Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Motocyklové "kdo s koho" začalo s kapkami deště

Brno - Bude letošní Velká cena České republiky poslední, nebo nebude? Vyhraje španělský mladík Marc Márquez i jedenáctý závod královské kubatury MotoGP v řadě? A jak dopadne kvarteto českých jezdců, které se poprvé po 32 letech představí divákům ve všech hlavních kategoriích? To jsou jen ty nejzásadnější otázky, lákající fanoušky motocyklového šampionátu k tomu, aby se na Masarykův okruh u Brna vypravili osobně. Už teď je prakticky vyprodáno na tribunách se sedadly. A nebývalý nápor se v neděli očekává i na těch přírodních. Vždyť v pátek, na prvních měřených trénincích, sedělo na tzv. "stadionu" možná více lidí, než před lety na závodech mistrovství světa superbiků.

Nadšence neodradilo ani počasí, které zkomplikovalo zejména druhý trénink nejsilnější kategorie. Márquez, Rossi, Pedrosa i Abraham museli uzpůsobit styl jízdy a zároveň pozměnit nastavení motocyklu na mokrou trať. I tak byly silné mašiny při výjezdu z první dlouhé zatáčky po startu, nazvané po motocyklové legendě Františku Šťastném, nezvykle neklidné a vlnily se asi tak, jako hostesky procházející s deštníky nad hlavou mezi legií kamionů a houfy správně akreditovaných zaměstnanců či hostů uvnitř paddocku. Pěkně po česku – v areálu, v němž leží zázemí závodních strojů, a které je běžnému fanouškovi nepřístupné.

Právě tady lze ale získat autogram do památníku, na tričko nebo motocyklovou helmu i od těch největších hvězd. Samozřejmě, s notnou dávkou trpělivosti a štěstí. A na správném místě. To znamená, nejlépe v nejzazším místě paddocku, tam, kde stojí velké supermoderní a superdrahé obytné karavany.

Jeden dva podpisy tu utrousí každý z jezdců stáje Movistar Yamaha MotoGP. Usměvavější Valentino Rossi i zamračenější Jorge Lorenzo. Letošní sezona mu není nakloněna. A na své někdejší oslavné rituály, při nichž zabodával prapor do "pokořené" země jako kosmonauté na Měsíci, nebo na vítězné lízátko v puse, může zatím jen vzpomínat. Bez emocí se podepisuje i pokračovatel slavné rodinné tradice, Němec Stefan Bradl. Či jiný z Italů, Andrea Iannone. Ti všichni se totiž musí opakovaně sklánět před uměním jednadvacetiletého Marca Márqueze ze Španělska.

Těžko říct, kde jsou limity tohoto aktuálně nejzářivějšího klenotu MS motocyklů. Už loni přepsal Márquez historii, když se stal absolutně nejmladším mistrem světa v královské kubatuře. A navíc se mu to povedlo v nováčkovské sezoně! Během čtyř let získal tituly ve všech třech kategoriích. Z posledních 60 startů ve třídách Moto2 a MotoGP dosáhl 32 vítězství. A vyhrál i všech deset Velkých cen v rámci letošního šampionátu! Už je to trochu nuda. A zároveň náběh na až nežádoucí dominanci, kterou naposledy předvedl Francouz Sebastian Loeb v MS v rallye.

S absolutním (průběžným) ziskem 250 bodů už jen zázrak může zastavit Márqueze na cestě za obhajobou celkového prvenství. A další specifické body, ryze plusové, si na Masarykově okruhu připsal za obdivuhodnou vstřícnost, s jakou dlouho a trpělivě rozdával v paddocku autogramy a poskytoval prostor pro společné fotografie. Na druhou stranu. S takovou sérií úspěchů se i trochu otravné, byť nezbytné povinnosti, zvládají lépe a s nadhledem. Není-liž pravda?

A co český čtyřlístek? Nejtěžší hlavu měl jistě majitel divoké karty pro start ve třídě Moto2, Miroslav Popov. Vždyť v pátek dopoledne objel pro potíže s motocyklem jen čtyři tréninková kola. Ostatní tři byli tu více, tu méně spokojeni. Na všude přítomné kamarády či fanoušky se zeširoka culil Karel Abraham. Palec nahoru ukazoval do objektivů od fotoaparátů Jakub Kornfeil, jemuž naměřili čtvrtý nejlepší čas. O pět příček níže figurovalo v tréninkovém testování jméno dlouhovlasého Karla Haniky, jemuž z kombinézy v úsměvné etudě pomáhaly hned tři páry ženských rukou. A nesmíme zapomenout, že v soutěži nováčků, známé jako Red Bull Rookies Cup, se o co nejlepší umístění hodlá poprat i teprve čtrnáctiletý Martin Gbelec.

Snad této velkolepé přehlídce bude v neděli nakloněno i počasí. Černá bouřková oblaka plná vody se vyřádí v předstihu. A do české kapsy spadne i pořádná porce mistrovských bodů. Nejlépe, i s pódiovým umístěním v dvojnásobně obsazené a z tuzemského hlediska jistě nejsledovanější kategorii Moto3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články