Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Snítil: Chceme se zlepšit a na MS dosáhnout na play-off

Praha – Zlepšit zatím nejlepší výsledek na curlingovém mistrovství světa, a pokud se bude obzvlášť dařit, dostat se i do vyřazovací části. S tímto cílem vyrazí v příštích dnech čeští curleři do Pekingu na šampionát, který bude jejich prvním velkým představením po nevydařeném závěru kvalifikace na olympijské hry. Skip českého týmu Jiří Snítil byl před začátkem mistrovství hostem Sportovních zpráv.

"Chtěli bychom dosáhnout lepšího výsledku než loni, to znamená skončit lépe než na osmém místě. Loni jsme vyhráli šestkrát, pětkrát jsme prohráli – poprvé v historii jsme měli pozitivní bilanci zápasů, a přesto to nestačilo ani někde kolem pátého místa, což jsme eventuálně potřebovali, abychom se přiblížili olympiádě. Myslím si, že šest vítězství letos by mohlo znamenat třeba tie-break o play-off," věří před mistrovstvím v čínském Pekingu Snítil. "Cíl je jasný – dosáhnout play-off, minimálně pak zlepšit historické osmé místo," dodal český skip.

Šampionát začíná už tento víkend 29. března. Pro český curlingový tým to bude vlastně první představení na mezinárodní scéně od loňského prosince, kdy Snítilovi a spol. v německém Füssenu nevyšel závěr olympijské kvalifikace. "Budu mluvit za sebe, já jsem se z toho dostával tři týdny. První týden se mi o tom zdálo, konkrétně o jednom kameni s Němci se mi zdálo každou noc. Pak jsem zase dostal chuť do toho, že budeme hrát dál. Teď už je to úplně v pohodě, je to za námi, olympiádu jsem si užil i tak u televize a teď se chystáme udělat co nejlepší výsledek," svěřil se skip českého týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: český curler Jiří Snítil před MS

Žádný z českých curlerů není profesionálem, i z tohoto důvodu je tak leckdy obtížné zkombinovat práci, trénink a rodinný život. "Teď před mistrovstvím trénujeme čtyřikrát týdně, vždy večer po práci. Tréninky jsou výhradně na ledě, občas mimo led taktická příprava, přes léto děláme i kondičku, na kterou ale teď už určitě není čas. Taková kuriozita -  ve čtvrtek máme trénink od devíti do jedenácti večer," popsal půvab i strasti přípravy na velkou akci Snítil.

Mistrovství světa se koná se skončenou olympiádou v zádech, ty nejkvalitnější výběry tak leckdy na takovýchto akcích absentují. "Ty nejlepší země využívají toho, že se nehraje přímo o postup na další olympiádu a nesbírají se tam olympijské body, takže tam neposílají ty úplně top týmy," říká před šampionátem Snítil. "Posílají tam ty, s kterými je třeba počítáno do budoucna. V těch špičkových zemích je ale těch kvalitních týmů tolik, že já bych se bál to označovat jako B-mistrovství světa, pro nás je to úplně ta samá výzva, jako kdyby tam hrály špičky," dodal.

Čeští curleři
zdroj: Isifa/Canadian Press

Jiří Snítil: "V Číně jsme nikdy nehráli a nikdy jsme tam ani nebyli s curlingem, takže pro nás to bude premiéra a určitě velký zážitek. Curlingově očekávám, že to bude pravděpodobně perfektně zorganizované, spousta dobrovolníků kolem toho. Trošku se obávám, jestli tam budou diváci, protože máme zkušenosti, že mimo Kanadu lidi moc na curling nechodí."

Otázkou bude i kvalita ledu, která na jednom z loňských turnajů v Číně nebyla optimální. "Led tam budou dělat Kanaďané, ten hlavní dělal led na olympiádě, kde byl velmi dobrý, takže personálně to bude podchycené perfektně. Otázka ale je, jestli hala s tou technologií bude připravená na to, aby se tam dal dobrý led udělat," uvedl Snítil. "Špatný led znamená třeba to, že se nechová stejně po celou dobu zápasu, že to zrychlí nebo zpomalí. Může se měnit i točení, že kámen zatočí trochu jinak v různých částech dráhy nebo se to zase mění v průběhu zápasu či zápasů. Reagovat na tyhle podmínky je potom velmi těžké," uzavřel český skip.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články