Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hry v Riu? Prodlení nebude, ujišťuje mluvčí ČOV Kliment

Praha – Představitelé Českého olympijského výboru v čele s manažerem komunikace Alexandrem Klimentem navštívili dějiště Her 31. olympiády dva roky před jejich zahájením. Brazílii poznali docela jinou, než do jakého světla byla vržena letos především na jaře, kdy byla pořadatelská země terčem silné kritiky za výrazné skluzy v plánovaných termínech výstavby sportovišť. Činovnící ČOV pokročili i v úvahách, kde bude stát český olympijský dům. Největším favoritem je oblast Barra. A olympijský park v Česku? Na Letné zřejmě nebude.

Olympijský stadion v Riu de Janeiru
zdroj: Getty Images

"Vypadá to tam krásně. Viděli jsme většinu sportovišť, rozestavěnou olympijskou vesnici, město i dopravní zácpy. Jsem přesvědčený, že Hry budou a nebude prodlení," prohlásil ve Sportovních zprávách Kliment.

Před několika měsíci se dokonce veřejně deklarovala možnost změny dějiště olympijských her v roce 2016. Kritické hlasy utichly po úspěšně odehraném a zorganizovaném mistrovství světa ve fotbale. "Olympijské hry přesunout, je nepředstavitelná logistika. Je to spíše povinný kolorit před každými hrami," konstatoval Kliment. "Olympiáda se vždy odehrála, kde se odehrát měla. Sportovci tam vždy sportovali. Nikdo nemusí mít obavu, že tam například atleti přijeli a museli se někam stěhovat," dodal.

Tiskový mluvčí ČOV Alexandr Kliment:

"Projekt je ambiciózní. Organizátoři nám říkali, že není potřeba, aby sportoviště stála dva roky před zahájením Her, a ať se na ně spolehneme."

Letní olympijské hry 2016 jsou podle slov starosty Rio de Janeira Eduarda Paese v dobrých rukou. Ale práce zůstává ještě dost a dost. "Třeba na atletickém stadionu se zvyšuje kapacita na 60 tisíc diváků, i tak to bude jeden z nejmenších stadionů svého druhu. Nejvíce práce je v olympijském parku. A pak oblast Deodoro, kde bude X-park, vodní slalomáři, horská kola, moderní pětibojaři…" přiblížil Kliment.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Mluvčí ČOV Alexander Kliment

Olympijská vesnice je podle Klimenta téměř hotová. "Je plně financována ze soukromých zdrojů. Organizátoři jsou vůbec pyšni na to, že 57 procent veškerých investic jsou ze soukromých zdrojů," uvedl mluvčí ČOV.

Olympijský park v Česku?

"Patrně to nebude na Letné. Hrozně rádi bychom přiblížili zážitek z olympiády a zdravého životního stylu široké veřejnosti. Bude to program protažený do celých dvou let, nebude to jen čtrnáctidenní výkřik," uvedl Alexandr Kliment.

Celkový rozpočet na pořádání olympijských her činí 16,3 miliard dolarů. Náklady se týkají nejenom sportovišť, ale i vybudování veškeré infrastruktury. Olympijské hry v Rio de Janeiru přinesou práci desetitisícům místních obyvatel. Jen na přímé organizaci olympijských her se podílí 168 tisíc lidí.

Hry pro město

V Rio de Janeiru se denně vydá do ulic dva a půl milionu automobilů – a s takovou statistikou uleví dopravní situaci v době olympijských her speciální autobusová přeprava BRT čili Bus Rapid Transport. Autobusové linky budou jezdit ve vyhrazeném jízdním pruhu odděleném od ostatních vozidel vysokým obrubníkem. Autobusová přeprava se v Riu rozroste o nové linky a rozšíří se také trasy podzemní dráhy. Zatímco v roce 2011 mělo přístup k veřejné dopravě 18 procent obyvatel Ria, díky olympijským hrám by tento údaj měl vzrůst na 63 procent.

"Vnímají to tak, že veškeré investice mají pomoci infrastruktuře Brazílie a Rio de Janeira. Jak ubytovací kapacity, tak olympijská vesnice, tak ten dopravní systém. Všechno bude sloužit po Hrách," zdůraznil Kliment.

A olympijský dům?

"Rozhlížíme se v oblasti Barra, je to u nádherné pláže, kde je olympijská vesnice. Rádi bychom se domluvili s Českou televizí, kde otevře své televizní studio. Detaily ještě nejsou doladěné," prozradil Kliment.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články