Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rok po olympiádě Stratford ožil, ale Park královny Alžběty ještě ne

Londýn – Před rokem žil Londýn a spolu s ním celý svět olympijskými hrami. Organizátoři slibovali, že letos v červenci otevřou přestavěný olympijský park veřejnosti. Park královny Alžběty však uvítal návštěvníky na jediný víkend, kdy se zde odbyly paralympijské závody a klání Diamantové ligy. Přestavba se protahuje, celý areál je nyní jedním velkým staveništěm.

"Chceme park zpřístupnit lidem co nejdříve," prohlásil na sklonku minulého roku Colin Naish ze společnosti LLDC, která převzala bývalý olympijský areál pod svou správu. Přestavba za 292 milionů liber (přes devět miliard korun) měla proměnit srdce olympijského dění v Park královny Alžběty, který měl sloužit sportovcům i byznysmenům. Konec prací je však v nedohlednu.

O londýnské olympiádě se mluví jako o jedné z nejlepších v historii. Také po finanční stránce si vedla výborně. Britská vláda hlásí, že přínosy her už převážily nad jejich náklady. Olympijské a paralympijské hry údajně přinesly Británii v obchodních kontraktech a investicích již celkem 9,9 miliardy liber (297 miliard korun). Výdaje přitom činily 9,3 miliardy liber. Odhady na zisky jsou dokonce ještě mnohem optimističtější. Premiér David Cameron vytyčil před hrami cíl získat nejméně 13 miliard. Nezávislá zpráva konsorcia vedeného účetní společností Grant Thornton odhadla, že hry by mohly přinést do roku 2020 užitek vyčíslený na 28-41 miliard liber.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Michala Dusíka z olympijského parku

Jedním z největších kladů je, že Británii se na rozdíl od některých dřívějších pořadatelů her daří najít využití pro nákladně vybudovaná sportovní zařízení a infrastrukturu. Nejhmatatelnějším počinem je oživení východolondýnské čtvrti Stratford, kdysi jedné z nejzanedbanějších částí metropole. A Park královny Alžběty má být její ozdobou.

Olympijský stadion si rozdělí fotbalisté, atleti i ragbisté

Největší změny čeká olympijský stadion, jeho kapacita se zmenší na 50 000, zakryje ho průhledná střecha a stane se domovským stánkem fotbalistů West Ham United. Zároveň však bude podle nájemní smlouvy sloužit 99 let i britské atletice. Ta má právo využívat jej 20 dní v roce. Celá rekonstrukce má být hotová na jaře 2017. Už o dva roky dříve však bude na zvláštní výjimku hostit pět zápasů mistrovství světa v ragby. A pokud to práce dovolí, bude se zde konat londýnská Diamantová liga – 120 tisíc diváků na letošním dvoudenním závodě je ostatně pádným argumentem pro její pořádání na stejném místě. Minimálně do roku 2017 bude mít stadion atletickou dráhu, neboť za čtyři roky Londýn čeká světový atletický šampionát.

Další sportoviště tak nabitý program nemají. Některá dokonce zmizela úplně. Basketbalovou halu dělníci rozmontovali a nyní se stěhuje do brazilského Ria, kde napíše další olympijskou kapitolu. Plaveckému stadionu odstranili rozsáhlé tribuny, místo nich budou velké prosklené stěny, a od roku 2014 bude sloužit široké veřejnosti.

Copper box sloužil házenkářům, ale protože tento sport nemá v Británii tradici, po úpravách se sem nastěhují basketbalisti. Jedno hřiště na pozemní hokej zůstane, z druhého už se budují tenisové kurty. Využito je i tiskové a televizní centrum, jehož infrastruktura změní technická univerzita ve své laboratoře. Cyklistům se otevře velodrom a i dráha bmx.

Nejstřeženější místo se otevírá

Volné prostory mezi sportovišti vyplní kancelářské komplexy. Především kvůli jejich výstavbě zůstává areál doposud uzavřený. Po dokončení v něm najde své kanceláře na 4 500 zaměstnanců. Paradoxně nejdříve se veřejnosti otevírá dříve nejstřeženější místo – z olympijské vesnice je komplex se 3 000 bytů, kam už se začínají stěhovat první obyvatelé.

Třešničkou má být vybudování největšího krytého lyžařského svahu na světě s celoroční zásobou umělého sněhu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články