Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Federální liga nebude dřív než za čtyři pět let – kvůli televizním právům

Praha  V posledních týdnech se čím dál tím hlasitěji spekuluje o spojení české a slovenské fotbalové ligy. Myšlenky se chopily svazy obou zemí, konkrétní plán, jak obě soutěže sloučit do jedné, však veřejnosti doposud nepředstavily. Nad projektem tak visí řada otázek, především jak by na obnovené federální lize vydělaly české kluby. K realizaci má ale nápad stále daleko, je totiž nepravděpodobné, že by ke spojení obou soutěží mohlo kvůli dobíhajícím televizním právům dojít dříve než za čtyři pět let.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

"Nejdříve se musejí vyřešit otázky financování, koeficientů, jak by se sestupovalo, jak by se postupovalo. Kolik mužstev by tam bylo zastoupeno z české a kolik ze slovenské strany. Jakmile tyhle věci budou vyřešené, tak se o tom teprve dá diskutovat," poukazuje na absenci jakéhokoliv plánu Pavel Hoftych, který aktuálně působí jako sportovní ředitel Spartaku Trnava.

Není ani jasné, zda zástupci fotbalových svazů už jednali s představiteli UEFA o způsobu, jakým by české a slovenské kluby byly nasazovány do evropských pohárů. "Tam vidím určité úskalí. Je to otázka jednání s UEFA, jak by to bylo pojímáno. Jestli by postupoval do Ligy mistrů jen vítěz společné soutěže, nebo jestli by postupoval nejlepší český celek a nejlepší slovenský celek. Jak by to bylo s účastí v Evropské lize? To je velice důležitý moment, který je potřeba s UEFA důkladně prodiskutovat," zdůrazňuje další úskalí možné federální ligy sportovní redaktor deníku Právo.

Projekt společné ligy navíc brzdí smluvní závazky fotbalových svazů obou zemí. "Otázkou jsou televizní práva. Jinak jsou řešena v České republice, kde je má Česká televize, na Slovensku je to placený kanál. Předpokládám, že to jsou dlouhodobé smlouvy. Myslím, že ten horizont (dokdy by se mohla vyjednat práva pro společnou soutěž) úplně nejrychlejší je v řádu čtyř pěti let," odhaduje Marek Miláček, ředitel marketingové agentury Concept One, která spolupracuje s Fotbalovou asociací ČR.

Co z toho budeme mít? 

Krom praktických problémů, které se kolem projektu rojí, vystupuje na povrch i otázka, proč by české kluby, které ve většině disponují větším rozpočtem, lepším zázemím i sportovní kvalitou svých kádrů, měly o federální ligu stát. A kdo by tak na spojení české a slovenské ligy vydělal.

"Hlavně slovenská strana by tu injekci potřebovala z toho důvodu, že momentálně infrastruktura kolem stadionů je velmi zanedbaná, velmi špatná. Až na nějaké tři stánky, které splňují normu. Ostatní by neuspěly. Ale slovenská vláda podpořila projekt rekonstrukce stadionů, eventuálně výstavby nových a myslím, že se na Slovensku dočkají krásných nových stadionů. Potom už by země byla připravená, aby šla do společné ligy. (…) Bez těch stadionů se ale nemáme o čem bavit," říká Hoftych.

"Na Slovensku by kolem fotbalu chtělo zvednout prakticky všechno, protože momentálně i návštěvy jsou velmi slabé," doplňuje sportovní ředitel Trnavy. "Průměrná návštěvnost na jedno ligové kolo je v Česku více než dvojnásobná," upozorňuje také Mareček.

Podle ředitele marketingové agentury ale konečné slovo budou mít samy kluby. Prozatím se české týmy staví k projektu zdrženlivě. Jednoznačně pro je zatím jen Liberec, spíše nakloněny projektu jsou ale třeba i na Spartě nebo v Teplicích. Proti se mezi jinými staví Plzeň či Příbram. "Tak ta reakce je celkem logická. Většina mančaftů, které hrají o špici, se k tomu přihlásila. Kategorické ne nebo i spíše zaznělo hlavně z Budějovic a Příbrami, které hrají každý rok o sestup. A tam bude obava, že oni by se do té společné ligy nevešly," uzavírá Hoftych.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články