Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Zavolejte doktora. Kdo se stará o zdraví jezdců a neměl by

Dotknout se tématu cyklistických lékařů, to obvykle znamená zaměřit se na jméno Michele Ferrariho. Italský doktor, který spolupracoval s okruhem daleko více závodníků než jen Lance Armstrong, však není jediný. Kdo jsou lidé, kteří se stále pohybují v cyklistickém prostředí – i když by díky své minulosti neměli? Více v našem článku.

Lékařský tým stáje Kaťuša: Besnati, Klimaschka, Michajlov
zdroj: katushateam.com

Andrej Michajlov (19921998 TVM, od 2008 Kaťuša)

Aféra stáje Festina nebyla jedinou na Tour 1998, ampule EPA se našly také na pokojích nizozemského týmu TVM. Všemu navíc předcházely události z března téhož roku, kdy poblíž Remeše policie zastavila auto TVM – a v něm našla přes sto ampulí se stejnou látkou. Společné jméno? Ruský lékař Andrej Michajlov. Toho nakonec po několikaměsíčním pobytu ve vězení odsoudil soud k peněžité pokutě a udělil mu podmíněný trest. Michajlov se hájil s tím, že EPO bylo pro ruské děti trpící leukémií.

Kdo by čekal, že ve sportu skončil, mýlil by se. Michajlov se přes tehdejší podobu dnešní stáje Lotto-Belisol a roční lékařský post v Unibet.com dostal (v roce 2008) až do týmu ruské Kaťuši. Bližší pohled na složení lékařského týmu této stáje navíc ukáže i jméno Massima Besnatiho, který byl zapleten do tzv. Blitz raids při Giru 2001, a také Thomase Klimaschku, pod jehož dohledem měli pozitivní testy Hamilton či Landis. Hamilton přitom v roce 2006 přímo uvedl, že mu Klimaschka provedl krevní transfuzi na Tour 2004.

Kaťuša obecně pak patří k patrně nejméně důvěryhodným týmům profipelotonu. V minulosti najdeme tři dopingové nálezy (tím nejznámějším je případ sprintera Denise Galimzjanova), ředitelem byl někdejší šéf stáje Gerolsteiner Hans Holczer (Gerolsteiner se rozpadl pod přímo sérií pozitivních testů), současným ředitelem je Vjačeslav Jekimov – jezdec US Postal a blízký spolupracovník Johana Bruyneela.

Denis Galimzjanov v roce 2011
zdroj: ČTK/AP autor: Ng Han Guan

Celý tým vlastní turkmenský multimiliardář Igor Makarov, o jehož životním příběhu a vůbec spleti vlastnických vztahů za jeho týmem by se dal napsat samostatný článek (více ZDE na stránce inrng.com). Ve zkratce Makarovova minulost zahrnuje dráhovou cyklistiku, pouliční prodávání jeansů a posléze plynu do Ukrajiny, vazby na KGB, monopolní zbrojařskou firmu pro export armádního vybavení, Vladimira Putina i impérium Gazprom. Makarov je v současnosti také prezidentem ruské cyklistické federace a vysoce postaveným funkcionářem Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

José Ibarguren (20022004 Lampre, 2005 Euskaltel, 20062009 Saunier Duval, od 2010 Omega Pharma – Quick-Step)

Takovou historií, jakou má dr. Ibarguren, se vskutku nemůže chlubit jen tak někdo – chlubit v uvozovkách. Španělský lékař byl u tolika skandálů, že se jen těžko lze domnívat, že do nich tak či onak nebyl zapleten. "Když jsem potřeboval EPO, zeptal jsem se a do 24 hodin ho měl," řekl o něm nechvalně proslulý soigneur stáje Festina Willy Voet.

  • Ibarguren v Lampre (20022004): Police najde v přívěsu italské stáje kufříky s kortikoidy, injekčními stříkačkami či jinými zakázanými produkty – vše údajně pod jeho jménem. Manželka předního jezdce Raimondase Rumšase této stáje je ve stejné době zastavena, v jejím voze se najde EPO, testosteron, růstové hormony. Pozitivně testováni jsou jezdci Barbero, Bortolami, Loddo, Tonkov a další.
  • Ibarguren v Euskaltelu (2005): Pozitivně testováni jezdci González a Landaluze.
  • Ibarguren v Saunier Duval (2006-2009): Pozitivně testováni jezdci Rocco, Piepoli, Mayo a další. Nahrána je konverzace mezi manažerem stáje Giannettim a Ibargurenem, kde Giannetti říká, že "drogy v týmu nechce".

A nyní Ibarguren v OPQS. Že si přední světový tým může dovolit zaměstnat doktora, za jehož působení konzistentně docházelo k dopingovým skandálům (Ibarguren je mimo výše zmíněného zapleten i do tzv. případu Mantova, kde se zkoumaly nahrávky jezdců Lampre), je přinejmenším zarážející. Je skutečně čistý, jak sám říká? A pokud ano, jak mohlo za jeho péče docházet k tolika pozitivním testům? Je čistý, anebo v druhém případě tedy zcela nekompetentní? Jestli nekompetentní, tak proč ho stáje stále zaměstnávají? Nalezené látky v jeho vlastnictví skutečně nepatřily jemu? A možná největší otázka ze všech: Proč někoho takového zaměstnává jeden z nejlepších týmů pelotonu?

Geert Leinders
zdroj: gva.be

Geert Leinders (19962009 Rabobank, 20102012 Sky)

"Poprvé jsem použil krevní transfuze v roce 2004 – za pomoci dr. Leinderse. Kurýr přivezl balení s krví, Leinders ho vyzvedl a v mém pokoji provedl infuzi," říká Michael Rasmussen. "Nikdy jsem nemusel utratit ani cent za EPO, všechno zařídil dr. Leinders," dodává další jezdec tehdejšího Rabobanku Danny Nelissen. Zdálo by se, že je zmíněný doktor (proti kterému v Belgii běží vyšetřování) nezaměstnatelný v profipelotonu. Ovšem to by byla mýlka – Geert Leinders mezi lety 2010 a 2012 figuroval v týmu Sky.

  • "Celé to je má zodpovědnost. Je to něco, čeho lituji. Byla to chyba," komentoval posléze šéf Sky Dave Brailsford angažování Leinderse. Ten v týmu skončil v roce 2012 poté, co proti němu začali mluvit bývalí jezdci Rabobanku a Sky mu po interním šetření neprodloužilo kontrakt. Spolu s ním skončili i trenéři Bobby Julich a Steven de Jongh.
Dave Brailsford
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

Daniele Tarsi (2003 Phonak, 20042010 Acqua e Sapone, od 2014 Team Colombia)

Tarsi pracoval s dopingovými hříšníky Hamiltonem, Di Lucou či Sinkewitzem, od letošního roku je trenérem v Teamu Colombia.

Marco Pallini (dříve Lampre či Mercatone-Saeco, 2012 Astana, od 2013 Team Colombia)

Další člen Teamu Colombia. Dříve se staral o závodníky jako Cipollini, Salvoldelli či Gotti. Vyšetřován v tzv. případu Mantova.

Andrea Andreazzoli (dříve Lampre, Astana)

Vyšetřován v případu Mantova, byl součástí týmu Lampre ve stejné době jako Ibarguren (zapleten do pozitivního testu Raimondase Rumšase).

Max Testa (dříve 7-11, Motorola, Mapei, nyní BMC)

Bývalý jezdec Stephen Swart mluvil o tom, jak se ve stáji Motorola závodníci shromáždili v Testově pokoji, kde jim zkontroloval, zda je jejich hematokrit blízko 50% hranici – a pokud byl, tak mohli na Tour 1995. Pracoval s Armstrongem či Leipheimerem, nyní hlavní doktor stáje BMC.

Zdroj
ČT sport, inrng.com, inthegc.com, cyclismas.com, dopeology.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články