Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Novák: Nabitá extraliga by měla být motivací pro mladé

Praha - Tenisový kalendář v Česku má na programu hvězdami nabitý týden, zápasy prvního kola dnes startuje extraliga smíšených družstev. Ta v předvánočním čase přinese tenisovým fanouškům dárek v podobě přítomnosti nejen wimbledonské vítězky a nejlepší hráčky roku Petry Kvitové a dalších českých reprezentantů, ale i řady zahraničních hvězd v čele se světovou jedničkou Caroline Wozniackou. Hosté pořadu Na slovíčko se shodli na tom, že zahraniční posily jsou dnes v extralize již nutností.

Jiří Novák
zdroj: ČTK

Prezident TK Precolor Plus Přerov označil letošní ročník extraligy za extrémní. "Účastí několika sponzorů byly prize money navýšeny na 4 miliony, což spolu s vyhovujícím termínem extraligy vyburcovalo kluby k tomu, že soutěž je silně obsazena nejen našimi hráči, ale i řadou zahraničních posil," uvedl Huťka. V extralize se představí celkem 26 hráčů světové stovky, z toho šestnáct hráčů TOP 50.

"Když se podíváme po světě, tak v těch nejlepších ligách, ať už fotbalových, basketbalových nebo jiných, ty týmy jdou jen za vítězstvím a snaží se mít ve svém středu to nejlepší, co je k mání. A když to nenajdou doma, ohlížejí se v zahraničí," dodává Huťka. V barvách Přerova se představí třeba srbský vítěz loňského Davis Cupu Viktor Troicki nebo Rumunka Monica Niculescu, Liberec bude reprezentovat bulharská jednička Tsvetana Pironkova.

Pražský 1.ČLTK chtěl jít jinou cestou, ale i on byl nucen se přizpůsobit. "Měli jsme tendenci říkat, že je prospěšnější utratit peníze za mladé hráče v klubu a hráli jsme se sestavou z vlastních zdrojů. Nicméně letošní rok je skutečně specifický, vyburcovalo to mnohé týmy, nás nevyjímaje, aby se rozhlížely po zahraničních posilách a myslím, že je to v rámci extraligy nutné," myslí si Šavrda, který pro extraligu zlákal do svého týmu Němce Jürgena Melzera.

Šavrda dokonce extraligu označuje za nejlepší klubovou soutěž na světě. "Extraliga procházela složitým vývojem, dlouho byla v nevyhovujících termínech, bylo těžké sehnat hráče. Myšlenka, že by se hrála jako kolektivní sporty víkendovým způsobem, je v náročném tenisovém programu nereálná. Loni se nám podařilo domluvit předvánoční termín v rozsahu osmi dnů, což je asi optimální model," je přesvědčen Šavrda.

Tradičně nejsilnější sestavu dal dohromady Prostějov pod vedením Miroslava Černoška. Tomáše Berdycha tak doplní třeba Florian Mayer, Andreas Seppi nebo Jarkko Nieminen, vedle Kvitové se objeví i Wozniacká nebo Slovenka Hantuchová. V této souvislosti se objevují hlasy, zda by nebylo lepší dát finanční prostředky do mládeže a nechat extraligu hrát domácí talenty. Asistent kapitána Prostějova a bývalý daviscupový reprezentant Jiří Novák s tím však příliš nesouhlasí.

"Padají otázky, jestli ty peníze raději nedat do mládeže než do extraligy. Jistě, něco by mělo jít do výchovy nových talentů. Ale musíme si uvědomit, že česká tenisová základna není až tak veliká, abychom mohli osm až deset týmů obsadit opravdu dobrými hráči. Takže si myslím, že je to krásné oživení extraligy a může to přinést do budoucna i nějakou motivaci pro mladé, aby na sobě pracovali a pokoušeli se dostat do extraligových týmů," myslí si Novák.

Hrací plán tenisové extraligy

V prvním kole tenisové extraligy se od 14. do 16. prosince utká šestice týmů ve dvou skupinách. V Liberci budou vedle domácího tenisového klubu hrát ještě Olymp Praha a LTC Pardubice, pořadatelem druhé skupiny je pražské TK Neridé, které přivítá Mariánské Lázně a Jihlavu. Vítěz každé skupiny postoupí do druhého kola, které se hraje 17.-19. prosince v Prostějově a Přerově. Na obhájce titulu Prostějov zde čeká Sparta a vítěz pražské skupiny, vítěz liberecké skupiny změří síly s 1.ČLTK Praha a domácím Přerovem. Z každé trojice postupuje opět vítěz, finále je na programu 20. prosince v Prostějově.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články