických a plaveckých hvězd.

"Z pohledu českého fanouška je to trošku negativní. Čeští atleti jsou totiž příliš dobří, a tak jejich účast nemůžeme očekávat. Budou tam závodníci kategorie C, kam žádný z Čechů nespadá. V plavání se pak budou účastnit pouze junioři," prozradil Graclík.

Hlavním důvodem jejich absence je již na rok 2015 dopředu předjednaný kalendář akcí, a tak pro účast na Evropských hrách v programu nezbylo místo. "Na druhou stranu jsou tam jiné sporty, kde očekáváme naprosto špičkovou účast," nechal se slyšet Graclík.

V Baku se totiž bude mimo jiné bojovat i o účast na olympiádě v Riu 2016. Hned v jedenácti sportech si mohou závodnící zajistit buď přímou kvalifikaci do Brazílie, či alespoň splnit její předstupeň. Mezi takové patří například řecko-římský zápas, triatlon, stolní tenis či střelba.

A Graclík věří, že do budoucna by prestiž Evropských her mohla být ještě větší a o medaile by mohly přijet bojovat hvězdy ze všech sportů. "Vývoj naznačuje, že všichni jsou zvědaví. Toto je rok nula. Nicméně již víme, že se rekrutují další adepti na organizaci dalšího ročníku Evropských sportovních her. Víme o Glasgow, Madridu. Baku se samozřejmě může stát městem, které je bude pořádat stále dokola," řekl.

Na Evropských hrách, jež se budou konat jednou za čtyři roky, by se mělo v červnu představit minimálně dvaašedesát českých sportovců. "Když však doznáme maxima kvóty, tak se můžeme pohybovat až kolem sto třiceti, sto čtyřicet závodníků a jejich doprovodu," řekl generální sekretář.

Celkově se v Ázerbajdžánu očekává účast okolo šesti tisíc sportovců, kteří budou bojovat o 253 sad medailí. Celá akce začne 12. června a potvrá sedmnáct dní.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Petr Graclík, Adéla Hanzlíčková a Josef Dostál
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články