Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Handy Cyklo Maraton podruhé spojí zdravé a handicapované cyklisty

Praha - Ve středu odstartuje na pražském Staroměstském náměstí akce, která nemá v Evropě obdoby - druhý ročník Handy Cyklo Maratonu, 2222 kilometrů dlouhého závodu dvou stovek cyklistů ve smíšených týmech zdravých a tělesně postižených sportovců. Osmi-, čtyř- nebo dokonce dvoučlenné týmy pojedou čtyři dny a čtyři noci nonstop napříč Českem a Slovenskem.

Účastníci Handy Cyklo Maratonu
zdroj: ČT sport

"Závodit budou nevidomí, neslyšící, amputáři i lidé na vozících. Nepovažujeme to ani tak za závod, jako spíš za pouť lidí dobré vůle. Chceme ukázat, že společně dokážeme spoustu věcí," vysvětluje hlavní organizátor Heřman Volf. Mezi handicapovanými, kteří se závodu zúčastní, nejsou jen lidé na handbiku, v každém týmu je ale alespoň jeden člověk s handicapem.

"Po slavnostním startu na Staroměstském náměstí se za policejního doprovodu přesuneme na Letnou, kde bude ostrý start, následně projedeme tunelem Blanka na první ze 24 průjezdních bodů. Těmi jsou rehabilitační ústavy, spinální jednotky, speciální centra a podobně, kterými týmy musí projet," přibližuje Volf.

Podle GPS souřadnic si účastníci jednotlivé průjezdní body vyhledají, mohou si k nim zvolit vlastní trasu, ale ve stanoveném průjezdním bodu musí jeho projetí potvrdit razítkem do cyklo-pasu. "Na našich webových stránkách 111hodin.cz je možné online sledovat pohyb jednotlivých týmů. Jejich štafetovým kolíkem je totiž vyhledávací zařízení, které si členové týmu předávají mezi sebou. Fanoušci se také mohou během závodu k jednotlivým týmům přidat a tak je podpořit," říká Heřman Volf.

Každý tým je zároveň patronem některého konkrétního člověka, který je těsně po úrazu nebo po těžké nemoci. "Naše občanské sdružení pro tyto lidi nakonec pořádá zážitkový víkend, během nějž jim ukazujeme, že i s handicapem se dá žít, když máte kolem sebe dobré lidi," dodává Heřman Volf. Závodu se zúčastní také tým České televize, která je jedním z mediálních partnerů akce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články