Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cyklotour se po 1000 kilometrech přesunula na Moravu

Velké Meziříčí – Charitativní cyklotour Na kole dětem se po šesti dnech, ve kterých cyklisté ušlapali kolem 1 000 kilometrů, přesunula na Moravu. Dnešní šestá etapa, která byla jednou z nejdelších a nejnáročnějších v celém čtvrtém ročníku této dobročinné akce, byla zakončena ve Velkém Meziříčí.

Šestá etapa charitativní akce Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

"Dnešek byl skutečně náročný. Vysočina je krásná, ale ten závěr byl mazec. Naštěstí nám přálo počasí," zhodnotil kopcovitou etapu patron celého projektu Na kole dětem a desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák.

Jezdce, který na velocipedu zvládl tři největší cyklistické závody- Giro d'Italia, Tour de France a Vueltu, potěšil i obrovský zájem dětí v jednotlivých městech, v nichž peloton zastavoval. "Bylo to výborné. Bylo vidět, že to pojali jako zážitkovou akci a přišli podpořit všechny zúčastněné. A to je ta správná cesta," prozradil šestapadesátiletý cyklista.

Prvním takovým městem, kde se pelotonu dočkalo velké pozornosti, bylo město rybníků a kaprů Třeboň. Ještě před ní peloton rozšířila početná skupina cyklistů z místního cykloklubu. Na Masarykově námestí na Josefa Zimovčáka a spol. čekalo asi sto padesát dětí. Velký zájem vyvolalo i vystoupení bývalé trojnásobné mistryně světa v krasojízdě Martiny Štěpánkové a rovněž místní taneční skupiny Lentilky.

Začátek etapy byl především rovinatý, a tak si cyklisté mohli užívat nádherné scenérie během jizdy k pětatřicet kilometrů vzdálenému Jindřichově Hradci. Tam se spustilo veliké šílenství. Na příjezd pelotonu totiž čekalo na dvě stě padesát dětí, které okamžitě obklopily všechny zúčastněné, a ti se půl hodiny pouze podepisovali. Poté dostala prostor i tanečnice z místní skupiny. Svojí přítomností podpořila charitativní akci i Markéta Zinnerová, známá spisovatelka a scénáristka.

Druhá půlka dnešní tratě byla o poznání náročnější, když se peloton přesunul na Vysočinu a některé z kopců dosahovaly sklonu až dvanácti procent a sjezdy rovněž tak. Díky tomu peloton nabral i drobnou ztrátu při příjezdu do předposlední zastávky dne v Třešti.

Závěr etapy byl vůbec nejnáročnější, a tak se i ztráta zvýšila. Do cíle, který byl poprvé během čtvrtého ročníku na Moravě, přesněji ve Velkém Meziříčí, tak skupina dojela asi s hodinovým zpožděním. Skupina fanoušků však vydržela a Josefa Zimovčáka a spol. náležitě přivítala.

Ani zítřejší etapa nebude příliš odpočinková. Peloton totiž vyrazí na Českomoravskou vysočinu, kde finiš bude v Lanškrounu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články