Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"Žiju svůj sen," říká spolumajitel Sport Investu Spálenka

Praha – Když Robert Spálenka před třinácti lety zakládal společnost Sport Invest, mnozí ho zrazovali. Dnes Sport Invest zastupuje takřka 350 sportovců, podílí se na každém třetím přestupu českého fotbalisty nebo hokejisty a mezi jeho klienty patří i taková jména jako Petr Čech, Filip Jícha a Martina Sáblíková. Pro Spálenku je ale jeho práce stále hlavně koníčkem. "Pořád žiju svůj sen," svěřil se České televizi Spálenka.

Robert Spálenka
zdroj: ČT24

"Když jsme začínali, tak nás skoro všichni známí a kamarádi, s kterými jsme studovali nebo hrávali, odrazovali, že konkurence je tady obrovská a že nemáme šanci se prosadit. A my jsme na to šli cestou, že jsme chtěli dělat kvalitní servis," popisuje začátky Sport Investu Spálenka.

"Dneska to máme postavené tak, že pro ty kluky máme spoustu dalších možností. Máme zajištěnou doktorskou péči na nejvyšší úrovni, fyzioterapeuty, máme zaměstnaného na plný úvazek kondičního trenéra, který pracuje s těmi mladými hráči," nastiňuje Spálenka servis, který Sport Invest poskytuje svým klientům.

Sport Invest zastupuje řadu špičkových českých hráčů a často tak jedná o milionových smlouvách. Podle Spálenky jde ale obvykle sportovní a finanční hledisko při vyjednávání ruku v ruce. "Top hráči chtějí hrát v top klubech a top kluby můžou platit top peníze," říká k tomu lakonicky.

Robert Spálenka se narodil v roce 1968 v Praze. Zde také vystudoval na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy obor trenérství a rovněž sportovní marketing. Po škole působil jako marketingový ředitel Rádia City. V roce 1995 se rozhodl rozšířit své vzdělání studiem obchodu a angličtiny na australské Loraine Martin College. Během svého pětiletého pobytu zde stihl úspěšně podnikat a také se stal hlavním trenérem národního týmu hokejistů Austrálie. Po návratu do Evropy stál u zrodu společnosti Sport Invest, která dnes zastupuje téměř 350 českých sportovců. 

Najdou se ale i výjimky. Například nedávno tragicky zesnulý hokejista Jan Marek, přestože toužil odejít a zahrát si v zámořské NHL, odmítl sportovně atraktivnější nabídku L. A. Kings kvůli finančně o poznání zajímavější smlouvě v Magnitogorsku.  

"V Magnitogorsku, kde měl nejlepší sezonu v Rusku a vyhrál bodování, ho za každou cenu chtěli udržet a nabídli mu devítinásobek toho, co v Americe. A vím, že tady bylo velké dilema, protože Honza o NHL hodně přemýšlel. Na druhé straně tohle byla smlouva, která zabezpečí celou rodinu na dlouhou dobu. Takže ji nakonec neodmítl," vzpomíná Spálenka.

Sport Invest zastupuje 348 sportovců – každý třetí přestup českého fotbalisty nebo hokejisty je výsledkem práce právě této firmy. Hokejisty má v padesáti klubech doma i v zahraničí. Jen ve fotbalu se podílel na 157 přestupech a českému sportu vygeneroval 1,5 miliardy korun. Aby těchto výsledků společnost dosáhla, musejí její skauti navštívit ročně 1 176 fotbalových utkání, 850 hokejových zápasů. Celkem stráví zaměstnanci Sport Investu ročně 293 dní na služebních cestách v zahraničí. Ročně uspořádá 30 tiskových konferencí. Zastupují takové hvězdy, jako je rychlobruslařka Martina Sáblíková, nejlepší házenkář světa Filip Jícha, dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar nebo brankář fotbalové Chelsea Petr Čech. 

Sport Invest nezastupuje jen zavedené sportovní hvězdy, ale i řadu talentů. I sportovcům, kteří mají největší úspěchy teprve před sebou, se Sport Invest snaží najít sponzory. "Když přijdeme a oslovíme firmy, někomu se zdá, že například reklama Martiny Sáblíkové je moc drahá, a chtějí někoho, kdo je méně známý. A může tam vzniknout příběh, ta pohádka stejná jako u Martiny, kdy támhle ze Svratky vyskočila na stupně olympijských vítězů. A příběh prodává hodnotu. Takže se nám třeba podaří přesvědčit partnery, že někdo z těch mladých nadějných sportovců může být takovýto příběh za dva, za tři roky, a proto do toho jdou a toho mladého nadějného sportovce sponzorují," popisuje Spálenka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články