Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Tisíce nadšenců spolu s elitou. Půlmaraton poběží i Šebrle

Praha – Fanoušci běhu už jsou v tenzi a natěšení. V sobotu se totiž koná už šestnáctý ročník Pražského půlmaratonu. Jeden ze sedmi podniků seriálu RunCzech je beznadějně obsazen – všech 12 500 startovních čísel zná svého majitele. Kromě elitních atletů a tisíců nadšenců budou na startu i velmi zajímavé osobnosti. V rámci charitativního projektu se v roli běžce představí i olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. Přímý přenos nabídne v sobotu v 11:50 ČT sport a náš web.

Šebrle se představí v čtyřčlenné štafetě, na svém úseku poběží pět kilometrů. "Ještě když jsem dělal desetiboj, byla to dobrá příprava. Teď jsem v jiné situaci, poběžím pro dobrou věc," řekl v rozhovoru pro Sportovní zprávy. "Je to hrozně příjemné, proběhnout se městem. Člověk tolik nepřemýšlí jako na dráze, běží se to líp," popsal Šebrle.

Zájemců je hodně, pole běžců je proto strukturované. "Balík běžců si rozdělíme na skupiny. Máme tam projekt Adidas women's challenge. Snažíme se, aby s námi běhalo stále více žen. Jejich podíl na pražském půlmaratonu je zhruba třicet procent. Muži jsou stále ještě v přesile a my bychom chtěli, aby se to vyrovnalo," nastínila projektová manažerka akce Martina Kozáková.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Roman Šebrle a Martina Kozáková o půlmaratonu

První půlmaraton se v Praze uskutečnil v roce 1999, čtyři roky po vzniku Pražského mezinárodního maratonu. Trať závodu vede přes pět pražských mostů a je jednou z nejrychlejších na světě. Atmosféru v kulisách historické části hlavního města si loni nenechalo ujít rekordních 12 500 sportovních nadšenců. I ten letošní je už od konce minulého roku vyprodaný.

"Celý projekt RunCzech je postaven do center měst. Chceme ukázat krásu měst, má to svoje kouzlo. Zůstáváme v omezenějších kapacitách, ale na krásných místech," uvedl koordinátor závodů Tomáš Mirovský.

Na startu nechybí rekordman

Pražský půlmaraton ovládli už jedenadvacetkrát v minulosti běžci nebo běžkyně z Keni. Rekord závodu ale stanovil v roce 2012 Etiopan Atsedu Tsegay, který 21 kilometrů zdolal za 58 minut a 47 vteřin. Držitel čtvrtého nejrychlejšího půlmaratonského času historie nebude chybět ani na startu letošního ročníku. Kromě něj se v Praze představí ještě dalších pět vytrvalců, kteří už překonali magickou hranici jedné hodiny.

Z českého pohledu nabídne běžecký svátek v příjemných jarních teplotách atraktivní souboj Kreisinger versus Homoláč, v ženách pak mládí vs. zkušenost v podání tria Sekyrová, Kamínková a Drahotová.

RunCzech láká ty nejlepší i rekreační běžce

Celý běžecký seriál se snaží nastavit stejnou kvalitu organizace pro všechny závody. IAAF hodnotí vytrvalecké podniky velmi dobře – tři klání mají zlaté a tři stříbrné známky – to nemá žádný jiný seriál na světě. Podmínkami jsou třeba kvalita startovního pole nebo zázemí pro média i běžce.

"Je to poměrně i dost finančně náročná věc. Pro naše i zahraniční běžce je to určitá známka kvality," vysvětlil Mirovský. "Naším cílem je, aby byla stejná kvalita v Praze i v Českých Budějovicích…," doplnil šéf RunCzech Carlo Capalbo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články