Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Stadiony v Soči jsou prý připraveny na sto procent, vázne infrastruktura

Soči - Zimní olympijské hry se blíží a organizátoři hlásí stoprocentní připravenost, alespoň co se stadionů týče. Olympiáda bude podle ruského prezidenta Putina vizitkou země, která do Soči vložila obrovské prostředky.

Hala Iceberg
zdroj: ČT/ČOV autor: Alexandr Kliment

Hokejové, rychlobruslařské, krasobruslařské i další haly už mohou přijmout sportovce i diváky. Poněkud pokulhává infrastruktura, přesto jsou pořadatelé v klidu. Každý den v olympijských objektech pracují desetitisíce dělníků a je to stále málo, někteří musejí pracovat v třísměnných provozech.

Pro více než sedmdesátitisícová armádu stavbařů zpoždění nepřichází v úvahu. V olympijské vesnici pro 2 500 sportovců chtějí práci skončit do konce roku. "Jsou velmi pracovití. Potřebují dobré vedení, jasné úkoly a organizaci práce. Přes nedostatek zkušeností se rychle učí a pracují velmi tvrdě," říká Ives Dimier z organizačního výboru.

Nikde v Rusku se neinvestuje a nestaví tak jako v Soči. Budou to nejokázalejší a nejdražší olympijské hry v historii. Podle posledních údajů hry vyjdou na 50 miliard dolarů. Prezident Putin dal několikrát najevo, že olympiáda má být vizitkou současného Ruska. Od všech vyžaduje maximální úsilí. Nehledě na novoroční svátky a pravoslavné vánoce.

Je nám líto, video expirovalo.
Dva měsíce do startu olympiády

"Nový rok bude pro vás až po skončení paraolympijských her. Nový rok přivítáte 18. března," vzkázal Putin pracovníkům. Pořadatelství olympijských her je pro ruského prezidenta obrovský úspěch; v Soči bývá poměrně často, někteří dokonce tvrdí, že častěji než v Kremlu.

Rusko už teď každý den žije olympiádou, přestože do zapálení ohně trvá ještě 62 dnů. Zatím Rusové sledují štafetu s olympijskou pochodní, která musí do svého cíle urazit tisíce kilometrů ze Sibiře, kde se zrovna nachází.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články