Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Silva: Říct mi někdo, že dáme Němcům takový výprask, neuvěřím mu

Olomouc – O tom, že dokáží postoupit v semifinále evropského šampionátu přes Německo, nepochyboval. Že však Portugalci jednomu z největších favoritů na turnaji nasází pět branek a závěr zápasu změní v exhibici, o tom se Bernardu Silvovi ani nesnilo. "Takový výsledek v semifinále? To není moc normální," usmívala se po utkání hvězda portugalské jednadvacítky, která odstartovala kanonádu.

Bernardo Silva (vlevo) slaví vstřelenou branku portugalské jednadvacítky
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Kličky, rychlé náběhy, přesné přihrávky. Bernardo Silva v zápase s Německem naplno ukázal, proč se o něm mluví jako o budoucí superstar portugalského seniorského výběru. Obrana německého celku za celý duel nenašla recept, jak drobného záložníka zastavit, a právě jeho akce, kterou započal a také zakončil, odstartovala velkolepou demolici soupeře.

"Zápas mě hodně bavil a jsem strašně rád, že jsem mohl pomoci svému týmu," uznal po utkání spokojený hráč Monaca, které se za něj nebálo minulé léto zaplatit šestnáct milionů eur.

Výsledek 5:0 vypadá jednoznačně, ale podle Silvy utkání zase tak jednoduché nebylo, jak by se mohlo zdát. "Byl to hodně těžký zápas. Německo má skvělý tým a vždycky je obtížné hrát proti celkům, které mají v sestavě tolik skvělých hráčů," uznal kvality soupeře.

Pětigólové vítězství bylo nejenže nejvyšším na celém turnaji. Až doposud primát držel český tým, který rozdrtil 4:0 Srbsko. Výsledek Portugalska je o to cennější, že o góly se postaralo pět rozdílných hráčů. Silva přiznal, že takový rozdíl ve skóre určitě nečekal a nevěřícně koukal, jak jeho celku všechno vycházelo.

"Kdyby mi někdo tvrdil před zápasem, že Německo rozstřílíme 5:0, tak bych mu vůbec nevěřil. Takový výsledek v semifinále? To není příliš obvyklé, zejména proti tak silnému soupeři, jakým bylo Německo," řekl Silva. "Každopádně jsme strašně šťastní. Máme před sebou už jen jeden zápas a já věřím, že ho zvládneme."

Dvacetiletý záložník závěr zápasu sledoval už jen z lavičky náhradníků, jelikož v padesáté minutě si řekl kvůli drobnému tahání ve svalu pro jistotu o střídání. Na finále by však měl být připraven na sto procent.

Soupeřem Portugalska v závěrečném boji o první triumf na evropském šampionátu v této věkové kategorii bude Švédsko, čímž se Silvovi splnilo přání. Ani ne tak kvůli síle, ale hlavně kvůli tomu, že by si opět zahraje proti známým tvářím. "Je mi to víceméně jedno, jestli narazíme na Dány, nebo Švédy, ale v dresu Švédska hraje můj velký kamarád a bylo by skvělé si proti němu opět zahrát," dodala portugalská "desítka".

Hlavní zprávy

Nejčtenější články