Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Po Tour i Giro. Velocipedista Zimovčák hned na úvod porazil "Pantaniho"

Řím - Minulé léto se vrátil na Tour de France. Letos se legendární velocipedista Josef Zimovčák po osmi letech vydal na další z podniků Grand Tour, Giro d'Italia. A jak sám patron charitativní cyklotour Na kole dětem přiznává, čeká ho ještě větší dřina. "Je to daleko náročnější a tvrdší závod než 'Stará dáma'," řekl Zimovčák, jenž hodlá během jedné z etap symbolicky zavzpomínat na tragickou nehodu, která v roce 2006 ukončila jeho jízdu na Giru.

Josef Zimovčák a jeho tým na Giro d'Italia
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

O tom, že ho čeká skutečná zkouška fyzických sil, se přesvědčil hned v první etapě, kterou v letošním ročníku absolvoval a která ho zavedla až na legendární horu Montecampione, jinak také zvanou hora Marka Pantaniho.

"Začátek byl dobrý na rozjetí. Kluci říkali, že ten kopec nebude tak dramatický, ale pro mě  dramatický byl. Šlo o pořádně prudké stoupání," řekl Zimovčák, který v některých pasážích musel i klusat vedle svého velocipedu, jelikož při stoupáních větších než je 15 %, se vysoké kolo začne protáčet a nelze na něm jet dál.

Sedmapadesátiletý rodák z Veselí nad Moravou byl však i přes náročný start spokojený. "Objevilo se tady několik nových tváří, což bylo skvělé. Náš peloton se oproti Tour rozšířil a od prvního dne tak šlape na dvanáct lidí. Rovněž jsme potkali spoustu českých příznivců, kteří nás na Giru viděli již v roce 2006," prozradil Zimovčák, s nímž jede například i handicapovaný cyklista Jan Bicek, jenž po celou dobu šlape jen jednou nohou.

Celkově Zimovčák a jeho peloton v Itálii absolvuje sedm etap v režimu profesionálních jezdců, vždy čtyřiadvacet hodin před závodníky, a svoji jízdu zakončí 31. května v cílovém města Gira v Terstu. Oproti loňskému Tour de France tak pojede o dvě etapy méně. Sám však přiznává, že ho nečeká nic jednoduchého.

"Giro je pro mě daleko tvrdší a náročnější závod než Tour de France nebo Vuelta. Ta příprava pro nás amatéry není úplně ideálně v porovnání se 'Starou dámou', která se jede v červenci. Na druhou stranu je to 97. ročník a ta Itálie má také své kouzlo," myslí si Zimovčák

Smutná vzpomínka

Jedna etapa však pro něj bude mnohem emotivnější než ostatní. V pondělní etapě z Val Martello do Martelltalu totiž pojede trasou, během níž se v roce 2006 srazil jeden z doprovodných vozů s německým motocyklistou a ten svým zraněním podlehl. Celý projekt byl tehdy okamžitě ukončen.

"Ten kopec bych chtěl symbolicky vyšlapat a nějakým způsobem vzdát úctu člověku, který zde zemřel," nechal se slyšet.

I když se na Giro těšil, vrcholem roku pro něj zůstává jiná akce. A to pátý ročník veřejné cyklotour Na kole dětem, který má za úkol vybrat finanční prostředky na pomoc onkologicky nemocným dětem. Ten startuje 4. června v Brně a končí 14. v Aši. "Je to tady pro mě takové rozjetí či příprava právě na cyklotour," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články