Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Špotáková úspěchu na olympiádě obětuje účast na ME

Praha - Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník představil spolu s patronkou projektu Barborou Špotákovou výsledky jubilejního 30. ročníku středoškolského atletického poháru. Oštěpařka při té příležitosti představila plán své přípravy na nadcházející sezonu, kterou jednoznačně směřuje k úspěchu na OH v Londýně 2012. Kvůli přípravě na olympiádu česká atletka mimo jiné plánuje vynechat evropský šampionát v Helsinkách.

Barbora Špotáková
zdroj: Getty Images

"Ta příprava je každý rok velmi podobná. Ona se vlastně vůbec nemění," řekla dnes na tiskové konferenci oštěpařka. Největší změnou oproti minulým létům tak bude pro Špotákovou tréninková spolupráce s finským oštěpařem Terem Pitkämäkim, světovým šampionem z roku 2007 z Ósaky a bronzovým medailistou z olympijských her z Pekingu.

Pro úspěch v Londýně obětuje Špotáková červnové mistrovství Evropy. "Budu startovat v závodech Diamantové ligy, protože člověk se potřebuje nějak rozzávodit, ale se startem na mistrovství Evropy rozhodně nepočítám. Leda bych se musela cítit perfektně a jet si do Helsinek zazávodit. Spíše se ale budu soustředit jen na Londýn," prozradila olympijská vítězka z Pekingu.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotákové skončila dovolená

Špotáková se teprve včera vrátila z dovolené, ale už následující týden se chystá pod dohledem trenéra Jana Železného na první soustředění do Špindlerova Mlýna. Následovat bude třítýdenní příprava na španělském ostrově Lanzorote, ze kterého si bude muset oštěpařka odskočit na vyhlášení ankety Sportovec roku. "Je příjemné, když se toho může člověk účastnit rok po roce, a je to takový důkaz, že se člověku pořád daří. Z toho mám vždycky radost, i když už to neprožívám tak jako poprvé," svěřila se atletka.

Po novém roce čeká Špotákovou soustředění v Nymburce a pak již tradiční dvouměsíční tréninkový pobyt v Jižní Africe. Zvažuje i možnost jet trénovat do Finska. "Ty podmínky, co tam mají, to zázemí je opravdu výborné. Ale přece jenom je to trošku z ruky," vyjádřila atletka své obavy z cesty do finského tréninkového centra. Od spolupráce s Pitkämäkim si Špotáková slibuje především přínos v běžeckém tréninku, jelikož Pitkämäki je podle jejích slov výborným běžcem. Oštepařka doufá, že by ji mohl v přípravě pomoci i zbrusu nový oštěpařský trenažér, který by již brzy měli mít atleti Dukly k dispozici. "To by mohla být další zbraň navíc na ten olympijský rok," uvedla Špotáková.

Krom svého tréninkového plánu na olympijskou sezónu představila Špotáková i výsledky středoškolského atletického poháru, jehož je již šest let patronkou. Jubilejního 30. ročníku atletického klání středních škol se letos zúčastnilo více jak 15 000 studentů. Vítězi finále se stali chlapci z církevního gymnázia v Olomouci a dívky z Gymnázia Šumperk. "Každý rok jsou tam talenty, které já vidím další rok v reprezentaci nebo u nás na Dukle. Ale jde spíš o tu masovost. Aby více lidí sportovalo," uvedla na adresu soutěžících Špotáková. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články