Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

ČT4: Živému vysílání play-off brání neochota hokejových klubů

Praha - ČT4 nevysílá živě některé zápasy play-off Tipsport hokejové extraligy kvůli postoji většiny hokejových klubů, které nebyly ochotny přistoupit na kompromis ohledně vysílacích časů. Vedení Čtyřky se pokusilo dojednat kompromis, na němž by se podílely jak hokejové, tak i fotbalové kluby z Gambrinus ligy. Toto úsilí se však zdařilo jen částečně, když fotbalové kluby ustoupily do méně výhodných vysílacích časů. Naopak hokejové kluby kompromis odmítly.

"Časovou kolizi extraligy a fotbalové Gambrinus ligy bylo nutné řešit ústupky obou stran. Zatímco fotbalové kluby bez výjimky ustoupily, z hokejové extraligy souhlasily s časovým posunem pouze 2 kluby ze 14. Šlo o posuny do časů 19:30, 19:00 nebo alespoň klasických 18:10 hodin. Třinec a Vítkovice odmítly i tuto poslední variantu, takže nám nezbývá než vysílat záznam," vysvětluje výkonný ředitel programu ČT4 Jiří Ponikelský.

Fotbal musí jít do vysílání první, protože mají zápasy Gambrinus ligy na rozdíl od play-off hokejové extraligy pevně stanovený konec. Kromě toho sleduje zápasy fotbalové Gambrinus ligy podle objektivních průzkumů sledovanosti více diváků než hokejové play-off. Průměrná sledovanost play-off hokejové extraligy je 124 tisíc diváků, zatímco průměr Gambrinus ligy činí 240 tisíc diváků. Poslední srovnání přinesl tento víkend: v sobotu od 18:00 hodin sledovalo Gambrinus ligu 231 tisíc diváků, v neděli ve stejném čase play-off hokejové extraligy 151 tisíc diváků.

Argument hokejových klubů o úbytku diváků při přesunu do pozdějších časů nemá argumentační oporu v případech, kdy k posunu došlo, aniž by to mělo negativní vliv na počet prodaných vstupenek. Například při 3. finálovém utkání v roce 2010 Vítkovice – Pardubice byl začátek v 19:00 hodin a návštěva 9 146 diváků byla stejná i o den později, kdy se začínalo v 18:00 hodin. V 6. finálovém střetnutí v roce 2008 mezi Karlovými Vary a Slavií Praha byl začátek v 19:20 hodin a bylo vyprodáno (návštěva 4 850 diváků). Další příklady lze nalézt i v jiných hokejových sezónách.

Některé zápasy hokejového play-off proto Čtyřka přesouvá na sportovní web ct4sport.cz, kde bylo možné sledovat třeba sobotní utkání mezi Vítkovicemi a hráči Pardubic. Stejně tak tomu je i dnes, kdy se na internetu exkluzivně objeví semifinálový duel mezi Třincem a Slavií.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články