Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dostanou se Bílkovi hoši do Brazílie? Hokejisty opět čeká MS

Praha - Nadcházejícím dvanácti měsícům bude z českého pohledu vévodit především boj o postup na fotbalové mistrovství světa. Petr Čech a spol. se budou muset ještě hodně snažit, aby se do Brazílie nakonec podívali. Jistou účast má naopak hokejová reprezentace na světovém šampionátu. České tenisty čekají duely na slavných turnajích včetně Wimbledonu, biatlonisté se představí na domácím mistrovství světa. Bude toho dost a my přinášíme přehled toho nejzajímavějšího.

12. února se hrají první osmifinálové zápasy Ligy mistrů. Šlágrem bude bezpochyby duel Realu Madrid s Manchesterem United, pozornosti ale neunikne o týden později ani souboj Arsenalu s Bayernem Mnichov. Finále je na programu 25. května na londýnském stadionu Wembley.

Jarní část Evropské ligy, ve které má Česká republika hned dva zástupce, se o slovo přihlásí 14. února. Plzeňská Viktoria se střetne s Neapolí, Sparta Praha bude netrpělivě očekávat příjezd Chelsea, jež má z loňska na svém kontě titul vítěze Ligy mistrů.

Koncem příštího měsíce pokračuje i Gambrinus liga, kde má k titulu zatím nejblíže Plzeň s 34 body. O dva hůře je na tom Jablonec, který stíhá Sparta s 31 body. Hrozba sestupu se nejvíce vznáší nad Příbramí a Českými Budějovicemi.

Až do letošního listopadu se též bojuje o účast na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Česká reprezentace je zatím ve skupině B na třetím místě s pěti body, Itálie má přitom o pět více, Bulharsko je lepší o jeden. Svěřenci trenéra Michala Bílka se v prvním letošním zápase utkají 22. března s výběrem Dánska, téhož měsíce bude následovat kvalifikační zkouška proti Arménii.

Start NHL je stále v nedohlednu, jisté však je květnové mistrovství světa - letos ve Švédsku a Finsku. Už 5. ledna se dohraje světový šampionát hokejistů do dvaceti let. Pokračuje také extraliga, která vyvrcholí dubnovým finále. V tabulce je na tom nejlépe prozatím Plzeň, naopak chomutovští Piráti a Karlovy Vary se potácí na dně.

Březen bude v atletice ve znamení halového mistrovství Evropy (Švédsko), o dva měsíce později jej bude následovat jako každý rok Diamantová liga, v červnu se pak o slovo přihlásí domácí Zlatá tretra. Atletický rok vyvrcholí v srpnu mistrovstvím světa, jež letos pořádá Moskva.

Usain Bolt
zdroj: ISIFA

Pokračují také domácí basketbalové soutěže a americká NBA, vrcholem však budou dva světové šampionáty. Ten ženský se odehraje v červnu ve Francii, Slovinsko pak v září hostí MS mužů. Stejný měsíc bude i ve znamení evropských mistrovství ve volejbalu. Chybět nebudou ani házenkářské světové šampionáty –  ještě během ledna hrají ve Španělsku muži, ženy se střetnou až na konci roku v Srbsku.

Už za čtrnáct dní začíná v Melbourne Australian Open, kde loni ve čtyřhře triumfoval Radek Štěpánek spolu s Leandrem Paesem. V květnu bude následovat French Open, měsíc poté slavný Wimbledon. Druhá polovina roku přinese tradiční US Open a hlavně vyvrcholení Fed Cupu a Davis Cupu, v němž loni senzačně zvítězily české týmy žen i mužů. Stranou nezůstane ani Hopmanův pohár, ve kterém před rokem zazářil Tomáš Berdych spolu s Petrou Kvitovou, nebo Turnaj mistryň/mistrů.

Česká republika má své zástupce i v zimních sportech. Světový pohár ve skoku na lyžích vyvrcholí koncem března ve Slovinsku, sdruženáři si dají poslední dostaveníčko téhož měsíce v norském Oslu. Mezitím přitom absolvují mistrovství světa ve Val di Fiemme. Světový pohár v běhu na lyžích skončí 24. března ve Švédsku, závody světového poháru ve sjezdovém lyžování si svůj vrchol odbydou 17. března ve Švýcarsku.

Pokračují i biatlonové boje, v nichž je vedle skvěle rozjeté Gabriely Soukalové důležitá zmínka o mistrovství světa. Od 7. do 17. února jej totiž pořádá Nové Město na Moravě. Martina Sáblíková se už chystá na lednové mistrovství Evropy v rychlobruslení, v únoru pak začíná i seriál mistrovství světa. A stranou nezůstanou ani krasobruslaři, které v lednu čeká jak evropský (Chorvatsko), tak březnový světový (Kanada) šampionát.

Příznivci motorů si přijdou na své už za pár dní, v Peru startuje slavný Dakar. Na programu je klasicky i WRC. Fanoušci cylistiky mohou vyhlížet květnové Giro d’Italia, ale i červencové Tour de France a Vueltu, která se jede na přelomu srpna a září. MS v cyklokrosu obstarají Spojené státy začátkem února. A kromě biatlonu se Nové Město na Moravě může letos chlubit i pořádáním prvního závodu světového poháru v cross country.

Letošní nabitý program, který zahrnuje třeba i červnové mistrovství světa v plavání nebo mezinárodní Světové hry (tentokrát v Kolumbii), však bude jen předstupněm toho, co nás čeká v příštím roce. Vedle zmíněného fotbalového MS v Brazílii totiž bude největší pozornost upřena na únorovou zimní olympiádu v Soči. I tak ale bude rok 2013 rokem více než sportovním.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články