Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vyjádření Roberta Záruby ke čtvrtečnímu vysílání ČT sport

Na četné dotazy diváků včerejšího večerního vysílání programu ČT sport, které se týkaly způsobu řazení přímých přenosů a záznamů z hokejového předkola play-off (Kladno - Pardubice a České Budějovice - Vítkovice) a duelu fotbalové Evropské ligy Plzeň - Fenerbahce, reaguje vysvětlením šéfkomentátor redakce sportu Robert Záruba. Dále uveřejňujeme také vyjádření mluvčí ČT Michaely Fričové k výpadkům na portálu ČT.

Robert Záruba
zdroj: ČT

Zkuste nám prosím věřit, že náš program a jeho změny mají vždycky nějaký racionální důvod.

Česká televize musí plnit pravidla, smlouvy, a to nejen s extraligou ledního hokeje, ale také například ohledně zařazení sestřihů Evropské ligy. Je to na delší vysvětlování. Stručně řečeno, museli jsme vysílat přesně takhle: nejprve jsme se museli vrátit k záznamu třetí třetiny, ale zároveň už jsme pracovali na tom, abychom, jakmile to technicky bude možné, přešli na živé vysílání z Českých Budějovic.

Uvědomte si prosím, že v Budvar aréně jsme neměli přenosový vůz, ale pouze jednu kameru napojenou přes optická vlákna a internetovou trasu k 2-3minutovým vstupům, nikoli na živé vysílání delšího úseku hry. Technicky je to opravdu obrovský rozdíl v porovnání s hlavním TV utkáním, kde máme přenosový vůz vybavený pro tento typ vysílání.

Přesto se snažíme i s touto provizorní trasou riskovat delší živé vysílání, ale z technických důvodů to dříve nebylo možné. Zároveň bychom porušili vysílací smlouvu vzhledem k povinnosti odvysílat uvnitř 3. třetiny televizního utkání Kladno - Pardubice sponzorské vzkazy dedikované tomuto zápasu. Představa, že teď hned převedeme program na stadion, kde máme pouze jednu kameru takto propojenou, je zcela naivní.

Zrekapituluji náš postup: V okamžiku, kdy byla trasa připravená pro vysílání – stále ovšem provizorní – byla v Českých Budějovicích přestávka. Přerušili jsme tedy záznam 3. třetiny Kladno - Pardubice, abychom diváky upozornili, že další část prodloužení budeme vysílat živě na jednu kameru. Během vstupu reportéra jsme zároveň zkrátili záznam tak, aby se vešel přesně do konce přestávky v ČB. Z prodlužení jsme odvysílali živě rozhodující třetinu včetně vítězného gólu. 

Stejně tak jsme vysílali rozhodující minuty a nájezdy den předtím z Pardubic. Obojí na jednu kameru – na tzv. "protizápase" máme jednoho reportéra a jednu kameru s kameramanem, který je zároveň technikem. Tento miništáb udělal, co bylo možné. Pokud napadáte Českou televizi, tak Vás musím upozornit, že žádná jiná česká televize podobný postup na hraně vysílacích norem vůbec nepovolila. Dovolím si tvrdit, že Buly hokej živě naopak reaguje tak pružně, jak nám to technika, vybavení a smluvní povinnosti dovolí.

Přejeme Vám hezké zážitky při sledování našeho hokejového programu.

Robert Záruba, šéfkomentátor ČT sport

V tuto chvíli se nám daří postupně obnovovat provoz jednotlivých sekcí webu. S ohledem na rozsah a komplexnost webu ČT nelze v tento moment s přesností říct, jaké byly příčiny výpadku internetových stránek. Situaci nadále intenzivně sledujeme a pracujeme na tom, abychom zajistili bezproblémový chod internetových stránek ČT. Za vzniklé problémy se omlouváme.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Hlavní zprávy

Nejčtenější články