Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Chceme lepší zacházení s hráči i trenéry, shoduje se Pešír s Ličkou

Praha – Český fotbal zažívá pochmurné období. Sázkařská aféra, neúspěšná kvalifikace národního týmu na mistrovství světa do Brazílie nebo tápání a finanční problémy tradičních klubů Slavie a Baníku. Náplastí je jen účast Plzně v Lize mistrů. Na tom, aby se poměry vylepšily, chtějí nově spolupracovat dvě instituce, které však zatím ve vedení Fotbalové asociace tolik vlivu nemají. Unie fotbalových trenérů a Česká asociace fotbalových hráčů chtějí společně připravovat a pečovat o ty nejdůležitější aktéry - hráče a trenéry. Tomáš Pešír jako sportovní manažer hráčské asociace a Verner Lička jako prezident Unie trenérů o tom debatovali ve Studiu fotbal extra.

Tomáš Pešír a Verner Lička ve Studiu fotbal extra
zdroj: ČT sport

Slovo ʹfotbalové odboryʹ Lička odmítá. Unie fotbalových trenérů chce s vedením FAČR hlavně kooperovat. "Nechceme být politickou skupinou, ale tou odbornou," uvedl Lička a popsal její aktuální podobu: "Je nás více než pět set. Každodenní chod zajišťuje řídicí výbor prezidia, v jehož čele jsem já a tři viceprezidenti - Josef Csaplár, Jaroslav Hřebík a Ladislav Valášek. Přístup má každý, kdo zaplatí příspěvky. Intenzivní spolupráce a komunikace probíhá se zástupci asociace, ve které jsou Dušan Fitzel a Antonín Plachý. Vydáváme materiály na webu, publikujeme články ve vlastním časopise a školíme trenéry."

Podle dostupných statistik je průměrná životnost trenéra v Gambrinus lize 17 zápasů, a to jí ještě prodlužují trenéři jako Pavel Vrba nebo František Komňacký. S předčasným koncem trenérů u ligových mužstev je momentálně složité něco podnikat. "Postavení Unie trenérů u nás je nevyhovující. Nejsme vůbec spokojeni. Dokud nebude ve výkonném výboru fotbalové asociace někdo z nás jako technický ředitel, kdo se bude mít možnost k dění ve fotbale vyjadřovat, dá se s odvoláváním trenérů těžko něco dělat," konstatoval trenér, který vede unii od roku 2000.

Pešír: Sám jsem nejistotu zažil

Co je nejhlavnější náplní hráčské asociace, kterou vede Markéta Haindlová, popsal bývalý útočník Blšan a Slavie. "Nejvíce se zabýváme kauzami, kde kluby hráčům dluží peníze. Já jsem do asociace přišel, abych se na to díval hlavou hráče. Mým úkolem jsou i dílčí projekty. Chceme například pořádat kempy ve spolupráci s trenérskou unií v přestupních oknech, respektive začátcích přípravy pro hráče první a druhé ligy bez kontraktů, aby mohli trénovat plnohodnotně každý den a naskočit do klubu v plné kondici v případě podpisu smlouvy," řekl dvaatřicetiletý Pešír.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

"Sám jsem tu roli několikrát zažil. Po přísunu hráčů z Afriky a Jižní Ameriky je pro Evropana stále těžší se prosadit. Nikdo z hráčů nemá rád, když trénuje individuálně. Tohle by jim do budoucna mohlo pomoct," řekl stále aktivní hráč divizní Čížové.

Lička připojil postřeh ze zahraničí: "V Anglii nebo Francii je 150 až 300 volných hráčů, o které se tamní unie starají. Existuje dokonce pravidlo, že si kluby mohou i po skončení přestupů jednoho z těchto hráčů vybrat. V rámci přípravy hráčů se organizují individuální i skupinové tréninky, celé kempy včetně utkání a turnajů," uvedl člen Klubových kanonýrů v dresu Baníku se 103 góly.

S trenéry je zacházeno špatně

Úskalím doby jsou i smlouvy. Podivné smlouvy nepodepisují jen hráči, ale dost často i trenéři. "Smlouvy jsou u nás nedůstojné. Trenér musí kolikrát smlouvu přijmout, i když je pro něj nevýhodná. To se musí změnit," zdůraznil Lička. Pešíra v poslední době kontaktuje celá řada nových "klientů". "S některými kluky jsem hrával. Problémů je dost. Občas kluby svým jednáním ublíží hráčům a ne všichni mají manažera. Telefonů mám opravdu hodně, ale proto jsem do hráčské asociace vstoupil," svěřil se Pešír.

Ne vždy však nastanou tahanice o výši výdělku nebo podmínkách. Jak je ukázkově zacházeno s hráčem před podpisem smlouvy, zažil uznávaný trenér nedávno, když jeho mladšího syna angažovala pražská Slavia. "Mario mě požádal o pomoc, protože kromě otce a trenéra jsem i jeho parťák. Šlo to rychle a celé jednání mě příjemně překvapilo, ať už od majitele Řebíčka, sportovního ředitele Držmíška nebo trenéra Koubka. Na toho reagoval Mario především, protože ho znal a jako by slyšel: Já tě potřebuju," prozradil Lička.

V české lize jsou k vidění podle Ličky kvalitní zápasy. Evropské poháry jsou nadstavba a v nich podle něj současné výkony Plzně slouží jako vzor, jak fotbal dělat kvalitně v českých podmínkách i s ekonomickou prosperitou. "Hráči Plzně nejsou v Evropě top špička, ale trenér Vrba s nimi umí pracovat. Na defenzivní posty dal hráče s ofenzivním myšlením a rychlostní typy. Tím našel rovnováhu a nebojí se hráčům říct: Beru porážku, ale chci vidět snahu dotáhnout akce, udělat kličku," řekl Lička.

A co má v plánu Unie trenérů do budoucna? "Cílem je rozšiřovat počet členů, ale ustanovit i elitní skupinu, do které patří právě Pavel Vrba. Souhlasili i Lavička, Šilhavý nebo Uhrin. Celkem jsme jich oslovili třináct, kteří by měli mít respekt funkcionářů, majitelů klubů i médií," uzavřel.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články