Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dovalil skončil u reprezentace do 21 let, Pelta jedná s Lavičkou

Praha - Trenér Jakub Dovalil skončil u reprezentace do 21 let, kterou vedl od roku 2008. Vedení Fotbalové asociace ČR s ním neprodloužilo končící smlouvu. Jednačtyřicetiletý kouč se tak s týmem rozloučil na domácím mistrovství Evropy, kde se lvíčaty vypadl v základní skupině. Jeho nástupce zatím není znám, předseda FAČR Miroslav Pelta však potvrdil, že jedná s bývalým trenérem Sparty Vítězslavem Lavičkou.

Ilustrační foto

Dovalil se tak s jednadvacítkou loučí poté, co český tým na právě probíhajícím domácím mistrovství Evropy za Dánskem a Německem těsně nedosáhl na postup ze základní skupiny. Mladí Češi na ME nejprve neudrželi vedení proti Dánsku a podlehli 1:2, Srbsko porazili 4:0 a s Německem se rozešli smírně 1:1.

"Chceme trenérovi Dovalilovi poděkovat za práci, kterou u jednadvacítky za dlouhé roky odvedl. Mistrovství Evropy sice pro náš tým neskončilo vysněným postupem do semifinále, ale hráči i celý realizační tým se zasloužili o velmi dobrou prezentaci českého fotbalu v zahraničí. S trenérem Dovalilem se sice nyní rozcházíme, ale nevylučuji, že se v budoucnu ke spolupráci vrátíme," uvedl předseda asociace Miroslav Pelta.

Kouč Dovalil rozhodnutí vedení asociace respektuje, sám prý vnímá, že po letech strávených u mládežnických reprezentací přišel čas na další posun v kariéře. "Nebudu pokračovat u jednadvacítky, ale rozhodně necítím zášť či zlobu. Děkuju vedení asociace za podporu, kterou mi dlouho poskytovala. A svému nástupci u jednadvacítky přeju jen to nejlepší. U reprezentací jsem toho zažil spoustu a bylo mi ctí být u řady společně vybojovaných úspěchů," řekl Dovalil.

O Dovalilově nástupci dnes jednal výkonný výbor asociace, nového trenéra ale ještě neurčil. Pouze pověřil Peltu, aby jednal s vybraným kandidátem. Tím je dvaapadesátiletý Lavička, který naposledy vedl pražskou Spartu, s níž v roce 2014 získal mistrovský titul, pohár i Superpohár. Triumfoval i se Sydney v australské lize a předtím získal titul také s Libercem a dalších jedenáct se Spartou jako asistent či hráč. V roce 2007 poprvé působil u jednadvacítky, v polovině kvalifikačního cyklu však dostal nabídku ze Sparty a vrátil se na klubovou úroveň.

"Pozici u jednadvacítky jsme nabídli Víťovi Lavičkovi. Už jsem s ním jednal a dali jsme si čas na rozmyšlení. V nejbližších dnech by se mělo rozhodnout. Naše názory se ale hodně sblížily," řekl Pelta.

Jedenačtyřicetiletý Dovalil pracoval ve službách asociace od roku 2002. Vedl všechny mládežnické reprezentační výběry, s týmem U17 získal stříbro na ME v roce 2006, tým U19 o dva roky později přivedl k bronzu na ME v České republice a v roce 2009 skončil s U20 v osmifinále MS.

Jako asistent byl v roce 2007 u toho, když U20 brala druhé místo na MS v Kanadě. Jednadvacítka pod jeho vedením brala také třetí místo na ME 2011. Dovalil byl také nejdéle sloužícím trenérem jednadvacítky v české historii. Odkoučoval celkem 58 zápasů s bilancí 32 výher, 13 remíz a 13 porážek. V soutěžních utkáních tým pod jeho vedením sehrál 28 utkání s bilancí 18 výher, 5 remíz a pouze 5 porážek.

Zdroj
ČTK, FAČR, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články