Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Legenda mezi maséry Křížek: V Naganu jsme koukali, jak to dělají Kanaďani

Praha – Jejich práce není téměř vidět a málokterý fanoušek zná jejich jméno. Přesto maséři a kustodi jsou velice důležitou a nezbytnou součástí fotbalových a hokejových celků. Českou legendou mezi nimi je Pavel Křížek, který již devátým rokem působí jako masér u fotbalistů Jihlavy. Ty největší úspěchy včetně zlaté medaile z Nagana však zažil v hokejovém prostředí, kde sesbíral i spoustu nezapomenutelných zážitků.

Masér a kustod Pavel Křížek
zdroj: ČTK autor: Malý Miroslav

Třicet světových šampionátů, šest triumfů na mistrovství světa, zlaté olympijské hry v Naganu či dvanáct titulů mistra republiky Dukly Jihlava. To je jen krátký výčet hokejových úspěchů, u kterých byl masér, jenž musel být mnohdy i kustodem, Pavel Křížek.

Kariéru sportovního maséra odstartoval Křížek již v roce 1966, kdy začal dělat v Dukle Jihlava. "Když jsem šel na vojnu do Jihlavy, tak už jsem byl ve výhledu masér. A právě jihlavská Dukla sháněla do základní vojenské služby maséra. Začal jsem ho tam dělat a po konci vojenské služby jsem dostal nabídku, že bych dělal rovněž i kustoda," prozradil Křížek na podařené období u hokejistů Dukly.

Největšího úspěchu se však nyní šestašedesátiletý velký oblíbenec mezi hráči dočkal u hokejové reprezentace, kdy tým kolem Svobody, Růžičky a Jágra vybojoval v roce 1998 v Naganu zlaté olympijské medaile. Křížek na legendární turnaj vzpomíná jenom v dobrém, i když přiznává, že se tam téměř nezastavil. Dostal totiž funkci navíc. "Byl tam sice oficiální kustod, ale my maséři jsme mu pomáhali. Hráči totiž v současnosti téměř nešáhnou na výstroj. Kustodi to všechno připraví a nachystají. Hokejisté odehrají zápas a všechno nechají ležet, takže se to musí zase všechno uklidit. Bylo to skutečně hektické a těch pytlů, co jsme museli odnosit na zádech. To bylo hrozné," řekl s úsměvem Křížek.

Zároveň prozradil, že se svými kolegy se musel hned několik věcí přiučit. Hvězdy z NHL byly totiž zvyklé na určité standardy, které v českém prostředí nebyly příliš obvyklé. "Všechno muselo být tak, jak to hráči znali z Kanady. Ze začátku jsme koukali po kanadských kustodech, abychom věděli, jak to dělají, a naučili jsme se to. Teď lituju ty kluky, co jezdí třeba se Lvem. Ti musí mít práce až nad hlavu."

Zázračný slon

Společně s Křížkem dělal v Naganu maséra i Václav Šašek, a právě on byl strůjce známého talismanu, který přinesl štěstí nejenom v Japonsku. "Vašek Šašek nechal udělat slona a vzal ho tam. Každý hráč před každým zápasem ho musel pohladit. Přinesl nám štěstí, a tak nechal pro všechny hráče a funkcionáře udělat slona se jménem a logem. Jednou mě požádali mladší dorostenci v Jihlavě, ročník 98, jestli bych jim ho mohl půjčit na důležitý turnaj. No a nakonec ho i s ním vyhráli," popsal jeden z nepřeberného množství příběhů.

Zajímavý zážitek měl Křížek i dva roky předtím, kdy český národní tým po jedenácti letech získal zlatou medaili na mistrovství světa ve Vídni. "Vypadalo to, že se finále bude prodlužovat a já měl službu. Tím pádem jsem před přestávkami a prodloužením musel jít nachystat pití. Takže jsem odběhl, připravil ho, jenže padl gól, a tak jsem zase běžel zpátky. To bylo krásný," zavzpomínal.

Křížek kromě národního týmu působil i u hokejistů Olomouce, Vsetína a Sparty, kde rovněž získal ligový titul.

V roce 2005 však v jeho kariéře došlo k velkému obratu. I kvůli zdravotním potížím svého otce se rozhodl ukončit působení u hokeje a vrátil se domů do Jihlavy, kde dostal nabídku masírovat fotbalisty tehdy druholigového klubu. "Pan Vaculík mi tenkrát řekl, že budují tým a že potřebují profesionální zabezpečení, tak jsem to vzal," řekl.

"Je to snažší práce než u hokeje, jelikož svaly hokejistů jsou přeci jenom vyvinutější než u těch fotbalistů," dodal.

Křížek i ve fotbale potvrdil, že je štístkem. Jihlava se během jeho působení stala prvoligovou a stále pozitivně naladěný a usměvavý chlapík masíruje dál.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články