Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Morava šéfa fotbalu volit musí, shodli se Pelta s Rajchlem

Praha – Už od pátku by Fotbalová asociace České republiky (FAČR) mohla mít nového šéfa. O nástupci Ivana Haška, který v červnu rezignoval, se s největší pravděpodobností bude rozhodovat mezi současným druhým místopředsedou svazu Jindřichem Rajchlem a majitelem fotbalového Jablonce Miroslavem Peltou. Třetím kandidátem je divizní rozhodčí Martin Šifalda, jehož kandidatura je však považována spíše za snahu o zviditelnění a jeho jméno navíc neprojde procedurou. Dál ho totiž takřka jistě nepustí volební komise, protože nesplňuje administrativní podmínku počtu nominací.

Miloslav Pelta
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Asociace se ovšem bojí patu. Výkonný výbor totiž schválil nové stanovy, v rámci kterých se musí o novém předsedovi rozhodnout pouze ve dvou kolech. Proti tomu se ostře postavila moravská komora. Nové stanovy by totiž Moravě odebraly právo o novém předsedovi hlasovat. "Je to genocida moravské komory a jasné ohýbání stanov FAČR. Moravští delegáti mají plné právo se do hlasování zapojit," prohlásil první místopředseda asociace Dalibor Kučera.

Páteční jednání by tak ani pořádně nezačalo, protože by nebyl schválen jeho program. I proto mimořádně zasedl výkonný výbor a případné třetí kolo volby de facto zrušil. "Zájmem výkonného výboru a delegátů valné hromady je, aby volby proběhly. Po diskusi proto došlo ke kompromisu pro ustanovení volebního řádu, do kterého bude navržen odstavec, který definuje, že se volba ve třetím kole konat nebude," uvádí se v prohlášení, které po zasedání nejvyšších fotbalových činovníků rozeslalo tiskové oddělení.

Je nám líto, video expirovalo.
Kamelot

V praxi to údajně bude zajištěno tak, že kandidáti na předsedu veřejně deklarují ještě před volbami, že se třetího kola nezúčastní, a svoji kandidaturu před tímto kolem stáhnou. To potvrdili oba hlavní kandidáti Miroslav Pelta i Jindřich Rajchl v pořadu Kamelot. "Nemůže se přeci stát, že některý z delegátů bude vyloučen z komory," prohlásil Jindřich Rajchl. "Mandát by pak ztratil legitimitu," dodává Pelta. "Bez podpory moravské části komory bych byl pouze český předseda, což by bylo vůči Moravě velice nefér," tvrdí.

Dost pravděpodobná je však varianta, že ani v pátek odpoledne nový předseda FAČR znám nebude. Pak by došlo ihned po jednání, které se tradičně uskuteční ve smíchovském Národním domě, na takzvané "dohodovací" řízení za účasti pěti delegátů z každé komory. Na nich by bylo určit, kdy a jak se bude příště o novém předsedovi rozhodovat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články